Hopp til innhold

– Nigeria har modell for Boko Haram-forhandlinger

Selv om Boko Harams herjinger blir verre måned for måned, tror Nigeria-kjenner Maren Sæbø Nigeria har en modell for å forhandle frem en fredelig løsning på konflikten i nordøst i landet.

Pickup full av folk

Flyktninger fra de siste kamphandlingene ved Maidiguri hadde tirsdag lastet det de kunne på en pickup og prøvde å komme seg bort.

Foto: Jossy Ola / Ap

Maren Sæbø

Sammen med NRKs Christine Præsstun, er Maren Sæbø (bildet) en av de svært få norske journalister som det siste året har besøkt Nord-Nigeria og sett resultatet av Boko Harams herjinger.

Foto: Kristian Elster / NRK

Opptil 2000 mennesker kan ha blitt drept da Boko Haram i begynnelsen av januar angrep byen Baga.

Angrepet på Baga var det blodigste så langt i de snart seks årene, i en konflikt ikke ser ut til å ha noen ende.

Boko Haram har tatt kontroll over stadig større territorier i det nordøstre Nigeria, og lite tyder på at det er mulig å få til noen forhandlingsløsning.

– Det er ikke lett å vite hva man skal forhandle med Boko Haram om, men det er noen praktiske ting som de faktisk krever, sier Maren Sæbø til NRK.

Boko Haram-soldater

Boko Haram-soldater på en video fra oktober i fjor der lederen Abubakar Shekau (i midten) avviste at de var kommet til enighet med myndighetene om en våpenhvile. Ryktene går imidlertid om at det er kontakt via mellommenn mellom Boko Haram og myndighetene.

Foto: Boko Haram,File / Ap

Krever amnesti og etterforskning

Kvinne med nyfødt barn

En nigeriansk kvinne med sitt nyfødte barn i en FN-leir ved Tsjad-sjøen. Hun har kalt barn Idriss, etter Tsjads president Idriss Déby.

Foto: SIA KAMBOU / AFP

Blant de konkrete kravene til Boko Haram er amnesti for de mange medlemmene som sitter fengslet i Nigeria.

I tillegg vil Boko Haram ha en etterforskning for å få klarhet i hva som skjedde i 2009 da bevegelsens grunnlegger Mohammed Yusuf og flere hundre andre ble drept av nigerianske sikkerhetsstyrker.

Boko Haram krever også at islamsk lov (sharia) skal innføres i de nordlige delene av Nigeria, men Sæbø mener at det er et overkommelig krav.

– Det er allerede sharia-lover i de fleste delstatene i nord, men de mener at det ikke håndheves hardt nok eller de er mot unntakene for kristne som finnes, sier Maren Sæbø.

Kvinner lager mat foran telt

Flyktninger fra kampene i Nordøst-Nigeria lagde mandag mat i FN-leiren Baga Sola ved Tsjad-sjøen. Siden begynnelsen av januar har over 14.000 mennesker flyktet fra Nigeria til nabolandet Tsjad for å slippe unna Boko Haram.

Foto: SIA KAMBOU / AFP

– Har modell fra Sør-Nigeria

Bokcover

Maren Sæbø lanserte torsdag ebok-singelen «Beleiret», der hun har samlet sine reportasjer fra Nord-Nigeria i fjor.

Foto: Faksimile

Selv om Sæbø ikke er særlig optimistisk med tanke på en forhandlingsløsning, viser hun til at Nigeria har en modell fra Niger-deltaet som til dels virket bra.

Niger-deltaet i Sør-Nigeria hadde i en årrekke nærmest vært utenfor myndighetenes kontroll. I stedet var regionen styrt av bander som beriket seg på kidnappinger og tyveri av olje fra oljerørledninger.

I dag er regionen langt roligere, etter at myndighetene ga et omfattende amnesti til de væpnede bandene mot at de leverte inn våpnene sine.

– Noe av det som var mekanismene der var å skaffe arbeid og sørge for å gi dem en fremtid. I nordøst, der man har å gjøre med unge menn eller gutter med våpen, så er det selvfølgelig en mulighet til å integrere dem igjen i det nigerianske samfunnet, sier Sæbø.

For den nærmeste fremtiden tror hun likevel at volden heller blir verre, ikke minst fordi det skal være presidentvalg i Nigeria 14. februar.

SISTE NYTT

Siste nytt