Hopp til innhold

– Opprørerne trekker seg ut av Homs

KAIRO (NRK): Syriske regjeringsstyrker og opprørerne skal ha inngått en avtale om at opprørssoldatene skal trekke seg ut av den strategisk viktige byen der revolusjonen startet for tre år siden.

Store deler av Homs

Store deler av Homs ligger i ruiner etter tre års kamper.

Foto: Lens Young Homsi, File / Ap

Homs har vært en delt by. På regimesiden kunne det virke tilforlatelig normalt, om enn svært stille på kveldstid. Noen hundre meter unna foregikk en kamp på liv og død i de beleirede bydelen som opprørerne kontrollerte.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Homs i februar i år.

Foto: NRK

Da jeg besøkte byen i februar kunne jeg høre krigen sette i gang igjen på kveldstid etter at våpenhvilen gikk ut. Da var det en avtale hvor sivile ble fraktet ut og mat inn til den beleirede bydel. De som kom ut fortalte meg om sult og konstant frykt etter å ha levd med krigen innpå seg i over to år.

De som var igjen etter at da evakueringen stanset opp, fryktet en regimeoffensiv. De fikk rett og som ventet ble situasjonen stadig vanskeligere for de isolerte opprørerne som også har mistet forsyningslinjer etter at opprørerne har mistet kontroll i grensebyer til Libanon.

Nå kommer meldinger om at en ny våpenhvile har tredd i kraft. Ikke denne gangen for at de skal evakuere sivile, men for at de stridende skal trekke seg tilbake. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights som følger situasjonen særlig på opprørssiden tett, er det ventet at rundt 1000 mann vil trekke seg ut.

Skjer det, vil Homs være tilnærmet under full kontroll av myndighetene og det vil være en stor seier for Assad-regimet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innbyggere i Homs bærer ut sine døde

Innbyggerne i Homs bar ut sine døde etter at partene i februar ble enige om en midlertidig våpenhvile slik at hjelp kunne fraktes inn og sivile evakueres ut.

Foto: STRINGER / Reuters

Nøkkelby for begge parter

Homs for både opprørere og regjeringen en nøkkelby. Den er strategisk plassert og binder Damaskus sammen med kystlinjen. Uten den ville ikke regimet hengt sammen.

For de revolusjonære var det her alt virkelig startet våren 2011 og de kalte det sin revolusjonære hovedstad med klokketårnet i sentrum som symbol.

Året etter det var her det ble klart for en hel verden at dette kom til å bli en kamp på liv og død. Da foregikk kampene i bydelen Bab Amro, som myndighetene bombarderte nådeløst og gjorde til slutt situasjonen uutholdelig både for sivile og stridende.

Det som en gang var hjem for rundt 90 000 mennesker, er i dag en utbombet spøkelsesby.

Konflikt i en annen form

Bilbomber syria

Ikke siden opprøret i Syria startet for drøyt tre år siden, har så mange blitt drept i et angrep i Homs. Minst 100 ble drept av bomber og angrep tirsdag.

Foto: SANA / Reuters

Men selv om de åpne stridighetene nå kan opphøre i Homs hvis det blir noe av tilbaketrekkingen, risikerer konflikten å gli over i en annen form.

Dette var en gang en sammensatt by, men nå lever de forskjellige trosgruppene i stor grad adskilt.

Og i stedet for å møte regimet med våpen i hånd, gjennomførte opprørerne et kraftig bilbombeangrep i en myndighetstro bydel i forrige uke.

Det var et dobbeltangrep som drepte over 100 mennesker. Den Al Qaida-tilknyttedegruppen Nusra-fronten tok på seg ansvaret for angrepet og sa at de gjorde det slik at de som bodde der skulle få en smak av det helvete som deres allierte gjennomlevde, med referanse nettopp til situasjonen i Gamlebyen.

Det kan bli flere slike angrep i tiden som kommer.

Syria med Homs

SISTE NYTT

Siste nytt