Soldater i Jemen - Et stillbilde fra en video som ble vist på jemenittisk TV viser soldater som strømmer til åstedet rett etter at selvmordsbomberen sprengte seg i luften.
Reuters

Et stillbilde fra en video som ble vist på jemenittisk TV viser soldater som strømmer til åstedet rett etter at selvmordsbomberen sprengte seg i luften.

Foto: Reuters

– Al-Qaida vil vise at de er sterke

Et selvmordsangrep i Jemen har tatt nesten 100 menneskeliv. – Dette er al-Qaidas måte å vise seg fram på, sier en norsk ekspert.

Politimenn i Jemen - Politimenn samler inn bevis etter bombeangrepet på paradeplassen i Sanaa mandag. - Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Politimenn samler inn bevis etter bombeangrepet på paradeplassen i Sanaa mandag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

I tillegg til de drepte ble rundt 300 personer skadet i eksplosjonen, sier en talsmann for miltiæret til nyhetsbyrået AFP.

Det var en soldat kledd i uniformen til den jemenittiske hæren som sprengte seg selv i luften midt i en bataljon fra hæren i hovedstaden Sanaa (se kart nederst i saken) mandag formiddag.

Vitner sier at menneskerester ble spredt utover hele Sabeen-plassen, der hæren ofte holder store militærparader.

Jemens forsvarsminister, Mohammed Nasser Ahmed, var til stede da bomben eksploderte, men skal ha sluppet uskadd fra eksplosjonen.

De fleste av de døde skal ha vært fra Den sentrale sikkerhetsorganisasjonen, en paramilitær styrke som kontrolleres av Yahya Saleh, nevøen til tidligere president Ali Abdullah Saleh.

På årsdagen for sammenslåingen

Bomben eksploderte mens soldatene øvet seg før en parade for å markere årsdagen for gjenforeningen av Nord-Jemen og Sør-Jemen til ett land i 1990.

Selve paraden skulle gått av stabelen tirsdag 22. mai.

Ytterligere to selvmordsbombere skal ha blitt arrestert på området ved paradeplassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politimenn holder vakt i Sanaa - Politimenn sperret av området ved paradeplassen i Sanaa der bomben eksloderte mandag formiddag. - Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Politimenn sperret av området ved paradeplassen i Sanaa der bomben eksloderte mandag formiddag.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Al Qaida på den arabiske halvøy

Det er det første store selvmordsangrepet i hovedstaden, opplyser terroranalytiker og Jemen-ekspert Atle Mesøy til NRK.

En Al Qaida-kilde sa etter angrepet til BBC at organisasjonen sto bak.

– Angrepet bærer alle al-Qaidas kjennetegn, sier en politikilde til nyhetsbyrået AFP.

Det er Jemen-kjenner Stig Jarle Hansen enig i.

Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, sier angrepet ikke var uventet. Myndighetene i landet innledet nylig en offensiv mot al-Ansar-al-Sharia, som er al-Qaidas gren i Jemen, og som også har allierte blant flere stammer sør i landet.

– Al-Qaida vil vise at de er sterke, og dette er den enkleste måten for dem å gjøre det på, forklarer Hansen til NTB.

– Selvmordsangrep er effektivt, og det koster al-Qaida mindre å gjennomføre et slikt angrep i hovedstaden Sanaa enn sør i landet, der regjeringsstyrker prøver å være på offensiven, sier han.

Al Qaida på den arabiske halvøy ble dannet da Al Qaida i Jemen og Al Qaida i Saudi-Arabia slo seg sammen i januar 2009.

I Saudi-Arabia har regimet klart å kontrollere Al Qaida, mens organisasjonen har kunnet operere relavtivt fritt i de østlige og sørlige delene av Jemen.

Tror ikke på spredning

Hansen mener al-Qaidas sterke posisjon i det sørlige Jemen skyldes vel så mye at regjeringshæren er svekket av korrupsjon og indre splid som at gruppen selv er på offensiven.

– Myndighetene i Jemen kontrollerer lite av landet. Særlig i sør er det mange stammekontrollerte områder der befolkningen støtter al-Qaida, og der al-Qaida lett kan «forsvinne».

Hansen mener det er vanskelig å spå om al-Qaidas sterke posisjon i Jemen og Somalia kan spre seg til andre land i regionen og føre til ny oppblomstring av terrornettverket.

– Men jeg tror ikke de har et stort spredningspotensial, sier han.

– Al-Qaida i Jemen får mye støtte fra al-Shabaab i Somalia, og nettverket har store «muligheter» lokalt. Ulempen er at de har mye oppmerksomhet rettet mot seg, og er under sterkt press fra blant annet USA. Vi vil helt klart se økning i angrep fra amerikanske droner i Jemen framover, mener Jemen-kjenneren.

Offensiv for ti dager siden

President Abdrabuh Mansur Hadi lovet da han tok over makten i februar i år å kjempe mot Al Qaida i landet.

For ti dager siden startet den jemenittiske hæren en større offensiv i Abyan-provinsen, sør i landet.

Siden offensiven startet har 213 personer mistet livet, av dem 147 Al Qaida-medlemmer og 31 medlemmer av militæret, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Senest tirsdag i forrige uke ble det meldt om 44 drepte i kamper ved byen Jaar.

(NRK/NTB)

Flere utenriksnyheter

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Japansk dokumentar. Kvar og når oppstod det første livet på jorda? Ein stor studie blei nylig starta for å løyse dette store biologiske mysteriet. Forskarane undersøker havområde djupare enn 1000 meter. Hydrotermiske opningar i havbotnen på desse djupa støyter ut vatn med temperaturar over 300 gradar. Teorien er at dette miljøet truleg er nesten det same som da livet blei til på jorda for fire milliardar år sidan. (Deep Sea Expedition - Searching for Life's Origin)
Hassan Dhuhulow kom til Norge da han var en ung gutt. I fjor deltok han i en brutal nedslakting av tilfeldige mennesker på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 67 mennesker døde. Hva fikk Dhuhulow til å reise fra en rolig, norsk småby for å bli terrorist? Når ble han radikalisert? Vi har fulgt i hans fotspor, og møtt ofrene og de etterlatte i Nairobi.
Norsk dokumentar. Førstkommende søndag går 143 millioner brasilianere til valgurnene i den avgjørende omgangen i årets presidentvalg. Kampen står mellom venstresidens kandidat, president Dilma Rouseff, og sentrum-høyre-kandidaten Aecio Neves. Mye står på spill - også for norsk industri, som har investert store summer i Brasil.