Hopp til innhold

– Frykt hindrer livsviktig utenlandsk ebolahjelp

Jean-Pierre Veyrenche, koordinator for Verdens helseorganisasjon (WHO), tror antallet ebolasmittede kommer til å eksplodere de neste ukene. Han ber nå utenlandsk helsepersonell om å trosse sin egen frykt og reise til Vest-Afrika.

Ebola-dødsfall i Liberia

Helsearbeidere i den franske avdelingen av Røde Kors bærer en båre med en person som har omkommet dom følge av ebolaviruset fra et hus i Liberias hovedstad Monrovia.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

I det hardest rammede landet, Liberia, er det et stort behov for medisinsk personell fra utlandet, ifølge Jean-Pierre Veyrenche. Han har ansvaret for bygging av behandlingssentre i hovedstanden Monrovia på vegne av WHO.

– Vi trenger folk som kan komme å lære opp dem som er herfra. Man kan ikke bare hente inn 5.000 helsearbeidere fra noe annet sted. Jeg kan skjønne hvorfor folk ikke kommer, men bare ved å ta enkle grep, er det mulig å jobbe her, sier Veyrenche.

Humanitære organisasjoner kan ikke gjøre jobben med å forhindre spredningen av det dødelige viruset alene, påpeker Veyrenche i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

– Ingen vet hva de skal gjøre for å håndtere det aggressive utbruddet. De lærer underveis, sier Veyrenche.

– Ute av kontroll

Av de fire landene i Vest-Afrika der ebolaviruset så langt har brutt ut, er Liberia hardest rammet. Så langt er nærmere 3500 personer smittet i landet, noe som utgjør mer enn halvparten av dem som totalt er smittet i det pågående utbruddet.

Av de 3500 som er smittet i Liberia har flere enn 1800 omkommet, ifølge tall Verdens helseorganisasjon.

Veyrenche sier at situasjonen i Liberias hovedstad Monrovia nå er «ute av kontroll», og at epidemien vokser kraftig i omfang.

– Dette er et land som akkurat er ferdig med en fullstendig ødeleggende borgerkrig. Det er bare noen få dusin liberiske leger igjen. Behovet er skrikende, særlig når det gjelder helsepersonell, sier Veyrenche.

Norge åpner for å sende personell

Den norske regjeringen tredoblet i forrige uke støtten til ebolabekjempelsen til 60 millioner kroner, men ble anklaget av hjelpeorganisasjoner for å kjøpe seg fri og ignorere behovet for helsepersonell.

Regjeringen vurderer nå om det skal sendes utstyr og helsepersonell til ebolarammede land. Under et møte i Washington denne helgen, sa helseminister Bent Høie (H) til NRK at Norge ønsker å sende flere helsearbeidere til de rammede landene.

Høie er imidlertid klar på at sikkerheten for helsearbeidere som eventuelt reiser til Vest-Afrika skal ivaretas. Ifølge Høie har Norge fått på plass en avtale med USA som skal sikre uttransportering av helsearbeidere.

Helsedepartementet mener Norge spesielt kan bidra med leger og sykepleiere gjennom Røde Kors og Leger uten grenser som regjeringen allerede har gitt støtte til i kampen mot Ebola.

– Det er avgjørende at norske helsearbeidere får jobbe gjennom godt organiserte strukturer som disse to organisasjonene og strukturene USA nå har etablert, sier Høie.

– Mange begraver de døde i hagen

WHO-koordinatoren påpeker at det skrikende behovet ikke kan dekkes av at hjelpearbeidere, som ikke vet hvordan man skal håndtere et større utbrudd.

– Men kan ikke hjelpearbeidere lære hvordan man skal håndtere dette?

– Læring – det er alt vi gjør. Fordi ingen vet hva vi skal gjøre. Det som er enda verre er at vi mangler harde fakta, blant annet når det gjelder hvor mange som virkelig er smittet. Tallene som blir offentliggjort gjelder bare dem som offisielt er talt opp, sier Veyrenche, og legger til:

– Jeg tror mange bare begraver sine døde ved hjemmene sine, i hagen.

Hjelpeorganisasjoner og internasjonale eksperter har tidligere påpekt at kunnskap om hvordan man skal behandle ebolasmittede er en av hovedårsakene til at viruset nå sprer seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ebolasmitte i Liberia

Helsearbeidere tar på seg beskyttelsesdrakter i Liberias hovedstad Monrovia.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

– Omfanget kommer til å eksplodere

Totalt har over 3000 nå omkommet i den pågående epidemien. Totalt er over 6500 personer i fem vestafrikanske land smittet. Verdens helseorganisasjon sa tidligere denne måneden at tallet på smittede kan bli tre ganger så høyt innen november, dersom ikke drastiske tiltak iverksettes.

WHO-koordinatoren sier videre at han ikke er optimistisk med tanke på den umiddelbare fremtiden for de rammede landene.

– Jeg er ikke i tvil om at antallet smittetilfeller kommer til å eksplodere de neste ukene og månedene, sier Veyrenche.

Han viser blant annet til at regntiden nærmer seg, noe som igjen fører til mer mygg og malaria.

– Dette kommer ikke til å bli lett. Det er stor fare for å blande ebola og malaria, i og med at symptomene er like, advarer Veyrenche.

Helseminister Bent Høie (H) deltok fredag på et toppmøte om global helsesikkerhet. Han mener tusener dør unødig, fordi det ikke finnes institusjoner på linje med Folkehelseinstituttet i de vestafrikanske landene.

VIDEO: Helseminister Bent Høie ser gjerne at norske helsearbeidere reiser til Vest-Afrika for å bidra i områdene som er rammet av ebola.

Ebolautbrudd i Monrovia

En mann iført en T-skjorte med påskriften «Ebola er ekte» ser på mens helsearbeidere setter opp et behandlingssenter.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt