Hopp til innhold

– Etterforskningen av gruveulykken er en skandale

– Etterforskningen svikter totalt når de ansvarlige for gruvekatastrofen i Soma ikke blir arrestert, mener en toppjurist i hovedstaden Ankara. I alt er 286 bekreftet døde.

Redningsarbeid i gruva i Soma

Redningsarbeidet pågår fortsatt i den katastroferammede gruva i Soma i det vestlige Tyrkia. Her får en redningsmann hjelp av kolleger etter at han pustet inn røyk nede i gruva. Fortsatt er mange gruvearbeidere fanget i den 2 kilometer dype gruva.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Advokaten som sitter i styret i advokatforeningen i Ankara sier til den tyrkiske avisa Hürriyet at etterforskningen går for langsomt og at «de reelle forbryterne» utslipper.

Erol Yilmaz Aras

Advokat Erol Aras sitter i styret for advokatforeningen i Ankara, Ankara Barosu. Han mener etterforskningen av gruveulykken er en justisskandale.

Foto: Ankara Barosu

– De går ikke etter de reelt ansvarlige, sier Erol Yilmaz Aras. Han er frustrert over at etterforskningen går så langsomt.

– I en massiv katastrofe som dette, må etterforskningen øyeblikkelig ta selskapets eier og ledelse i varetekt, sier Aras. Han mener ledelsen bør sitte fengslet inntil ulykken er gransket av eksperter for å hindre at beviser blir ødelagt.

«Justis-skandale»

Han kaller det en justisskandale at ingen hittil er arrestert. Og peker på at gruveselskapets ledelse besøker ulykkesstedet arm i arm med offentlige representanter.

Aras mener også at det er kritikkverdig at statsadvokaten kort tid etter ulykken gikk ut og erklærte at de lederne som de hadde planlagt å arrestere, hadde omkommet i ulykken.

– Når selskapets ledelse tar æren for alt som er bra, for inntekter og vekst, kan ikke to ledere som arbeider nede i gruven bli holdt ansvarlige for alt som går galt og for en katastrofe som denne, sier Aras.

Han påpeker at selskapets ledelse tydeligvis forsøker å renvaske seg selv ved å vise til at ansvaret for sikkerheten hviler på mellomledere som jobber nede i gruva.

– Dette «papiransvaret» må etterforskerne avvise, og gå direkte etter de ansvarlige. Selskapets toppsjefer og myndighetspersoner med ansvar for forholdene i gruva, må arresteres, mener Aras.

Kun ett tilsfluktsrom

Døde bringes ut av gruva i Soma

Døde bringes stadig ut av gruva i Soma.

Foto: BULENT KILIC / Afp

I går nådde redningsarbeiderne fram til gruvas eneste tilfluktsrom, hvor 14 døde ble funnet.

– De døde lå oppå hverandre i det vesle rommet, forteller redningsfolkene til nyhetsbyrået DHA. Arbeiderne delte trolig på oksygenflaskene som fantes i tilfluktsrommet inntil det ikke var mer igjen. Deretter døde de én etter én.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er tallet på omkomne gruvearbeidere nå oppe i 286. Det er ventet at talle trolig vil stige betraktelig i dagene framover. Flertallet av de omkomne døde da de pustet inn kullos fra en brann nede i gruva.

Ble inspisert

Katastrofen har ført til økt oppmerksomhet rundt mangelen på tilfluktsrom i tyrkiske gruver. Bare et fåtall av gruvene i Tyrkia har tilfluktsrom, ifølge en organisasjon for tyrkiske gruveingeniører.

Ifølge DHA er det bare Tyrkia, Pakistan, Afghanistan og noen få andre land som ikke har lovpålagte krav om tilfluktsrom i gruver.

Selskapet som eier kullgruva i Soma vest i Tyrkia, forsvarer seg med at den ble inspisert så sent som i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene. Men tidligere har de skrytt av kostnadskutt i gruva.

– Det var drap

Mange tyrkere mener myndighetene må ta noe av skylden for at ulykken i Soma kunne skje. Torsdag var det demonstrasjoner i flere byer, og landets fire største fagorganisasjoner streiket i protest.

«Dette var ingen ulykke, ingen skjebne – det var drap», sto det å lese på et av bannerne som flere tusen demonstranter i Istanbul samlet seg under.

I byen Izmir tok politiet i bruk tåregass og vannkanoner mot om lag 20.000 demonstranter.

Samtidig ble rad på rad med graver gjort klare på gravlunden i Soma. Torsdag ble over 40 av de omkomne stedt til hvile, mens navnene deres ble ropt ut over høyttalere som var stilt opp rundt om i byen.

Presset statsminister

Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO er sikkerhetsstandarden for arbeidere i Tyrkia blant de dårligste i verden, og landet har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

Sinnet etter gruveulykken er delvis blitt rettet mot statsminister Tayyip Erdogan, som fra før er under stort press etter en rekke større demonstrasjoner mot ham sist sommer, og en korrupsjonsskandale der medlemmer av familien hans er involvert.

Da Erdogan onsdag var på kondolansevisitt i Soma ble han jaget av rasende pårørende.

Erdogan har selv båret ved til bålet ved å uttale at «slike ulykker skjer» og peke på at det var flere alvorlige gruveulykker i Storbritannia på 1800-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt