Hopp til innhold

– Tegn på at det gamle regimet er tilbake

KAIRO (NRK): Hans avgang symboliserte en endring i Egypt, fra diktatur mot demokratisering. Men i dag ble Hosni Mubarak frikjent, og mange oppfatter dette som nok et bevis på at det gamle regimet er tilbake i styre og stell.

NRKs Midtøsten-kommentator Sigurd Falkenberg Mikkelsen kommenterer Hosni Mubaraks frifinnelse.

NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen beskriver frikjennelsen av tidligere president Hosni Mubarak som nok et tegn på at det gamle regimet er tilbake.

Som alltid med solbriller på, bredte et beskjedent smil seg over ansiktet til Hosni Mubarak i dag morges da rettsavgjørelsen ble lest opp. Forsamlingen brøt ut i applaus og sønnene og forsvarerne hans bøyde seg ned og kysset hodet til 86-åringen.

Sammen med sju tidligere sammensvorne, inkludert den omstridte tidligere innenriksministeren, Habib al-Adly, ble han i dag frikjent for tiltalen om å ha beordret drapene på mer enn 800 demonstranter i Kairo i 2011.

– Døde forgjeves

– Min sønn døde forgjeves, sa Mostafa Morsi til AFP, som sammen med et knippe andre pårørende hadde samlet seg utenfor rettssalen. Hans sønn ble drept ved en politistasjon under revolusjonen.

Men rettssaken mot Mubarak har blitt spist opp av alle tumultene i etterkant, og landet er utmattet. Noen sterke reaksjoner kommer neppe.

Hundrevis av demonstranter drept

Sammen med hundretusener andre protesterte de mot fattigdom, korrupsjon, arbeidsledighet og ikke minst 30 år med Hosni Mubarak i makten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mubarak

FRIKJENT: Hosni Mubarak ble frikjent for tiltalene om korrupsjon og drap på demonstrantene i 2011.

Foto: Tarek el-Gabbas / Ap

De mobiliserte bredt i sosiale medier så vel som på gata, og etterfulgte den tunisiske revolusjonen som førte til at president Zine El Abidine Ben Ali ble avsatt. De var med på å starte «den arabiske våren» som har ført til bedre kår i Tunisia men til borgerkrig i Syria. Demonstrasjonene i Egypt som ledet til en revolusjon i 2011 ble omtalt som et håp for demokratisering i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Feirer Mubaraks avgang

FEIRET: 18. februar 2011. En gutt ser på mens hundretusener demokratiforkjempere avholder en 'seiersmarsj' for å feire at Hosni Mubarak gikk av etter 30 år i makten, for å hedre de døde og for å minne militæret om at makten skal være hos folket.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Demonstrasjonene som varte i 18 dager i starten av 2011 endte med at Hosni Mubarak gikk av. Han ble fengslet, tiltalt for en rekke punkter, inkludert korrupsjon og beordring av drap på de mer enn 846 demonstrantene som ble drept under demonstrasjonene.

Militæret kom til makten, men lovte demokratiske reformer og valg av nytt statsoverhode.

Mubarak-venner i makten

I juni 2012 ble islamisten Mohamed Morsi valgt til president i det første demokratiske valget i Egypts historie. Men like etter kunngjorde Egypts hærsjef, general Abdel Fattah al-Sisi, hans avgang. Al-Sisi liker verken Det muslimske brorskap eller islamister, og han var militæretterretningssjef under Mubarak-regimet.

Demokratiforkjempere nektet å bli med på presidentvalget i mai i år da al-Sisi ble valgt som ny president. Mange av valglokalene stod folketomme.

Al-Sisi slår hardt ned på islamister, har gjort det ulovlig å demonstrere uten tillatelse, og har strammet hardt inn på ytringsfriheten i landet. Human Rights Watch beskriver en menneskerettighetssituasjon som er verre i dag enn under Mubaraks regime.

Artikkelen fortsetter under bildet

Brutalitet

BRUTALITET: Myndighetene i Kairo slår hardt ned på enhver opposisjon og det har blitt enda verre etter at Mubarak gikk av. Her arresteres en dame under en demonstrasjon i desember 2011.

Foto: STR / Ap

Siden Mubaraks avgang har de tidligere utviste Mubarak-offiserene gjort et comeback. Statsminister Ibrahim Mahlab var senioroffiser i Mubaraks nå oppløste politiske parti NDP. Dette var utenkelig i månedene som fulgte Mubaraks avgang.

Resultatet av en lang rettsprosess med mange etapper er nå over. Men også den endelige slutten på dette oppgjøret som aldri kom i 2011 på en ordentlig måte.

Samtidig beskrives også dommen som en «renvasking av 30 års diktatur».

Snart en fri mann

I går forsøkte islamistene å mobilisere mot regimet, men fånyttes.

Det var lav oppslutning. Det som finnes av sekulære krefter har enten rømt landet, eller sitter stille, fordi det er livsfarlig å gå åpent ut mot myndighetene.

Samtidig oppfattes neppe dommen som en positiv utvikling, fordi Mubarak var svært upopulær da han ble kastet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Tidligere president i Egypt, Hosni Mubarak, er frikjent fra beskyldningene om drap og korrupsjon.

– Jeg gjorde ingenting galt, sier en fornøyd Mubarak på telefonen fra fengselssengen til egyptisk TV. I militærfengselet, som han kom fra i helikopter til rettssalen, soner han en tre år lang straff for korrupsjon.

Om 11 måneder er han en fri mann. Ingen vet hvor syk han egentlig har vært, men det er mange spekulasjoner. Mange mener han virker friskere enn på lenge.

SISTE NYTT

Siste nytt