Hopp til innhold

– Dette er ungdommens hevn mot britisk politi

– Politiet har mye makt og har misbrukt den altfor ofte, sier 20 år gamle Raphael.

Den britiske 20-åringen Raphael

– Vi føler oss mistenkeliggjort hele tiden, sier den britiske 20-åringen Raphael, som NRK møtte på en kafé i London.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Vilde Helljesen, England
Foto: NRK

Han hevder at både han selv og hans venner flere ganger har blitt stoppet av politiet på gaten og blitt ransaket helt umotivert.

– Vi føler oss mistenkeliggjort hele tiden. En gang da en venn og jeg gikk langs gaten, kom plutselig politiet. De dyttet vennen min kraftig inn i gjerdet og skulle ransake ham. Da jeg spurte dem hvorfor de gjorde det, truet de med å arrestere meg hvis jeg ikke kom meg unna. Hvilken rett har de til å true med arrestasjon på den bakgrunnen?

Raphael forteller at politiet ikke fant noe på vennen og lot ham gå.

– Det oppleves som maktmisbruk, og det frustrerer ungdommen enormt at politiet kan misbruke makten slik. For hvem kan vi da klage til, spør Raphael. Han ønsker ikke å offentliggjøre etternavnet sitt.

NRK møter ham på en kafé i Kilburn High Road i London. Det er tett mellom politibetjentene i gatene, og også NRKs team blir stoppet og kontrollert.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet snakker med barn i Manchester.

Britisk politi snakker med barn etter opprørsnatten i Manchester.

Foto: Jon Super / Ap

Ungdommens hevn

Mark Duggan ble skutt av politiet

– Da politet skjøt og drepte Mark Duggan (bildet), var det dråpen av maktmisbruk som fikk begeret til å renne over, mener Raphael.

Foto: Facebook

Det lokale arbeidskontoret er stengt for ettermiddagen. I vinduet henger en lapp som opplyser om et lønnsnivå på under 5 pund, eller rundt 45 kroner, i timen for arbeidstakere som er 17 og 18 år. Til dem som er 21 år eller eldre tilbys en timelønn på i underkant av 6 pund, rundt 52 kroner.

– Men det er ikke dystre jobbutsikter eller problemer med å få utdannelse som har utløst ungdommens raseri. Da politet skjøt og drepte Mark Duggan, var det dråpen av maktmisbruk som fikk begeret til å renne over. Opptøyene var ungdommens hevn mot politiet, da var det ungdommene som hadde overtaket, sier Raphael.

Hvorfor ble da også uskyldige innbyggere og butikkeiere offer for de voldelige opptøyene?

– Fordi før har mange blitt stoppet eller arrestert uten å ha gjort noe galt. Da de gikk løs på butikkene, var det en kriminell handling, men da var det for en gangs skyld lite politiet kunne gjøre.

Forstår frustrasjonen

Raphael sier at han selv ikke deltok i opptøyene, men at han forstår opprørernes frustrasjon.

– For noen år siden hadde jeg sikkert deltatt selv. Nå er jeg 20 år og føler meg for voksen til opptøyer. Dessuten holder jeg meg helt unna politiet, jeg unngår dem fullstendig. Jeg studerer og vil bli lege. Skulle jeg få noe på rullebladet, kan det ødelegge fremtiden min.

20-åringen ser lyst på fremtiden og tror også at de verste opptøyene i de britiske byene er over – i hvert fall for denne gang. Men ungdommens sinne er der fremdeles.

– Nå har de fått utløp for det raseriet og den maktesløsheten mange følte. Det kommer nok til å roe seg nå, men vi er ikke kvitt kjernen til problemet.

Et Sony-varehus brenner i Enfield nord i London.

Et Sony-varehus brenner i Enfield nord i London under opptøyene.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt