Hopp til innhold

– Stans hjelpen til Maldivene

Norge bør nå vurdere å stanse all bistand til Maldivene, etter at landets første demokratisk valgte president i går ble fjernet gjennom et kupp. Det sier kilder i Maldivene til NRK.

Nyinsatt president Mohamed Waheed

Nyinsatt president Mohamed Waheed smiler etter sin første pressekonferanse i dag.

Foto: Ishara S.KODIKARA / Afp

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Maldivene er et lite land med bare 300.000 innbyggere, og har ingen stor økonomisk eller militær betydning for regionen.

Et kupp mot landets president hadde derfor vært en lite kjent begivenhet, om det ikke var for øystatens paradisiske strender – og de hundretusener av turister som reiser dit hvert eneste år.

Etter kuppet kan turiststrømmen komme til å avta, for de nye makthaverne er delvis influert av svært ytterliggående muslimske grupper som krever strengere tiltak mot lettkledde kvinner og bruk av alkohol på turiststedene.

I fare for å synke

Maldivene ligger i Det indiske hav, sørøst for Indias sørligste punkt, og består av nesten 1200 ganske små øyer, mange av dem omgitt av praktfulle korallrev.

Høyeste punkt i hele øygruppen ligger 2,5 meter over havet. Så hvis havet stiger på grunn av global oppvarming, står øygruppen i ferd med å synke.

Maldivene

Maldivene regnes som et natur-og ferieparadis midt i Det indiske hav.

Foto: Anders Magnus / NRK

Dette er bakgrunnen for at landets første demokratisk valgte president, Mohamed Nasheed, engasjerte seg sterkt i klimaspørsmål verden over, og nylig erklærte at Maldivene skulle bli det første karbon-nøytrale landet i verden.

Norge har vært en av de viktigste støttespillerne til dette ambisiøse klimaprosjektet, som nå ser ut til å bli avbrutt etter kuppet mot president Nasheed i går.

Uansett bør Norge vurdere å stanse all støtte til den nye regjeringen som kuppmakerne står bak. Det sier kilder i Maldivene til NRK. Kildene kan ikke navngis av hensyn til deres egen sikkerhet.

Hadde pistol mot hodet

Noen av presidentens nærmeste medarbeidere har alt flyktet fra Maldivene etter svært konkrete trusler, ofte rettet fra ytterliggående islamske krefter.

Kuppmakerne har imidlertid innført utreiseforbud mot mer enn femti høytstående medlemmer av Nasheeds Maldivenes demokratiske parti, blant dem en rekke statsråder.

Den avsatte presidenten ble i går satt i husarrest av politiet, og det er foreløpig usikkert om han fortsatt holdes i fangenskap.

Avgått president Mohamed Nasheed

Avgått president Mohamed Nasheed under sin avskjedstale i går.

Foto: Ap
Ny president avlegger ed på Maldivene

Den tidligere UNICEF-toppen Mohamed Waheed tas i ed som ny president.

Foto: Ap
Mohamed Nasheed og Maumoon Abdul Gayyoom

Maumoon Abdul Gayyoom (t.h.) styrte Maldivene eneveldig i 30 år. Etterfølgeren Mohamed Nasheed var øystatens første demokratisk valgte president.

Foto: Sinan Hussain / AP

Presidenten sa i en TV-overført tale i går kveld at han valgte å gå av i stedet for å kaste landet ut i et blodig oppgjør.

Men NRKs kilder i Maldivene sier at dette var en tale hvor han i praksis hadde en pistol mot hodet, og var tvunget til å «frivillig» gi fra seg makten eller se på at hans nærmeste støttespillere kunne blitt trakassert og utsatt for vold, eller arrestert og fengslet.

Tidligere diktatur

Fram til for bare fire år siden var Maldivene et diktatur, styrt i over 30 år av Maumoon Abdul Gayoom.

Det er hans fremste støttespillere som nå har tvunget president Nasheed til å gå av, etter at han ikke lenger klarte å kontrollere politiet i landet og også store deler av hæren.

Før Maldivenes første demokratiske valg i 2008 var Nasheed en kjent menneskerettighetsaktivist og kritiker av Gayooms enevelde.

Han gikk også hardt ut mot de nære forbindelsene mellom store deler av dommerstanden, kriminelle gjenger og Gayooms parti, et arbeid han forsøkte å videreføre som president.

Disse kreftene har siden 2008 forsøkt å sabotere den demokratisk valgte presidentens arbeid for å renovere justisvesenet, noe som kulminerte i arrestasjonen av lederen i høyesterett, dommer Abdullah Mohamed for noen uker siden.

Denne arrestasjonen utløste krav om at presidenten måtte gå av, støttet opp av demonstrasjoner i gatene i hovedstaden Male.

Ytterliggående islamister har vært svært aktive i organiseringen av disse demonstrasjonene.

De betraktet president Nasheed som uislamsk, fordi han ønsket å endre grunnloven og tillate andre troende å kunne utøve sin religion i Maldivene.

I dag er islam eneste tillatte religion i landet, og alle statsborgere må være muslimer. Dette strir mot FNs menneskerettighetserklæring, som også Maldivene har undertegnet.

I går sluttet deler av politistyrken seg til demonstrantene, og det ble umulig for den valgte regjeringen å opprettholde makten i landet.

Maldivene

Mange kvinner overholder den religiøse klesskikken, også på strendene.

Foto: Anders Magnus / NRK

Planlagt kupp

Tilhengerne av Gayoom benekter at gårsdagens presidentavsettelse var noe kupp, men NRKs kilder sier at den har vært lenge planlagt av opposisjonen.

Blant annet tok den straks over sendingene til den statlige fjernsynskringkasteren, som fikk tilbake det gamle navnet den hadde under Gayooms diktatur.

Umiddelbart endret man TV-sendingene, med programmer som må ha vært produsert for en slik begivenhet for øye.

Etter kuppet har landets visepresident blitt tatt i ed som ny president.

Han tilhører ikke den avsatte presidentens parti, og regnes som en nikkedukke for de egentlige makthaverne rundt den gamle diktator Gayoom.

Politi i Male på Maldivene

Deler av politikorpset på Maldivene regnes som støttespillere for den gamle eliten.

Foto: Eranga Jayawardena / Ap

Blant hans viktigste støttespillere er korrupte dommere og politifolk. Under det forrige styret var de sterkt innblandet med kriminelle gjenger som sto for den innbringende smuglingen av narkotika til Maldivene.

Både alkohol og narkotika er strengt forbudt i det muslimske landet, men helsemyndighetene anslår at nærmere en tredjedel av all ungdom bruker heroin.

De siste årene klarte den demokratisk valgte regjeringen å redusere narkotikabruken blant ungdommen, men ble hindret i dette arbeidet blant annet av dommerne i rettsvesenet.

I tillegg til de kriminelle nettverkene er kuppmakerne også støttet av radikale muslimer. De ønsker en strengere islamsk politikk – også mot turistenes bikinier og alkoholkonsum.

Får de gehør, kan det bli et alvorlig slag for landets turistindustri, som er Maldivenes viktigste inntektskilde.

Maldivene

Budskapet er klart: Ingen bikinier er tillatt på offentlige strender.

Foto: Anders Magnus / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt