Hopp til innhold

– Vimpelcom skjulte lisensbetaling

Da Vimpelcom, som Telenor er storeier i, kjøpte mobillisenser i Usbekistan i 2007, endte pengene hos landets presidentfamilie, skriver Klassekampen. Økokrim omtaler korrupsjonsmistankene som meget alvorlige.

Gulnara Karimova

Klassekampen skriver lørdag at den kan dokumentere hvordan Vimpelcom overførte 25 millioner dollar fra et ukjent selskap på De britiske jomfruøyene til postboksselskapet Takilant. Selskapet er kontrollert av den usbekiske presidentdatteren. Gulnara Karimova etterforskes for korrupsjon i forbindelse med salg av telelisenser.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Avisen skriver lørdag at den kan dokumentere hvordan Vimpelcom overførte 25 millioner dollar fra et ukjent selskap på De britiske jomfruøyene til postboksselskapet Takilant. Selskapet er kontrollert av den usbekiske presidentdatteren.

Både Takilant og presidentdatteren Gulnara Karimova etterforskes nå for korrupsjon i forbindelse med salg av telelisenser.

En tilsvarende sak fra 2012 førte til at toppledelsen i det svenske teleselskapet TeliaSonera måtte gå av etter at selskapet hadde kjøpt telelisenser av nettopp Takilant.

Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas er styremedlem i Vimpelcom og har tidligere forklart seg for daværende næringsminister om Vimpelcoms framferd i Usbekistan.

Foto: Johan B. Sættem

– Mistankene er meget alvorlige

Telenor-sjef Fredrik Baksaas, som er styremedlem i Vimpelcom, ble den gang kalt inn til daværende næringsminister Trond Giske for å forklare seg.

Baksaas forsikret da at det var vesentlige forskjeller mellom Vimpelcom og Teliasoneras framferd i Usbekistan.

Ifølge Klassekampen går det imidlertid fram av kontoutskriftene at begge selskapene overførte penger for telelisenser til nøyaktig den samme kontoen med bare få ukers mellomrom i 2007.

Verken Telenor eller Vimpelcom har ønsket å la seg intervjue av avisen om pengeoverføringene. Telenor viser til Vimpelcom, og Vimpelcom sier de ikke kan kommentere saken så lenge den er under etterforskning.

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim ønsker ikke å kommentere detaljer i etterforskningen, men sier flere land etterforsker Takilant for korrupsjon i forbindelse med tildeling av lisenser.

– Mistankene som etterforskes er meget alvorlige. Økokrims korrupsjonsteam bistår som kjent myndighetene i Sveits og Nederland med å innhente opplysninger i Norge, sier hun til Klassekampen.

Telemast/Vimpelcoms årsrapport

I sin årsrapport publisert i mars i 2013 tok Vimpelcom opp faren for at de skulle bli etterforsket for korrupsjon i Usbekistan.

Foto: SVT/Faksimile

Vimpelcom advarte om mulig gransking

I sin årsrapport publisert i mars i 2013 tok Vimpelcom opp faren for at de skulle bli etterforsket for korrupsjon i Usbekistan.

Telenor er en av to store eiere i Vimpelcom. Sammen med et russisk selskap kontrollerer de majoriteten av stemmeretten i selskapet. I rapporten ble de og andre som er interesserte i å investere i selskapet varslet om faren for at Vimpelcom kan bli etterforsket for korrupsjon i Usbekistan.

– Vi kan ikke garantere at vi unngår å bli etterforsket, blir forfulgt med økonomiske krav eller får vårt omdømme skadet av forholdet med selskapet Takilant, skrev Vimpelcom i sin årsrapport om virksomheten i Usbekistan i 2013.

SISTE NYTT

Siste nytt