Hopp til innhold

– Tatt i sør og kjørt til Sudan

– Arrestasjonen av John Sörbö er et ledd i ren en propagandakrig, mener lederen for de sørafrikanske minerydderne som ble arrestert samtidig med nordmannen på den sundanesiske grensen lørdag. I dag møter norsk UD myndighetene i Khartoum.

John Sörbö

Det er fortsatt usikkert hvor John Sörbö og hans kollegaer ble arrestert. Her er han fotografert i det han lander i Sudans hovedstad Khartoum.

Foto: ASHRAF SHAZLY / Afp

– Vi jobbet med minerydding på oppdrag fra FN godt inne på sørsudansk side, sier Ashley Williams, sjef for det sørafrikanske minerydderselskapet Mechem til nyhetsbyrået AFP, ifølge Al Jazeera.

Propagandakrig

– De var på vei sørover da de ble arrestert og kjørt til Heglig. Der sudanske myndigheter sier de ble arrestert, fortsetter han, og understreker at ingen av de arresterte overhodet hadde vært i dette området før de ble kjørt dit av sudanske soldater.

Williams mener det hele er et ledd i en ren propagandakrig, og nekter, i likhet med Norsk Folkehjelp, for at noen av de arresterte minerydderne har jobbet for de sørsudanske myndighetene.

– Sörbö var på et fem dager langt rutineoppdrag for å kvalitetssikre mineryddingen i Sør-Sudan. De skulle ikke krysse grensen til Sudan, sier kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Trine Solberg Johansen, som håper dagen i dag vil gi litt flere svar på de mange spørsmålene organisasjonen har.

Sitter i møte

For i dag fortsetter arbeidet med å få den femti år gamle erfarne minerydderen og hans kollegaer ut av sudansk fangenskap.

Den norske ambassadøren i Sudan, Jens-Petter Kjemprud, sitter akkurat nå sammen med ambassadørene fra Storbritannia og Sør-Afrika i et møte med sudanske myndigheter.

De vil be om å få tilgang til de fire fengslede hjelpearbeiderne og få en avklaring på hva som egentlig skjedde lørdag da Sörbö, sammen med en brite og to sørafrikanere, ble arrestert og anklaget for å være sørsudanske spioner.

Norsk Folkehjelps landdirektør i Sør-Sudan, Jan Ledang, sier til NRK han ikke ønsker å kommentere den politiske situasjonen i landet, men understreker at Norsk Folkehjelp er i Sør-Sudan for å drive humanitært arbeid.

Situasjonen i området har vært spent lenge og denne helgen erklærte Sudans president Omar al-Bashir unntakstilstand og innførte en handelsblokade i grenseområdet til Sør-Sudan.

Den krigslignende situasjonen har ført til at flere i det sudanske maktapparatet hevder at flere vestlige land støtter Sør-Sudan i det de selv definerer som en aggresjon mot Sudan.

Den stadig eskalerende konflikten begynte for alvor for tre uker siden da sørsudanske soldater gikk inn i Heglig, der Sudan har halvparten av sin oljeproduksjon. Sudan svarte umiddelbart med å bombe den sørsudanske oljebyen Beitu.

Nå er oljeproduksjonen i Heglig-området utbrent og oljeproduksjonen stanset. Begge land anklager hverandre for å ha ødelagt stedet.

SISTE NYTT

Siste nytt