Hopp til innhold

– Skal det være en insektsburger, eller sjokoladekake med larver?

BRUSSEL (NRK): Går du av og til tom for ideer om hva du skal ha til middag? Lei av den vanlige kyllingen, kjøttboller og hamburgeren? I Belgia har butikkjedene gjort plass til nye varer, som et alternativ til alt kjøtt vi spiser.

Reportasje fra Belgia, om insektsmat. Sendt i Søndagsrevyen, 30.11.2014

Ville du spist disse små? I Belgia kan du få kjøpt burgere og gourmetmat - laget av insekter. Se reportasjen, sendt i Søndagsrevyen 30. november.

Men innholdet i maten er noe de færreste av oss tenker på som mat. Belgia er det eneste landet i EU der du kan få kjøpt burgere, schnitzler og nuggets i matbutikken laget på insekter.

Insketsmat i Belgia

Bart Goossen lager forrett med gresshopper.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Larvepuré

– Vi har vel ikke akkurat solgt så mange av denne, sier Bart Goossens og ler. Han driver en av butikkene i matkjeden Delhaize i Brussel. Her har han tatt inn et parti med puré laget på larver.

– Vi tester det ut, og så får vi se om det er interesse slik at vi også skal ta inn andre varer laget på insekter, sier han.

Insektsmat

Mat av insekter kan du også finne i butikken. Her i form av puré.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Pureen finnes med tomat- eller gulrotsmak. Goossens forsøker å lokke kundene til å prøve, og har smurt på noen kjeks.

– Det er veldig interessant at det er laget på larver. Det blir nesten som i Thailand, sier en mann, før han haster videre uten å smake.

– Er den laget på larver sier du? O-la-la!

Kvinnen i 50-årene har akkurat tatt en bit uten å se på etiketten.

– Man burde fylt hyllene med disse produktene heller enn å selge alle de kadavrene du ser der borte, sier en annen kvinne og veiver med hånden mot kjøledisken, som bugner av kjøtt.

Kjøttalternativ

Det er det økende kjøttforbruket i verden som har fått land som Belgia til å tillate salg av insekter. Ti sorter av insekt ble lov å bruke som menneskemat fra i år, og i oktober kom de første ferdigproduktene i butikkene.

– Kjøttforbruket vil øke med 70 til 80 prosent innen 2050, sier professor Arnold van Huis ved universitetet i Wageningen i Nederland. Universitetet er verdensledende i forskning på insekter som menneskemat.

– Det er bare i vesten vi tenker at dette ikke er spiselig. 80 prosent av verdens befolkning bruker insekter i maten, sier han.

Insekter er rike på protein, og mindre skadelig for miljøet enn å produsere kjøtt. Dessuten bruker de langt mindre landjord enn oppdrett av fe.

– Det er så mange fordeler. Vi er nødt til å legge om landbruket. For hvordan skal vi klare å møte enda høyere kjøttkonsum når vi allerede har okkupert det meste av landjorda til husdyr? spør Van Huis.

Gresshoppe

Gresshoppen er en delikatesse i mange land

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Larver og gresshopper

Noen kilometer unna ligger oppdrettsanlegget Kreca. Familiebedrifter har holdt på i 35 år med insekter og har 12 ulike typer som de avler frem. I en stor hall står kasse på kasse oppå hverandre. Marieke Calis løfter dem opp i raskt tempo og slenger inn en litt fôr i hver. Kassene inneholder flere hundre tusen larver og insekter.

– Det var moren og faren min som startet med dette. Men lenge var det bare til dyrefôr, sier hun. Calis forteller at hun gjerne serverer ristede gresshopper i datterens barnebursdag.

– Barn synes det er kjempespennende. Gresshopper er en dyr råvare, men jeg tror vi i fremtiden vil spise det slik vi spiser reker i dag, sier hun.

Hun åpner en av kassene. Larvene åler og bukter seg over og under hverandre. Det er laver som skal bli menneskemat. Etter 6 uker er klare til å frysetørres og sendes til matvareprodusenter, forteller hun.

Kreca eksporterer til flere land i Europa. Etterspørselen øker, men ikke så raskt som den kunne, mener Calis. Grunnen er at lovverket henger etter:

– Så lenge de fleste europeiske land ikke har lover som sier at insekter kan brukes til menneskemat er dette vanskelig og uforutsigbart, sier hun.

Selv ikke i Nederland er det tillatt til å selge insekter annet enn i frysetørret tilstand. Calis mener det er en grunn til at etterspørselen er så lav.

– Hvis jeg gir deg en håndfull larver så er det ikke interessant å spise det. Men hvis jeg sa at her har du en burger eller kjøttkake proppfull med insektproteiner ville du ha spist det igjen hvis det smakte godt, sier hun.

Gresshoppeforrett

En forrett, med gresshopper som en sentral ingrediens.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Sjokoladekake med larver

Tilbake over grensen til Belgia igjen, åpnet også den første insektrestauranten i høst. Restauranten Bug n' Lunch ligger i sentrum av Middelalderbyen Gent.

Å få en flue i suppa får liksom en annen klang når alle retter er laget av nettopp insekter. Selv desserten. På menyen kan du velge mellom moelleux chocolate med larver (altså en rennende sjokoladekake med larver i) eller crème brûlée. Også med larver.

Eier og kokk David Creëlle, legger prestisje i å friste nye ganer. På benken ligger frosne gresshopper, sirisser og larver. Han danderer de små krypene i sirlige formasjoner på tallerkenen, og avslutter med en persilledusk på toppen: -Dette er fremtidens mat, slår han fast.

– De er økologisk ansvarlig, og det er et supert produkt. Jeg har allerede servert mange her i restauranten, og det er første skritt til å få folk til å spise insekter, sier han.

Restauranten holder åpent fire dager i uka og de har fullt hus hver kveld, ifølge eieren

– Vi er i startgropa, men om noen år så vil dette være helt normal kost, mener han.

Det mener også professor Arnold van Huis ved universitetet i Wageningen i Nederland. Da han startet for 15 år siden å forske på insekter som menneskemat var dette helt ukjent i Nederland.

– Men å bruke insekter i kosten øker i hele verden. De lager kaker og alt mulig av det, og spesielt det siste året har interessen vært stor, mener han.

– Vi må tenke på insekter som vanlig mat i fremtiden, slår han fast.

– Men jeg har inntrykk av at hvis folk har prøvd det en gang så er det ikke noe problem lenger, sier Van Huis.

SISTE NYTT

Siste nytt