Hopp til innhold

Kirkens Nødhjelp spent på hva kuppet vil si for hjelpearbeidet

– Folk i deler av Mali har et desperat behov for nødhjelp. Vi er spent hva kuppet vil bety for hjelpearbeidet, sier påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Video Militærkupp i Mali

Militærkupp i Mali

Anne-Marie Helland er i Malis hovedstad Bamako. Der er hun sammen med to norske medarbeidere og skulle kartlegge hjelpebehov og diskutere måter å få hjelpen fram til dem som er rammet av sult, tørke og opprør på. Nå er de i stedet henvist til å holde seg innendørs på hotellet.

– Situasjonen er verst i nord, i grenseområdet mellom Mali, Niger og Burkina Faso. Der har det ikke regnet skikkelig på to år, og dersom ikke regnet kommer i juli, er katastrofen et faktum, sier Helland.

Det norske følget var på vei nordover til tørkeområdet i går da meldingen om militærkuppet kom, og de måtte snu.

Presidenten på frifot

Amadou Toumani Toure

Malis avsatte president Amadou Toumani Toure.

Foto: TOUSSAINT KLUITERS / Reuters

Kuppmakerne kaller seg Den nasjonale komiteen for gjenreising av demokratiet og staten (CNRDR). Soldatene skal ha tatt utenriks- og innenriksministeren til fange, mens president Amadou Toumani Toure skal ha klart å flykte da CNRDR stormet presidentpalasset i natt. Flere mennesker skal ha bitt drept.

En av den avsatte presidentens medarbeidere sier at Amadou Toumani Toure er i sikkerhet.

– Han er i en militærleir i Bamako der han blir beskyttet av lojale soldater.

Kuppsoldatene har også tatt den statlige fjernsynsstasjonen, og der har de erklært at maktovertakelsen er et faktum.

Kuppmakernes talsmann sa at bakgrunnen for kuppet var mangel på utstyr til å forsvare landet med, samt myndighetenes manglende evne til å bekjempe terrorisme.

Krevende hjelpearbeid

Anne-Marie Helland

Påtroppende generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp er i Malis hovedstad Bamako.

Foto: Kirkens Nødhjelp

– Tørken rammer en rekke land i Sahel sør for Sahara. 13 millioner mennesker trues av alvorlig matmangel, mens 1 million lider av akutt underernæring. I Mali pågår det i tillegg et opprør som krigere fra tuaregstammen står bak nord i landet. Det er det samme området som er rammet av tørken, sier Helland.

Hun sier hjelpearbeidet er krevende, og sikkerhetssituasjonen uoversiktlig. Til enhver tid sitter 10–15 utlendinger som gisler. De fleste er franske fordi Frankrike betaler løsepenger.

Kirkens Nødhjelp jobber tett sammen med lokale partnere, Verdens matvareprogram og Røde Kors.

– Vi flyr inn mat. Det er noe mat i området, men den er dyr. Derfor betaler vi også lokale kjøpmenn og deler ut matkuponger til befolkningen slik at økonomien kan gå rundt.

Befolkningen i nord er for en stor del nomadiske kvegfolk.

– Det er viktig å holde kvegdriften og lokal matproduksjon i live. Flykter bøndene er katastrofen et faktum. Du kan si at vi forsøker å brødfø både mennesker og dyr. Området er normalt Malis brødkurv.

Anne-Marie Helland sier at tuaregopprøret skjøt fart da tungt bevæpnede stammemedlemmer kom tilbake fra Libya der de hadde kjempet på Muammar Gaddafis side.

– I motsetning til i nabolandene ble ikke disse krigerne avvæpnet i Mali. Det er ulike grupper med ulike mål. Derfor går konfliktene på kryss og tvers, og du må trå varsomt for ikke å bli oppfattet som støttespiller for noen av partene.

Ulike interesser

– En fellesnevner for de ulike gruppene er at de ønsker en eller annen form for løsrivelse fra sentralmakten i Bamako.

Hun sier at mye av kuppmakernes misnøye skyldes at soldatene ikke har tilstrekkelig utstyr til å være trygge i opprørsområdet.

– Vi er spent på hva som vil skje. For oss teller hver dag. Det er roligere i Bamako i dag. I natt var skytingen omfattende.

Også denne konflikten og tørken går hardest ut over barna.

– Mali har en svært ung befolkning. Gjennomsnittsalderen er 16 år, og halvparten er under 11 år, sier Helland.

Det norske følget har flybilletter ut fra Bamako i kveld, men vet foreløpig ikke om de kommer seg ut. I mellomtiden er de henvist til å vente på hotellrommet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt