Hopp til innhold

– Var et skrekkregime her under separatistene

SLOVJANSK/OSLO (NRK): Innbyggere i den østukrainske byen Slovjansk karakteriserer de to månedene som byen var kontrollert av prorussiske separatister som et skrekkregime.

Ødelagt bygning i Slavjansk

I enkelte deler av Slovjansk var det store ødeleggelser i løpet av de to månedene det var kamper mellom ukrainske militære og prorussiske separatister. Denne boligblokken er fortsatt bebodd, til tross for ødeleggelsene.

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

– De tok fra folk leiligheter og stjal bilene deres. Det var et skrekkregime, sier pensjonisten Anatolij Efrenko til NRK i sentrum av Slovjansk.

Den østukrainske byen med drøyt 100.000 innbyggere var kontrollert av prorussiske separatister fra 6. april til de ble drevet ut av ukrainske militære 5. juli.

Separatistene, med sine masker, kamuflasjeuniformer og assorterte våpen tok kontroll over flere offentlige bygninger i byen i begynnelsen av april.

Deretter var Slovjansk regnet som de rorussiske aktivistenes høyborg i Øst-Ukraina frem til de ble drevet ut i begynnelsen av juli.

Bombet barnehage i Slovjansk

Utenfor Slovjansk lå en barnehage som ble truffet under et artilleriangrep.

Foto: Morten Jentoft / NRK
Bombet barnehage

Slik ser det ut inni i barnehagen nå.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Anatolij Efrenko synes det er ufattelig å tenke på at en liten gruppe kunne ta kontroll over en by som før stridighetene brøt ut hadde nesten 130.000 innbyggere.

– Det er helt utrolig at et titalls menn i kamuflasjeuniform fikk kontroll over en hel by, sier Efrenko.

Nå sier han seg tilfreds med at byen igjen er under kontroll av ukrainske styrker.

Ødeleggelser i deler av byen

I sentrum av Slovjansk er ødeleggelsene relativt små. NRK ser noen ødelagte hus og treffer noen som har fått ødelagt husene sine.

Andre bydeler i utkanten av byen bærer tydeligere preg av kampene i byen.

En av dem som har fått huset sitt ødelagt er Olga Negotova. I likhet med andre av innbyggerne er hun kritisk til at de ukrainske myndighetene ikke har hjulpet dem mer etter at de tok tilbake kontrollen over byen.

– Jeg har ikke fått noe hjelp. De eneste som har hjulpet meg, er slektninger i Moskva, sier Olga Negotova til NRK.

Redselen merkes i byen

Over halvannen måned etter at ukrainske styrker gjenerobret Slovjansk merkes fortsatt frykten i byen.

Når NRK tar kontakt med folk på gaten er menneskene vanskelige å få i tale.

Mange vender ansiktene sine bort og vil ikke oppgi navn. Skepsisen til journalister er tydelig blant innbyggerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rådhuset i Slovjansk malt i ukrainske farger

Benkene foran rådhuset i Slovjansk er blitt malt i blått og gult. Også på selve rådhuset markeres det hvem som vant kampen om byen.

Foto: Morten Jentoft / NRK

FN: – Tortur drap og kidnappinger

At frykten til innbyggerne ikke er ubegrunnet kommer tydelig frem i en fersk FN-rapport om situasjonen i det østlige Ukraina.

Rapporten er skrevet av 34 FN-observatører i Ukraina og utarbeidet av FNs menneskerettskontor i Genève.

– Væpnede grupper fortsetter å begå drap, gjennomføre bortføringer og fysisk og psykisk tortur, mishandling, likvidasjoner, drap og andre alvorlige menneskerettsbrudd, heter det i rapporten.

Videre står det at sivile blir særlig rammet av overgrepene.

Minst 2.200 mennesker er drept siden kampene startet i midten av april, noe som ifølge FN-rapporten betyr at i gjennomsnitt mister 36 mennesker livet hver dag.

Den hardeste kritikken i rapporten rammer de prorussiske separatistene, men også de ukrainske regjeringsstyrkene blir rammet av kritikken.

Det ukrainske forsvaret og ukrainske spesialstyrker fra innenriksdepartementet har ifølge rapporten gjort seg skyld i «vilkårlige pågripelser, tvangsbortføringer og tortur», heter det.

Kamper lenger sørøst

Mens det ikke er kamper i umiddelbar nærhet av Slovjansk raste det onsdag kamper i andre byer i det østlige Ukraina.

Ifølge det ukrainske militæret har russiske soldater har krysset den ukrainske grensen i pansrede kjøretøy og lastebiler og tatt seg inn i grensebyen Amvrosijivka.

Statue av Lenin i Slovjansk med ukrainsk flagg om halsen

Statuen av Lenin har fått et ukrainsk flagg om halsen.

Foto: Morten Jentoft / NRK

De russiske soldatene skal ha kommet over grensen i fem pansrede personellkjøretøyer og en lastebil.

– Hvis denne taktiske gruppen kjørte seg vill og ved et uhell krysset grensen til Ukraina som soldatene fra 98. fallskjermdivisjon, så minner vi dem om at de kan returnere til Russland ved å bevege seg i østlig retning, sier den ukrainske militærtalsmann Andrij Lysenko.

Talsmannen viser til de ti russiske fallskjermjegere som ble pågrepet på østukrainsk jord mandag kveld og som ifølge det russiske forsvaret hadde «gått seg vill».

Lysenko opplyser videre at det onsdag pågikk kamper i byene Horlivka og Ilovajsk lenger nord, og at ukrainske styrker har drept 200 separatister og ødelagt stridsvogner og rakettsystemer det siste døgnet.

Ifølge Lysenko har 13 ukrainske soldater blitt drept og 36 såret i samme tidsrom.

Ukraina med Slavjansk og andre byer

SISTE NYTT

Siste nytt