Hopp til innhold

– Mange med alvorlige skader kommer seg ikke på sykehus

Sykehuset i den avsidesliggende byen Okhaldhunga i Nepal skal betjene 200.000 innbyggere, men har kun 50 sykesenger og tre leger. – Det fortsetter å strømme inn skadde etter jordskjelvet, sier den norske legen Erik Bøhler.

Sykehus

Erik og Kristin Bøhler avbildet på sykehuset i Okhaldhunga som Normisjon driver sammen med United Mission to Nepal. De har jobbet i landet i flere år, og etter jordskjelvet har det vært ekstra utfordrende for sykehuset som kun har 50 sengeplasser i en by med 200.000 innbyggere.

Foto: Erlend Berge

I elleve år har Erik Bøhler jobbet ved sykehuset i Okhaldhunga, øst for Katmandu. Seks dager etter skjelvet strømmer det fortsatt til med personer som er skadet etter jordskjelvet forrige uke.

Sykehuset i Okhaldhunga

Eirik Bøhler har jobbet som lege i Nepal i 13 år.

Foto: Erlend Berge

Dødstallet har nå kommet opp i 6204. Rundt 14.000 mennesker er skadd etter det massive skjelvet, ifølge Nepals nasjonale katastrofesenter.

På grunn av ødelagte veier og fare for flere etterskjelv, har ikke pasientene klart å komme seg til nærmeste sykehus.

– Det tok seks dager før en mann med brukket rygg og hodeskader kunne fraktes i en Jeep til sykehuset, forteller Erik Bøhler til NRK.no.

Hodeskader og brudd

Bøhler forteller at veiene er dårlige og humpete og at mannen opplevde kolossale smerter på vei til sykehuset.

Mannen mistet sin kone og to barnebarn da taket raste sammen i en landsby flere timer unna. Familiemedlemmene ble klemt ihjel inne i sitt eget hus, mens mannen kom fra det levende, forteller Bøhler.

De fleste jordskjelvrammede pasientene som kommer til sykehuset har hodeskader og bruddskader, men det er ikke plass til alle pasientene i sykesengene. Sykehuset betjener 200.000 innbyggere, men de har kun 50 sykesenger.

Bøhler og kona hans Kristin, som er helsearbeider, har jobbet i Nepal i 13 år. De siste 11 har de jobbet ved sykehuset i Okhaldhunga.

Trenger presenninger

Skadd gutt i Nepal

Åtte år gamle Krishna Bahadur lå på operasjonsbenken for en brokkoperasjon da jordskjelvet slo til.

Foto: Erlend Berge

Under jordskjelvet ble alt utstyret på sykehuset slengt rundt. Åtte år gamle Krishna Bahadur lå på operasjonsbenken for en brokkoperasjon da jordskjelvet slo til, men han klarte seg uten å få skader..

Mange steder er frustrasjonen i ferd med å koke over blant innbyggere som anklager myndighetene for å være altfor trege med å frakte ut de store mengdene utenlandsk nødhjelp som er kommet til flyplassen i Katmandu.

– Folk er redde, og mange steder er folk sinte fordi de trenger presenninger for å lage telt. De tør ikke gå inn i husene sine, sier han.

– Flere skadde som har stor familie prioriteres bort. Noen steder har folk opplevd at det er vilkårlig hvem som blir valgt, og det har blitt hissig stemning, sier han.

Matvareprisene går opp

Jan-Egil Mosand i Caritas som også befinner seg i Nepal, sier at matvareprisene på markedene har skutt i været. Det fører til at de med minst penger og midler, ikke klarer å brødfø seg selv eller familien sin.

– Man merker det på priser på markedet og det som kostet ti rupis i går, koster 100 i dag. Det fører til desperate tilstander, sier Mosand.

– Det er mye frykt. De vet ikke om de får skaffet nødvendig mat. Det er frykt for at det skal komme nye jordskjelv og frykt for at det ikke er nok beskyttelse, forteller han.

SISTE NYTT

Siste nytt