Hopp til innhold

Mangs: Jeg gråt etter ett av drapene

Den livstidsdømte svenske serieskytteren Peter Mangs forteller i et intervju med den svenske avisen Sydsvenskan at han «gråt som et barn» etter ett av drapene i 2003. Dermed innrømmer han indirekte å ha stått bak det også.

Peter Mangs

Peter Mangs sier også i intervjuet at han skjøt mot over hundre steder i Malmø, og at han ville sette opp de kriminelle gjengen i byen opp mot hverandre.

Foto: Lars Pehrson / NTB scanpix

Mangs tilsto i første del av intervjuet med avisen som ble publisert mandag at han sto bak drapet på 20 år gamle Trez West Persson i oktober 2009. Det var første gang at han erkjente ett av drapene han er funnet skyldig i å ha begått.

Mangs viste ingen spor av anger under intervjuet på cella i Kumla-fengselet der han soner livstidsdommen. Etter flere spørsmål om saken fra Sydsvenskan forteller Mangs at det har vært nødvendig for han å snakke om hva han hadde gjort med andre, for å kunne håndtere det mentalt.

Han drar frem et eksempel fra sommeren 2003. Da ble Kooros Effatian og Firas al-Sharia drept i Malmö. Mangs er dømt for drapet på Effatian og frikjent for drap på al-Sharia.

– Da det skjedde ... jeg gråt som et barn og ringte fire dager senere en person for å fortelle hva jeg hadde gjort. Jeg sier ikke mer om den personen, for at du ikke skal finne ut hvem det er, sier han til Sydsvenskans journalist.

Mangs forteller at han dagen etter også ringte en av vennene som vitner mot ham og fortalt det samme – noe politiets etterforskning ikke støtter.

– Men det du sier nå er i praksis en innrømmelse av mordet på enten Effatian eller al-Sharia, er det ikke? Spør Sydsvenskan.

– Du får tolke det som du vil, jeg sier ikke er om det nå.

Skjøt mot hundre steder i Malmö: Ville sette gjengene opp mot hverandre

I intervjuet forteller Mangs også at han skjøt mot hundre steder i Malmö, og at et av hans mål var å provosere de kriminelle gjengen i byen til å angripe hverandre.

Mangs skjøt mot mennesker i Malmös underverden, i de forskjellige gjengene, i håp om at de skulle reagere på skuddene med å slå tilbake mot sine fiender, mens han selv sto på sidelinjen og observerte.

– Det mislyktes. Det ble aldri rapportert til politiet, sier Mangs.

Ingen anmeldelser og ingen mediedekning førte til ingen oppmerksomhet og dermed et mislykket forsøk for Mangs, forteller han.

Før han ble pågrepet hadde Mangs sett seg ut sitt neste mål – en boligblokk i bydelen Rosengård.

– Det bor mange medlemmer av både M- og K-gjengen, påstår han i intervjuet.

– Planen var å skyte på hele blokken. Tømme magasinet.

Planen var å gjennomføre skytingen ved juletider 2010, men ble pågrepet av politiet allerede november det året.

Anken avslått

Mangs ble i juli i fjor funnet skyldig i to drap og fire drapsforsøk samt trusler, mishandling og skadeverk, og dømt til fengsel på livstid. Han var siktet for tre drap, tolv drapsforsøk, flere tilfeller av trusler og skadeverk. Totalt ble han kjent skyldig i 13 av 20 tiltalepunkter.

Han anket i desember 2012 dommen, men hovretten opprettholdt livstidsdommen og Mangs ble i tillegg dømt for åtte drapsforsøk, tre flere enn han ble dømt for i tingretten.

I juni sa svensk høyesterett nei til Mangs' begjæring om fornyet behandling av saken.

Aktor: Rasistisk motiv

To av de tre drepte hadde innvandrerbakgrunn, det samme hadde alle som ble utsatt for drapsforsøk og aktoratet var ikke i tvil om at det ligger rasistiske motiver bak Mangs handlinger.

Den da ukjente snikskytteren spredte frykt i den sørsvenske byen, spesielt i innvandrermiljøene, gjennom flere år.

De to drapene Mangs ble kjent skyldig i var drapet på den 66 år gamle Kooros Effatian, som ble funnet skutt i sofaen hjemme i sin egen stue i juni 2003 og på den 20 år gamle kvinnen Trez West Persson ble skutt i bilen i oktober 2009.

Derimot fant ikke retten bevisene sterke nok til å dømme han for det tredje drapet han var tiltalt for, på den 23 år gamle mannen Firas Al-Shariah som ble drept i det han låste seg ut av leiligheten sin i juli 2003, selv om ammunisjonen var den samme som ved drapet på Effatian.

Mangs nektet hele tiden straffskyld under rettssakene, med unntak av to tilfeller av skadeverk. Hans forsvarere hevdet under rettssaken at aktoratets beviser ikke holdt mål og mente Mangs ble gjort ansvarlig for nærmest alt av skyteepisoder med ukjent gjerningsmann i Malmö de siste årene.

SISTE NYTT

Siste nytt