Hopp til innhold

– Russland er som en fangeleir

I dag morges ble Maria Aljokhina løslatt fra fengslet. Noen timer etter kunne Nadezjda Tolokonnikova også spasere ut i friheten. Og ingen av dem lar seg kneble.

Nadezjda Tolokonnikova på vei ut av fengselet

Nadezjda Tolokonnikova intervjues etter løslatelsen fra fengsel. Hun sier hun vil treffe sin bandvenninne Maria Aljokhina så snart som mulig.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Nadezjda Tolokonnikova fortsatte der hun slapp ved rettssaken mot henne og de to andre Pussy Riot-medlemmene:

– Russland uten Putin, ropte feministen i det hun kom ut fra fengselet i Krasnojarsk i det østre Sibir.

Der har hun sonet dommen på to års fengsel etter sin protest mot president Putin og alliansen med den russisk-ortodokse kirke i Moskvas hovedkatedral.

Nadezjda Tolokonnikova på vei ut av fengselet

Nadezjda Tolokonnikova på vei ut av fengselet.

Foto: Tatyana Vishnevskaya / Ap

Tolokonnikova skulle i likhet med bandkollegaen Maria Aljokhina vært i fengsel tre måneder til, men kom inn under loven om benådning av fanger som president Vladimir Putin foreslo og som den russiske nasjonalforsamlingen vedtok i forrige uke.

En annen var den kjente oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, som har sittet de 10 siste årene i fengsel og som slapp fri sist fredag, 20. desember.

– Russland er som en straffekoloni

Formelt ble de to bandmedlemmene løslatt fordi de tilfredsstiller kravene i den nye loven fordi de har små barn.

Men begge Pussy Riot-jentene mener de slipper fri fordi det frir Putin for kritikk og blankpusser bildet av Russland før OL. Ifølge kritikerne omfatter benådningsloven kun 1.500 av de 564.000 som er fengslet. Ytterligere 114.000 er i varetekt.

Maria Aljokhina var svært klar i sin tale om hva benådningen og den etterfølgende løslatelsen er å tolke som.

– Dette er ingen reell benådning eller humanitær handling, dette er et PR-stunt, sa Aljokhina kort tid etter at hun var satt fri.

– Hvis jeg kunne avslått benådningen, ville jeg ha gjort det. Jeg ville foretrukket å ha sonet ferdig, fortsatte hun.

Hun pekte på at benådningen omfatter under 10 prosent av alle innsatte i russiske fengsler og kun et fåtall kvinner med barn.

Og Tolokonnikova fulgte altså opp i samme stil noen få timer senere.

– Hele Russland er som en fangeleir, sa Tolokonnikova til en stor gruppe journalister som ventet på henne.

– Derfor er det så viktig å få endret fangeleirene, for å få endret Russland. Fangeleire og fengsler er bildet på dagens Russland, sa musikeren.

Tolokonnikova kunne fortelle at hun og Aljokhina akter å danne en organisasjon som skal slutte seg til arbeidet for å bedre menneskerettighetene i Russland.

Spesielt ønsker de å engasjere seg i fangenes vilkår og vil bruke sine egne erfaringer. Tolokonnikova innledet tidligere i år en sultestreik i protest mot forholdene i russiske fengsler.

– Fanger bør behandles som normale mennesker og ikke som søppel, sa Tolokonnikova.

Før hun ble flyttet til fengselet i Krasnojarsk, sonet hun i et fengsel i Mordovia, som ligger midt i Russland. Derfra sendte hun ut et åpent brev hvor hun fortalte om forholdene: om slavearbeid, om råtten mat og om hvordan fangene ble nektet medisinsk hjelp eller tilgang til fasiliteter.

– Denne tiden har ikke vært bortkastet. Jeg har fått en unik erfaring som gjør det lettere å delta i arbeidet med å slåss for menneskerettighetene.

– Jeg har blitt mer voksen, jeg har fått se staten og systemet fra innsiden – og jeg fått innsikt i hvilken totalitær maskin den egentlig er, sa Tolokonnikova til pressen.

Og de unge punkjentene mangler ikke mot.

– Dette har så vidt startet, så fest sikkerhetsbeltene. Vi akter å fortsette med protestene våre på samme måte som før og vil synge sangen vår helt til siste slutt, sa Maria Aljokhina.

– Tro meg, jeg er ikke redd for noe lenger, sa hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pussy Riot-medlemet Maria Aljokhina og advokaten Pjotr Zaikin

Maria Aljokhina sammen med advokaten sin Pjotr Zaikin foran inngangsdøren til en lokal menneskerettighetsorganisasjon.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Gikk i hurtigfart

Ifølge Aljokhina, som har rukket å gi flere intervjuer i timene siden hun ble løslatt klokken 9 lokal tid (klokken 6 norsk tid), ante hun ingenting om løslatelsen før den faktisk skjedde.

– Jeg ble faktisk så sjokkert at jeg egentlig ikke skjønte hva som skjedde, fortalte Aljokhina.

Hun fortalte at det hele gikk så raskt at hun ikke engang fikk tid til å si farvel til sine medinnsatte, men ble satt i en bil og kjørt til togstasjonen i Nisji Novgorod.

Utenfor fengselet stod reportere og ventet på den mulige løslatelsen, men bilen med Aljokhina kjørte ut en annen inngang enn den ventede. Selv ikke advokaten Pjotr Zaikin rakk å møte henne ved fengselet.

I etterkant hadde Aljokhina og Zaikin møter med representanter for en lokal menneskerettighetsgruppe. Hun var da fortsatt kledd i den grønne fengselsjakken, med en navnelapp synlig på brystet.

Tidligere i desember beordret russisk høyesterett en ny gjennomgang av dommene mot Pussy Riot-medlemmene fordi den lavere rettsinstansen ikke fullt og helt klarte å bevise deres skyld og ikke tok hensyn til deres familiære situasjon i domsavsigelsen ifølge høyesterett.

SISTE NYTT

Siste nytt