Hopp til innhold

– Mange er skuffet over the Lady

YANGON (NRK): Aung San Suu Kyi er gått fra å være et ikon til å bli en realpolitiker. Mange mener hun jobber for lite for minoriteter og de fattige i Myanmar. I stedet driver hun med balansekunst overfor militære og andre politikere.

Aung San Suu Kyi i Rangoon

Aung San Suu Kyi sliter med å skape den store entusiasmen i Myanmar.

Foto: Soe Than Win / Afp

Anne Cecilie Remen i Myanmar

Vi er i Yangons travle handlestrøk. Her ligger treskur, falleferdige bygninger i kolonistil side om side med nye høyhus. Det er regntid, det er varmt og fuktig, gatene er fulle av folk i fargerike drakter.

Her handles alt fra klær, varme måltid, eksotiske frukter, noen av dem illeluktende, og telefoner fra små boder på gaten.

Utenfor et av de få shoppingsentre som er kommet opp de siste par årene, selger tre menn i 20 årene T-skjorter og andre effekter med bilder av Aung San Suu Kyi, som om hun skulle være en popstjerne.

Gateselger

Gateselgere i Yangon som lever av å selge t-skjorter med Aung San Suu Kyi og hennes far, den kjente generalen, på

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Very cheap, sier mennene til NRKs utsendte reporter.

– Bare 3 dollar for en T-skjorte. Kanskje du vil ha en veske? De med Obama og Aung San Suu Kyi er veldig populære.

Hva synes dere om Suu Kyi som politiker?

– Hun er flott, hun er the Lady, sier de i kor.

Fra ikon til realpolitikk

I mange år ble hun bare kalt the Lady for at militærregime ikke skulle forstå hvem folk snakket om. The Lady betyr også mor eller mamma på burmesisk.

Aung San Suu Kyi var kanskje verdens mest kjente politiske fange. Ansiktet hennes og navnet hennes var inntil for et par år siden forbudt å vise og uttale i Myanmar.

25-års markering for studentopprøret i Myanmar

Nylig var det en stor markering for studentopprøret i Myanmar i 1988.

Foto: Ye Aung Thu / Afp

Aung San Suu Kyi satt i nær 20 år i husarrest i hjemlandet sitt, og ble et politisk ikon og forbilde for det undertrykkede burmesiske folket.

Militærregime startet forhandlinger med henne og opphevet husarresten i 2010. Og i fjor ble hun valgt inn som politiker i parlamentet. Nå har hun ambisjoner om å bli president og vil stille til valg i 2015.

Men det er mange hindringer på veien.

Store utfordringer

Landet er herjet av konflikter mellom etniske grupper, vold, stor fattigdom og mangel på infrastruktur. Om landet lykkes med demokratiseringsprosessen uten større problemer, er uvisst.

Utenlandske selskaper er på full fart inn i landet, og mange frykter at minoritetsgrupper og de fattigste ikke vil få del i velstandsutviklingen. Prisene stiger. Man er redd at utviklingen vil føre til en rik middelklasse og utarming av dem som har lite fra før.

De svakeste trenger derfor politikere som taler deres sak.

Under militærregime rådet pressesensur, folk ble forfulgt og fengslet uten dom.

I dag er regjeringen sivil, men mange av de tidligere militære har bare tatt av seg uniformene og er blitt politikere eller sitter i andre ledende stillinger i samfunnet.

Økt kritikk mot the Lady

Burmesere hadde stor tillit til Aung San Suu Kyi da hun ble sluppet ut av varetekt, og partiet hennes, NLD, vant 42 av 45 plasser som var på valg i fjor.

Nå mener mange at hun er blitt for usynlig og lite tøff. Og det nye er at hun får kritikk av tidligere tilhengere.

En times kjøretur på sølete og humpete veier nord for Yangoon, treffer vi en av Suu Kyi tidligere medarbeidere.

Ma Thida

Ma Thida, tidligere medarbeider til Suu Kyi mener hun er for lite tydelig og at hun ikke sloss for de svake.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Ma Thida jobbet for Aung San Suu Kyi i årene før husarresten. Ma Thida ble dømt til 20 års fengsel for sitt politiske arbeid, og sonet seks av dem. Hun var en av Myanmars mest kjente opposisjonelle, og har fått mange internasjonale priser for sitt politiske arbeide, deriblant den norske ytringsfrihetsprisen av Forfatterforeningen.

Må bli tydeligere

I dag jobber Ma Thida som lege og forfatter og har ingen kontakt med sin tidligere sjef. Hun mener at hun hjelper landet og de mest trengende mer ved å tjene folk som lege og som forfatter.

Kø på sykehus for fattige
Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

På klinikken sitter hundrevis av fattige mennesker i kø i varmen både ute og inne for å få hjelp til sine plager av Ma Thida og andre leger. Sykehuset, som ikke er en del av det offentlige, baserer seg på frivillig arbeid fra leger, og gir gratis sykehjelp til de fattige, som stadig blir flere.

Ma Thida etterlyser en tydeligere holdning til samfunnets utfordringer fra Suu Kyi.

– Problemet er at folk forventer mye av henne, sier hun. Og særlig er nok mange skuffet over at hun ikke er tydeligere og klarere når det gjelder å tale de fattige og minoritetenes sak.

– Jeg savner en klar strategi og holdning hos henne til disse viktige spørsmål, sier Ma Thida.

Suu Kyi får også kritikk for ikke å gjøre nok for å bekjempe den økende volden mot blant annet muslimer.

Landet Myanmar er rikt på ressurser, men folket er fattig
Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Skuffende

Mange mener Suu Kyi bedriver politisk balansekunst for ikke å komme på kant med militæret. De kontrollerer 25 prosent av plassene i parlamentet og mange av de andre politikerne har også fortid fra militærregimet.

Redaktør for Democratic Voice of Burma

Mange er skuffet sier, redaktøren for Democratic Voice of Burma.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– At hun samarbeider så bra med de militære skuffer mange. Folk liker ikke dette, men hun gjør det nok for å sikre seg en politisk fremtid, og for å øke muligheten for å bli president, sier sjefen for Democratic Voice of Burma, Toe Zaw Iatt.

For skal hun ha en mulighet til å vinne valget, må hun få de militære med på grunnlovsendring. Grunnloven sier at personer som har vært gift med utlendinger ikke kan bli president. Aung San Suu Kyi var i mange år gift med en britisk mann som døde mens hun satt i husarrest.

Toe Zaw Iatt mener at Suu Kyi er i ferd med å miste kontakt med folket og stemningen blant velgerne. Han mener hun isolerer seg for mye i parlamentet og med andre politikere.

– Før satt hun i husarrest, nå er hun isolert i parlamentet, det blir nesten litt av det samme, sier Iatt.

Fra ikon til realpolitiker

Camilla Buzzi er leder for Kirkens Nødhjelp i Myanmar.

Camilla Buzzi kjenner forholdene i Myanmar godt.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Norske Camilla Buzzi bor i Myanmar hvor hun leder av den lokale avdelingen av Kirkens Nødhjelp. Hun mener Suu Kyi går en krevende tid i møte.

– Det er spesielt sårt for mange at hun nærmer seg det militære. Men det er nok en pragmatisk holdning hos henne, hun vet at skal hun få gjennomført politikken sin, må hun få med det militære på videre endringer i landet, sier Buzzi.

Tilbake i handlegaten igjen smiler gateselgerne.

De er glad for at de tjener penger på turister og forretningsfolk som kommer til byen og som vil ha seg en suvenir.

– We all love the Lady. We give you special price, only 2,50 for the T-shirt, sier gateselgerne og finner frem en ren T-skjorte til meg.

SISTE NYTT

Siste nytt