Hopp til innhold

– Trist at Tyskland har latt seg bruke av Egypt

BERLIN (NRK): Den arabiske tv-stjernen Ahmed Mansour beskylder tyske myndigheter for å ha gitt etter for press fra regimet i Egypt da de arresterte ham.

Al-Jazeera journalist Ahmed Mansour

Al-Jazeera journalist Ahmed Mansour møtte i dag pressen i Berlin etter 48 timer i tysk varetekt.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Al-Jazeera journalisten møtte pressen i Berlin i dag, etter at han slapp ut fra tysk varetekt i går. Han hadde flere spørsmål enn svar på hvorfor han var blitt arrestert.

– Jeg har reist inn og ut av Tyskland tre ganger det siste året, uten problemer. Det er merkelig at tysk politi etterkom egyptiske myndigheters etterlysning nå, sa Mansour.

Selv mener han tidspunktet ikke er tilfeldig.

– Jeg ser jo at denne arrestasjonen kommer etter at Egypts president var på besøk her. Dere må gjerne undersøke dette, sa Mansour.

Da Egypts president al-Sisi besøkte forbundskansler Angela Merkel tidligere denne måneden underskrev det tyske selskapet Siemens en kontrakt med egyptiske myndigheter om levering av gass- og vindkraftverk til en verdi av åtte milliarder euro.

TV-stjerne

Ahmed Mansour er en stor TV-stjerne i den arabiske verden. 52-åringen har både egyptisk og britisk statsborgerskap og hver onsdag de siste 16 årene har han ledet talkshowet «Bela Hodod» (betyr «uten grenser» på arabisk).

Programmet som sendes på tv-kanalen Al-Jazeera, når ut til 40 millioner seere og sendes ofte fra utlandet.

Av den grunn kom også Mansour til Berlin i forrige uke, for å intervjue den tyske islameksperten Guido Steinberg. På vei hjem til Doha på lørdag ble han imidlertid arrestert av tysk politi på Tegel flyplass i Berlin.

Interpol nektet å etterlyse ham

En egyptisk domstol dømte Mansour i fjor til 15 års fengsel in absentia fordi de blant annet mente han hadde torturert en jurist.

– De har reist 180 anklager mot meg. Alle er like absurde. Egyptiske myndigheter har sagt at de vil forfølge meg overalt. Kan dere forestille dere at et demokrati ville ha forfulgt en journalist, spør Mansour.

2. oktober i fjor ba Egypt Interpol om å etterlyse Mansour, men Interpol nektet og informerte medlemmene sine 20. oktober 2014 om at dette var en politisk motivert etterlysning som stred mot deres prinsipper.

– Interpol sier at de ikke har sendt ut en etterlysning og at de har forkastet anklagene fra egyptiske myndigheter. Vi jobber nå med å finne ut hva som har skjedd, sier Andreas Wattenberg som er en av Mansours tre advokater.

Det tyske utenriksdepartementet sier i dag at de ikke var oppmerksomme på at Mansour var journalist og at etterlysningen kunne ha politiske motiver. De har også hele veien vært klare på at de ikke ville ha utlevert noen som risikerer dødsstraff i Egypt.

Kommer tilbake til Tyskland

Mansour satte seg i ettermiddag på flyet tilbake til Qatar. Han har imidlertid ikke latt seg skremme fra å komme tilbake til Tyskland.

– Jeg planlegger å komme tilbake allerede om noen uker i forbindelse med jobben min. Jeg elsker dette landet, sa han. Og takket alle de tyske politikerne, særlig De Grønne, som hadde kjempet hans sak de siste dagene.