Hopp til innhold

– USA lagde falsk «Twitter» for å styrte Castro

Amerikanske myndigheter skal ha lokket unge kubanere til et nettsamfunn de selv stod bak. Målet skal ha vært å manipulere brukerne til å gjøre opprør mot regimet.

Saimi Reyes

EKSMEDLEM: Saimi Reyes Carmona studerte journalistikk på universitetet i Havana da hun kom over ZunZuneo, og begynte å bruke nettsamfunnet. Hun og kjæresten ble i løpet av noen måneder blant de mest fulgte medlemmene.

Foto: Franklin Reyes / Ap

Det amerikanske nyhetsbyrået AP baserer saken sin på mer enn 1000 hemmeligstemplede dokumenter som de har fått tilgang på.

Nettsamfunnet ZunZuneo ble lansert i 2009 år siden og rettet seg mot unge kubanere. Navnet er et slangord for kvitringen til en bikolibri, som finnes på Cuba.

I løpet av sin levetid hadde ZunZuneo 40.000 registrerte brukere, men forsvant i 2012 etter et forsøk fra kubanske myndigheter på å bryte seg inn i tjenesten.

Presset til opprør

Og kubanske myndigheter hadde trolig grunn til å være mistenksomme. For det som tilsynelatende var en lokal, kubansk variant av Twitter, var i stedet del av en større plan for å avsette kommunistregjeringen på den karibiske øya.

Joe McSpedon fra USAID

JOBBET MED PROSJEKTET: Joe McSpedon jobbet med USAID-prosjektet ZunZuneo, som hadde som mål å lage et 'kubansk Twitter', ifølge nyhetsbyrået AP. Her forlater McSpedeon hjemmet sitt i Washington 31. mars 2014.

Foto: Evan Vucci / Ap

Ifølge dokumentene AP har fått tilgang til var planen først å rekruttere brukere, spesielt unge kubanere, for så å få dem til å begå opprør.

ZunZuneo unngikk internettrestriksjonene på Cuba ved at det var en tekstmeldingstjeneste.

Tjenesten samlet inn personlig informasjon og brukerne, informasjon som på sikt kunne blitt brukt til politiske formål.

Skjulte spor

Ifølge dokumentene skal det føderale organet USAID, som har som formål å drive sivil bistand i utlandet, ha vært delaktig i det hemmeligstemplede kupp-prosjektet.

Verken USAID, Det hvite hus eller kubanske myndigheter har ønsket å kommentere opplysningene overfor AP.

USAID og deres medhjelpere skal ifølge APs kilder ha gått langt for å skjule båndene mellom ZunZuneo og amerikanske myndigheter.

Det skal ha blitt etablert dekkselskaper i Spania og på Cayman-øyene for å skjule sporene til USA, ifølge ett av dokumentene. I tillegg ble meldinger til cubanske brukere av nettsamfunnet kanalisert via andre land, men aldri via amerikanske servere.

Ifølge dokumentene fant teamet bak ZunZuneo bevis på at kubanske myndigheter forsøkte å spore tekstmeldingene og bryte seg inn i ZunZuneo-systemet.

ZunZuneo ble stanset i september 2012, da støtten fra amerikanske myndigheter opphørte, forteller USAID til nyhetsbyrået AP.

– Fantastisk greie

Saimi Reyes Carmona studerte journalistikk på universitetet i Havana da hun kom over ZunZuneo. Hun forteller til AP at hun ble nysgjerrig på den nye tjenesten. Ifølge reklamen var det gratis å sende meldinger, og hun ble derfor med.

I starten gikk det bare an å sende én melding hver dag, og Carmona hadde omtrent ingen følgere. Men så tok det av helt.

Ernesto Guerra, en kubansk tidligere ZunZuneo-bruker

FORSTO IKKE: – Vi forsto aldri hvor det kom fra, sier kubanske Ernesto Guerra Valdes om det tidligere nettsamfunnet ZunZuneo, som han var medlem av.

Foto: Franklin Reyes / Ap

– Hele verden ville være med, og på bare få måneder hadde jeg 2000 følgere som jeg ikke ante hvem var, eller hvor de kom fra, sier Carmona.

På sin egen fødselsdag fikk hun rundt 15 personlige gratulasjonsmeldinger.

– Dette er det kuleste jeg noensinne har sett, sa hun til kjæresten, Ernesto Guerra Valdes, som også studerte journalistikk.

På kort tid ble paret to av de mest fulgte ZunZuneo-brukerne på Cuba, og de ble forbløffet over hvor langt de kunne nå med nettverket.

– Det var en så fantastisk greie, sier Valdes.

Vakuum etterpå

Han og Carmona forsøkte å finne ut hvem som sto bak ZunZuneo, siden teknologien som skulle til for å drive nettjenesten måtte være dyr. De fant ingenting, men var takknemlig for at tjenesten eksisterte.

– Vi syntes det var rart med denne sjenerøsiteten og godheten. ZunZuneo var mobiltelefonenes fe gudmor, sier Valdes.

De forsto ikke at amerikanske interesser sto bak tjenesten.

– Hvordan skulle jeg ha forstått det? Det var ikke akkurat som at det sto et skilt hvor det sto «Velkommen til ZunZuneo, et tilbud til deg fra USAID», sier Ernesto Guerra Valdes, kjæresten til Saimi Reyes Carmona.

Han beskriver situasjonen etter at nettsamfunnet forsvant som en vakuum-tilstand.

– Vi visste ikke hva som hadde skjedd. Vi forsto aldri hvor det kom fra, forteller Guerra.

SISTE NYTT

Siste nytt