Hopp til innhold

Risikerer livet i kamp mot ebola

Den norske sykepleieren Sissel Overvoll (30) har akkurat satt bena på norsk jord etter å ha kjempet mot dødsviruset ebola i flere måneder. – Den voldsomme geografiske spredningen gjør det vanskelig å behandle alle.

Sissel Overvoll tar på seg beskyttelsesutstyret

MÅ BESKYTTE SEG: Fra mars til april jobbet Sissel Overvoll på Leger uten grensers spesialsykehus for ebolarammede i byen Gueckedou, som ligger sør i Guinea og var episenteret for utbruddet. Her tar hun på seg det heldekkende beskyttelsesutstyret før hun skal inn til pasienter.

Foto: Amandine Colin / Amandine Colin/MSF

Ebolaepidemien har hittil tatt minst 467 menneskeliv i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Sykepleieren Sissel Overvoll fra Stranda har akkuratkommet hjem etter en måned i Sierra Leone og Liberia, hvor hun jobbet på Leger uten grensers behandlingssentre for ebolarammede. Og fra mars til april var hun i Guinea og risikerte livet sitt i kampen mot sykdommen.

– Utbruddet av ebolaviruset er veldig alvorlig. Mange er smittet og døde. En av de store utfordringene er den voldsomme geografiske spredningen, som gjør det vanskelig å respondere på alle tilfeller, sier hun til NRK.

Helseministrene fra elleve vestafrikanske land har utarbeidet en felles strategi for å bekjempe det siste ebolautbruddet i regionen. Etter et hastemøte i Ghana - i regi av Verdens Helseorganisasjon (WHO) - lover ministrene bedre samarbeid i kampen mot de dødelige viruset.

Sissel Overvoll

Sissel Overvoll (30) har vært utdannet sykepleier i seks år og jobbet i Leger uten grenser i to år. Selv om Overvoll nettopp har kommet tilbake til Norge etter en måned i Sierra Leone og Liberia, ser hun ikke bort fra at hun reiser tilbake til regionen for å gjenoppta kampen mot ebolaviruset.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Viruset kommer fra kontakt med blod eller kroppsvæsker

Siden siste oversikt fra 23. juni har antallet smittetilfeller økt fra 635 til 759. Dødeligheten for ebolasmittede ligger på mellom 50- og 90 prosent og det finnes ingen vaksine mot viruset.

Tallene fra WHO omfatter både bekreftede, sannsynlige og antatte tilfeller siden utbruddet i Vest-Afrika i februar. Det finnes ingen vaksine eller effektiv behandling for ebolaviruset, som kan forårsake influensalignende smerter og indre og ytre blødninger, forårsaket av nyre- eller leversvikt.

Overvoll forteller at viruset kommer fra kontakt med blod eller kroppsvæsker fra ville dyr og har svært høy dødelighet.

– Viruset sprer seg også fra et sykt menneske til friske mennesker, også etter at folk dør. Så fort man pleier ebolasmiitede og tar på kroppende til de døde, så er man i faresonen for å bli smittet, sier sykepleieren.

Leger uten grenser hjelper myndighetene i det aktuelle landet med å sette opp behandlingssenter der man kan teste seg for ebola.

Sissel Overvoll møter pasient med ebola

MØTER EBOLAPASIENT: Sykepleieren Sissel Overvoll snakker med en pasient mistenkt for å ha ebolaviruset ved Leger Uten Grensers behandlingssenter i byen Gueckedou i Guinea.

– Jeg er ikke bekymret for å bli smittet

Svikten i helsesystemet i Guinea er katastrofal, fastslår Leger Uten Grenser, som av den grunn også har dette på sin liste over glemte kriser. Også flere helsearbeidere har mistet livet i kampen mot det dødelige viruset.

Overvoll forteller at folk blir syke og dør på en helt annen måte enn hun er vant til, og at det er tøft å jobbe under slike forhold. Hun mener likevel det er viktig å være der og frykter ikke selv for å bli smittet.

– Jeg er ikke bekymret for å bli smittet. Vi har gode rutiner for smittevernsutstyr. Vi i eger uten Grenser har god kompetanse og tar mange forholdsregler når vi behandler ebolapasientene, sier hun.

Hun forteller imidlertid at mange helsearbeidere i vanlige klinikker i disse landene utsetter seg for store farer, fordi de ikke alltid er klar over at de har med ebolapasienter å gjøre.

Helsearbeidere i Guinea tar blodprøver

TAR BLODPRØVER: Det finnes ingen vaksine eller effektiv behandling for ebolaviruset, som kan forårsake influensalignende smerter og indre og ytre blødninger, forårsaket av nyre- eller leversvikt. På dette bildet tester helsepersonell pasienter for ebola ved et lokalt sykehus i byen Kenema i Sierra Leone.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

– Mye må til for få kontroll over sprednignen

WHO holdt onsdag et krisemøte i Ghana onsdag etter registreringen av hele 68 nye eboladødsfall i Vest-Afrika den siste uken. Helseministre og tjenestemenn fra elleve land diskuterte og kom til enighet om en felles strategi for å bekjempe krisen.

Overvoll sier at flere ting må være på plass for å få kontroll over spredningen av ebola.

– En av tingene er å følge opp de som har vært i kontakt med ebolasmittede. De må følges opp i 21 dager, som er inkubasjonstiden til ebola. Dersom de utvikler symptom i løpet av denne tiden, bør de sendes til et ebolasenter for å bli testet, sier hun til NRK.

Ebolautbrudd i Guinea

FLERE SMITTEDE: Siden siste oversikt fra 23. juni har antallet smittetilfeller økt fra 635 til 759.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

– Vi prøver å få myndigheter og organisasjoner til å trå til

Overvoll forteller at Leger uten grenser også har et eget senter der de tar imot pasienter som de tror kan være smittet. Hun sier at de også jobber med å utdanne lokalbefolkningen om ebolaviruset, men at behandlingssenterne er hovedoppgaven.

30-åringen har vært utdannet sykepleier i seks år og jobbet i Leger uten grenser i to år. Selv om Overvoll nettopp har kommet tilbake til Norge, utelukker ikke sykepleieren at hun reiser tilbake til regionen for å gjenoppta kampen.

– Akkurat nå jobber vi med å få oppmerksomhet rundt sykdommen. Vi prøver å få myndigheter og organisasjoner til å trå til. Vår organisasjon og andre organisasjoner jobber på spreng, men både myndighetene og vi ser at dette er for stort til å klare på det på egen hånd, sier Overvoll.

Ebola-land

SISTE NYTT

Siste nytt