– Kan bli katastrofalt for dyrelivet

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Oljelekkasjen fra konteinerskipet «Rena» er det største i New Zealands historie. Naturvernerne frykter det vil gå hardt utover det unike dyrelivet.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, i Bella Center.

Leder i Naturvernforbundet i Norge, Lars Haltbrekken, sier utslippet utenfor New Zealand kan bli 4-5 ganger større enn det største i Norge.

Foto: Are Føli / SCANPIX

– Utslippet kan bli katastrofalt stort. Det kan bli 4-5 ganger større enn et av de største oljeutslippene som vi har hatt i Norge, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Han frykter sjøfuglene vil bli spesielt hardt rammet fordi det er midt i hekkesesongen.

– Dette er et område utenfor New Zealand med et rikt dyreliv og som er viktig for fiskenæringa, forteller Haltbrekken.

Hittil har opptil 350 tonn tungolje lekket ut i sjøen fra det liberiske lasteskipet «Rena».

Oljesølet er det største i New Zealands historie, og så mye som 1700 tonn drivstoff kan lekke ut.

World Wide Fund for Nature, WWF i Norge, er også veldig bekymret for hva det store oljesølet vil bety for sjøfugl og det marine livet.

(Saken fortsetter under bildet)

Rena-grunnstøtning

En pingvin blir heist opp fra et basseng tilhørende dyresenteret hvor den har blitt renset for oljesøl etter Rena-havariet.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

– Det viktigste nå er å hindre at fartøyet brekker og at mer olje lekker ut fra skipet. Et oljesøl av denne dimensjonen ville være en katastrofe for dyrelivet, og for folket i Tauranga, sier Rebecca Bird, leder for havmiljøprogrammet i WWF-New Zealand på deres nettsider.

Flere døde fugler er funnet i nærheten av det havererte skipet. Dårlig vær gjør det vanskelig å sikre konteinerskipet, og tømme det for olje.

På strendene er frivillige i full gang med å rydde bort tungolje fra oljeutslippet

– Liten ulykke i forhold

Professor ved Institutt for produksjons- og kvalitetsteknikk ved NTNU, Stein Haugen, er imidlertid ikke fullt så bekymret.

– Jeg vil ikke si at oljesølet utenfor New Zealand er lite, men sammenliknet med oljeulykkene i for eksempel Mexicogolfen, så er det snakk om mindre mengder, sier han til NRK.no

Haugen sier effekten av oljesølet fra disse ulykkene gjerne også forsvinner raskere enn man ser for seg når de pågår.

Også Torgeir Bakke, som er forskningsleder for marine miljøgifter ved NIVA deler Haugens oppfatning.

– På generelt grunnlag så er 1700 tonn olje lite, selv om det kan gjøre skade hvis det havner på land, sier Bakke.

Hvor stor skade det vil ha for dyrebestanden mener Bakke er for tidlig å si.

– Jevnlige utslipp en større trussel

– Erfaringer fra flere oljesølkatastrofer viser at miljøet har en forbløffende stor evne til å hente seg inn igjen, utdyper Haugen, og viser til eksempler som Deepwater Horizon-eksplosjonen i Mexicogolfen og Exxon Valdez-forliset utenfor kysten av Alaska.

Haugen er mer bekymret for de små, kontinuerlige oljeutslippene som skjer fra skipsfarten jevnlig, enn de store, mer sjeldne katastrofene.

– Dette er snakk om småutslipp på noen hundre liter olje, men til sammen utgjør de mer enn de store sjeldne, store katastrofene i det lange løp, sier professoren.

Ti største oljeutslipp i verden

Utslipp

Sted

Dato

Tonn råolje

Oljeutslipp under Gulfkrigen

Persiabukta

23. januar 1991

780.000-1.500.000

Ixtoc - Oljebrønn

Mexicogulfen

3. juni 1979-23. mars 1980

454.00-480.000

Atlantic Empress/Aegean Captain

Trinidad og Tobago

19. juli 1979

287.000

Fergana Valley

Usbekistan

2. mars 1992

285.000

Nowruz oljefelt

Persiabukta

februar 1983

260.000

ABT Summer

1300 km utenfor Angola

1991

260.000

Castillo de Bellver

Saldanha Bay, Sør-Afrika

6. august 1983

252.000

Amoco Cadiz

Bretagne, Frankrike

16. mars 1978

223.000

Haven Tanker

Middelhavet nær Genova  i Italia

1991

144.000

Kilde:

Wikipedia

 

 

Siste saker

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.