Hopp til innhold

– Kvinner blir trakassert på Tahrir-plassen

– En gruppe menn overfalt meg, og voldtok meg i folkemengden. Jeg trodde jeg skulle dø, sier Egypt-korrespondent Caroline Sinz.

Caroline Sinz

Den franske TV-journalisten Caroline Sinz hevder hun ble voldtatt på Tahrirplassen i Kairo da hun skulle lage en TV-sak om konflikten i Egypt.

Mona Eltahawy

Mona Eltahawy brakk begge armene da hun ble angrepet av en gruppe menn.

Foto: Ap

Sinz er ikke alene om å hevde å ha opplevd dette.

– Fem eller seks menn omringet meg. De tok tak i brystene mine, og befølte underlivet mitt. Jeg mistet tellingen på hvor mange som forsøkte å komme inn under buksene mine, forteller den amerikanske midtøstenkorrespondenten Mona Eltahawy til ABC.

Eltahawy er blant de mange journalistene som dekker demonstrasjonene i Kairo.

Les også: Tahrir: Her avgjøres Egypts framtid

Svært få kvinner, og særlig utlendinger befinner seg på Tahrir-plassen, nettopp fordi det er ekstra farlig for dem, opplyser det egyptiske presseforbundet.

Presseforbundet hevder at militærrådet sender ut pøbler for trakassere og forvise kvinner på Tahrir-plassen. Dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

Ifølge visepresident i det egyptiske presseforbundet Abeer Saady har pøblene i oppdrag å trakassere kvinner, og spesielt kvinnelige journalister.

Pøblene går etter utenlandske og arabiske kvinner, og kaller seg for spioner. Presseforbundet har etablert et nødrom som kvinnelige journalister kan komme til på Tahrirplassen.

  • Video nederst i saken.

– Farlig for kvinner

Egyptisk kvinne

Egyptisk kvinne blir intervjuet av France 3. Få kvinner våger å dra til Tahrir-plassen for å demonstrere.

– De fleste kvinnene som kommer hit forteller det ikke til sine foreldre. De sier at de er på skolen, eller på jobb. Jeg møtte en kvinne som dro hit uten å fortelle det til mannen sin, forteller en egyptisk kvinne til France 3.

To kvinnelige journalister fortalte sin historie fredag, samme dag som Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november, og beskrev hvordan de ble overfalt da de var på jobb.

Eltahwy sier hun ble seksuelt trakassert av militærstyrker etter at hun ble arrestert i folkehavet på Tahrirplassen.

– Ved siden av å slå meg, fikk jeg gjennomgå de verst tenkelige seksuelle overgrepene, forteller Eltahwy til ABC. Hun brakk begge armene under overfallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Egypt

Flere menn danner en ring rundt en gruppe kvinner for å forhindre at de blir trakassert og at de blir knust av den store folkemengden.

Foto: Ben Curtis / Ap

– Trodde jeg skulle dø

Den franske TV-journalisten Caroline Sinz som jobber for kanalen France 3 hevder også at hun ble utsatt for overgrep da hun skulle dekke demonstrasjonene. Etter overgrepene valgte hun å snakke åpent om det i sin TV-reportasje.

Sinz og kameramannen Sala Agrabi ble konfrontert på vei fra innenriksdepartementet til Tahrirplassen.

– Vi hadde satt i gang å filme da vi ble angrepet av en gruppe unge gutter, sier Sinz.

EGYPT

Caroline Sinz, journalist i France 3.

Foto: - / Afp

– Sammen med kameramannen min ble vi slått, deretter separert. Svært få kvinner, særlig utlendinger er på Tahrir-plassen. Jeg ble fanget av flere menn, og ble seksuelt misbrukt i midten av folkemengden, midt på lyse dagen. Andre journalister har vært utsatt for vold, og det er en måte å skremme mediene på, sier Sinz.

Noen opprørere forsøkte å hjelpe henne, men mislyktes.

– Jeg vil definere det som skjedde med meg som voldtekt. Jeg trodde jeg skulle dø, sier hun.

Kameramannen ble også grundig banket opp. Til slutt fikk Sinz en gruppe egyptere til å hjelpe henne ut av flokken, og fraktet henne til hotellet der hun fikk legehjelp.

– Det rådende kaoset i Kairo og de grove menneskerettighetsbruddene er like ille som i de mørkeste timene av revolusjonens tidligere fase, i januar og februar, skriver Journalister uten grenser (Reporters without borders) i en uttalelse, ifølge ABC.

I februar fortalte CBS-reporter Lara Logan hvordan hun ble et offer for seksuell trakassering nær Tahrir-plassen, samme dag som Hosni Mubarak mistet makten. Rundt 200 menn forgrep seg på henne, ifølge Logan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lara Logan

Lara Logan på Tahrir-plassen under demonstrasjonene mot Mubarak i januar.

Foto: HO / Reuters

Sendte brev til Ban Ki-Moon

I anledning Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner har, har den internasjonale føderasjonen for journalister (IFJ), som representerer 600.000 journalister i 131 land, sendt et brev til Ban Ki-Moon hvor de peker på ekstreme tilfeller der kvinnelige journalister blir utsatt for vold mens de utfører sine profesjonelle plikter.

– Det er enda mer tankevekkende når de fleste av disse forbrytelsene forblir uløst, og angripere eller mordere ikke får straff, skriver Beth Costa i brevet, generalsekretær i IFJ.

Minst 38 mennesker har mistet livet og rundt 3000 er skadd etter demonstrasjonene som har vart siden forrige lørdag.

Klikk for å se video:

Video – Kvinner blir trakassert på Tahrir-plassen

SE VIDEO: Caroline Sinz viser bilder av at hun går på Tahrir-plassen. Ikke lenge etter blir hun og kameramannen overfalt, ifølge henne.

SISTE NYTT

Siste nytt