Hopp til innhold

– Stans dette uverdige spillet

EU-topp Martin Schultz mener enkeltland har sabotert EUs forsøk på å løse flyktningkrisen. – Det har forvandlet Middelhavet til en massegrav og skaper grusomme scener ved landegrensene, sier han.

Flyktninger

Tusenvis av flyktninger reiser hver dag gjennom Balkan-landene på vei nordover i Europa. Her har en syrisk familie passert det halvferdige gjerdet på grensen mellom Serbia og Ungarn.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

– Det er ikke EU som har feilet, men snarere enkelte regjeringer som ikke vil ta ansvar og sette en felles europeisk løsning ut i livet, sier president i EU-parlamentet Schultz til den tyske avisen Die Welt.

Senest i juni nektet en rekke EU-land å godta forslaget om bindende kvoter for å fordele asylsøkere som ankom Italia og Hellas. Siden det har flyktningkrisen i Europa bare vokst i omfang.

Serbia EU Martin Schultz

President i EU-parlamentet Martin Schultz mener

Foto: Darko Vojinovic / Ap

– Regjeringene i enkelte europeiske land må slutte å blokkere forslagene om en felles europeisk plan og stanse dette uverdige spillet, sier Schultz.

– Forsøpler landet

Ferske tall fra den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) viser at 332 000 mennesker har reist over Middelhavet til Europa så langt i år. I tillegg strømmer det mennesker på flukt opp gjennom Balkan fra Tyrkia.

Sabina

Serbiske Sabina mener regjeringen i landet må gjøre mer for å håndtere flyktningstrømmen.

Foto: Helge Tvedten/NRK

Serbia er et av landene hvor tusenvis av flyktninger passerer på vei nord- og vestover i Europa. Ifølge serbiske myndigheter reiser mellom 1000 og 2000 flyktninger gjennom landet hver dag.

Trafikknutepunktene i landet er fylt opp av flyktninger, til frustrasjon for mange av innbyggerne i landet.

– Jeg liker det ikke. Flyktningene ødelegger mye. De forsøpler landet, sier 25 år gamle Sabina som NRK møter på gaten i grensebyen Subotica. Hun mener regjeringen bør gjøre mer for å løse situasjonen.

Reporter Jan Espen Kruse rapporter fra grensebyen Subotica i Serbia

Tar saken i egne hender

I mangel på en felles europeisk strategi, forsøker enkelte land å ta saken i egne hender. I Ungarn skal et 3,5 meter høyt gjerde langs grensen til Serbia etter planen være ferdig på mandag.

Men gjerdet skremmer ikke 18 år gamle Mohammed. Han har flyktet fra krigen i Syria og NRK møter ham på en busstasjon i Subotica.

– Jeg er ung, tøff og sterk. For meg er det ikke noe problem å komme seg over gjerdet. Det er verre for gamle og for dem som flykter med barn, forteller han

Hans mål, i likhet med de fleste andre NRK treffer, er Tyskland. Der vil han ta utdanning og bli elektroingeniør. Utdanning er også det 33 år gamle Sara drømmer om. Hun forlot Syria helt alene og har ikke hatt kontakt med familien siden hun reiste.

– Jeg hadde fått nok av krig og kvinneundertrykkelse, sier hun.

Mohammed

18 år gamle Mohammed fra Syria drømmer om et nytt liv i Tyskland.

Foto: Helge Tvedten/NRK

Har sviktet

Flyktningene tar store sjanser på veien mot målet. Denne uken ble 71 flyktninger funnet døde i en lastebil i Østerrike. Utenfor kysten av Libya kan så mange som 200 ha omkommet da en båt forliste torsdag.

EU-leder Schultz mener europeiske land har sviktet ved å ikke klare å bli enige om en felles strategi.

– Middelhavet har blitt en massegrav og grusomme scener utspiller seg langs grensene våre. Folk som i den dypeste nød ber om vår beskyttelse og blir overlatt til seg selv, sier Schultz.

SISTE NYTT

Siste nytt