Hopp til innhold

– Mye klarere hvem som sto bak bombeangrepet

Dagen etter bombeangrepet i Thailand mener myndighetene at de har en klart bilde av hvem som sto bak angrepet. Tre forskjellige grupper pekes ut som mulige gjerningsmenn.

Politi undersøker åsted

Politiet lette tirsdag etter spor der bomben sprang like ved Erawan-helligdommen i det sentrale Bangkok.

Foto: Mark Baker / Ap

Prawit Wongsuwan

Forsvarsminister Prawit Wongsuwan

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

– Det er mye klarere hvem som sto bak, men jeg kan ikke avsløre det nå, sier forsvarsminister Prawit Wongsuwan.

– Vi har mistenkte. Det er ikke mange mennesker, sier han og legger til at de som sto bak hadde som mål å sette regjeringen i et dårlig lys og skade Thailands økonomi.

Turismen er et av lyspunktene i en thailandsk økonomi som ennå ikke har kommet seg helt til hektene siden de militære grep makten i mai i fjor

– Vi regnet ikke med at dette skulle skje i et område med mye mennesker. Målet deres er å ødelegge turismen, økonomien og landet vårt. sa han.

Flere mistenkte

Så langt er det ingen som har sagt at de står bak angrepet. I løpet av timene har flere forskjellige grupperinger blitt pekt ut som mulige gjerningsmenn.

  • 1. Rødskjortene

Statsminister og juntaleder Prayut Chan-O-Cha tidligere antydet i dag at tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra sto bak.

Juntalederen sa at de hadde en mistenkt som var observert på overvåkingskamera og sa at mannen trolig tilhørte det han kalte til en «anti-regjering-gruppe» i Nordøst-Thailand.

Tilhengerne av tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra kalles rødskjortene og holder nettopp til i det nordøstre Thailand.

Da militærjuntaen kom til makten etter militærkuppet i fjor var det etter å ha styrtet den demokratisk valgte regjeringen til Shinawatras søster, Yingluck Shinawatra.

Konfliktene mellom rødskjortene og de kongetro gulskjortene som støtter militærjuntaen har til dels vært voldelig de siste årene.

Sikkerhetsanalytiker Matthew Wheeler ved International Crisis Group sier at bomben var en ny type angrep for Bangkok som ikke har de typiske sporene fra volden over det siste tiåret.

– Den er ikke i som de politisk motiverte angrepene vi har sett tidligere som har vært ment for å skaffe oppmerksomhet og ikke for å skade noen, sier Wheeler til nyhetsbyrået Ap.

  • 2. Separatister i Sør-Thailand

Mistenkt etter Bangkok-bombe

Thailandsk politi har sendt ut dette bildet etter en mistenkt etter bombeangrepet mandag. Bildet er tatt fra et overvåkingskamera.

Foto: Thai Police/Handout / Reuters

Muslimske separatister i det sørlige Thailand har i en årrekke kjempet en kamp for uavhengighet.

I de tre sørligste provinsene er over 6.500 mennesker drept i forbindelse med opprøret siden 2004.

Likevel sier thailandske militære at de ikke tror det er de muslimske separatistene som står bak.

– Denne type bombe er heller ikke av en type som brukes i sør, sa general Udomdej Sitabutr, som er hærsjef og viseforsvarsminister, tirsdag.

  • 3. Internasjonale terrorister

Thailand returnerte nylig rundt 100 uigurer til Kina, der de risikerer å bli torturert eller henrettet.

Hjemsendelsen av uigurene ble møtt av kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch.

Minoritetsgruppen uigurene har stått bak flere terrorangrep i Kina de siste årene.

– En represalie fra en ganske kraftig terroristgruppe kan være mulig. Det ville både demonstrere en diskriminerende politikk overfor muslimer og destabilisere forsøk på å skape en felles front mot islamistisk terrorisme i Sørøst-Asia, sier spesialist i sørøst-asiatisk politikk, Sophie Boisseau du Rocher, til Le Figaro.

Teorien om uigurer styrkes av at kinesiske og taiwanske turister var blant ofrene etter bombeangrepet og at den angrepne Erawan-helligdommen er kjent for å være et sted som besøkes av kinesiske turister.

SISTE NYTT

Siste nytt