Hopp til innhold

– Ser forhold som man vanligvis ser i krigsherjede områder

LESVOS/OSLO (NRK): Mangel på blant annet mat, drikke, sanitærsystem, madrasser og medisiner. Forholdene på mottaksleirene for båtflyktninger på de greske øyene Lesvos, Chios og Kos er så elendige at Redd Barna nå slår alarm.

To gutter leker i en flyktningleir på den greske øya Lesvos

To gutter leker på grusplassen i en flyktningleir på den greske øya Lesvos. Nå slår Redd Barna alarm og påpeker at flyktningleirene på flere greske øyer ikke klarer å møte barnas behov.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

– Mottakssituasjonen i Hellas er en humanitær krise i seg selv, forteller Janne Raanes, sjef for Norgesprogrammet i Redd Barna, til NRK.

Ifølge FN har flyktningleirene på de populære ferieøyene Lesvos, Chios og Kos i Hellas mottatt nesten 80.000 båtflyktninger så langt i år.

Janne Raanes

Janne Raanes i Redd Barna ber nå Europa og Norge om å ta mer ansvar og hjelpe Hellas.

Foto: Elin Toft / Redd Barna

Redd Barna har over en toukersperiode i juli intervjuet nesten 400 flyktninger, for å kartlegge situasjonen på mottakssentrene. De har også snakket med lokale myndigheter og organisasjoner.

Resultatene er nedslående.

– Redd Barna ser forhold man vanligvis ser i krigsherjede områder. Det er veldig spesielt at vi nå må sette inn en nødhjelpsrespons i disse leirene, sier Raanes.

– Hellas kan ikke møte behovene

Organisasjonen deler ut mat og drikke og setter opp såkalte «trygge plasser», fordi de vet at mange barn i leirene blir utnyttet og utsatt for trafficking, vold og overgrep.

– Vi vet hvilken situasjon Hellas er i, og de klarer ikke å møte barnas behov. Det er sultne barn, det er redde barn, det er syke barn, sier Raanes.

I rapporten kommer det frem at veldig mange barn er dehydrert og sultne. Babyer er så dehydrert at man er redd de kan dø av heteslag, ifølge Raanes. Sanitærsystem er heller ikke satt opp i noen særlig grad i leirene - mest fordi de mangler vann. Flyktningene har ikke noe sted å dusje og har problemer med å finne vann og drikke.

I tillegg sover flyktningene ofte på bakken, i mangel på seng og madrasser for de fleste.

– Dette skjer på øyer som nordmenn anser som ferieparadis. Det blir så nært og er en påminnelse om at Norge ikke kan se bort fra dette.

Artikkelen fortsetter under videoen

I natt kom 1.000 båtflyktninger til den greske øya Lesvos, ifølge myndighetene. Tilsammen har 40.000 mennesker denne sommeren søkt nødhavn på de greske øyene. Og ett av mottakssentrene for flyktninger på Lesvos, skal driftes for norske penger.

– Dette stedet er forferdelig

NRK har besøkt en mottaksleir for nyankomne båtflyktninger på Lesvos. 20-årige Virgin fra Syria ankom leiren for tre dager siden i båt fra Tyrkia, alene sammen med sin 14-årige lillebror som ikke kan svømme.

– Dette stedet er forferdelig. Det er ikke rent. Det er et vanskelig sted å leve, sier hun til NRK.

Men å bli værende i Syria var helt umulig, så de måtte flykte til Europa.

– Vi lekte med livet. Det var en stor risiko. Men vi måtte ta den, sier hun.

Ber Europa ta ansvar

Bare de siste dagene har mellom 1000 og 1500 mennesker på flukt, de fleste fra Syria og Afghanistan, ankommet øya Lesvos.

Redd Barna mener Europa har et stort ansvar for å ta noe av byrden som Hellas og Italia nå har.

En båt med flyktninger ankommer Lesvos

En båt med flyktninger som sitter tett i tett, ankommer Lesvos. Ifølge FN har de greske øyene Lesvos, Chios og Kos tatt imot nesten 80.000 båtflyktninger så langt i år.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt