Hopp til innhold

– Jeg er ydmyk og beæret

Fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf sier til NRK at tildelingen vil inspirere og motivere mange kvinner i Liberia, i Afrika og i hele verden.

Ellen Johnson-Sirleaf

Ellen Johnson-Sirleaf om tildelingen av Nobels fredspris: – Jeg var veldig opprømt, det var nesten så jeg ikke kunne tro det var sant. Men når det gikk opp for meg, ble jeg ydmyk og beæret.

Foto: LUC GNAGO / Reuters

Hege Moe Eriksen

NRK møtte Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf i hennes residens i landets hovedstad Monrovia fredag kveld.

Der ble det ettertrykkelig feiret at fredsprisen for 2011 deles mellom henne, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske aktivisten og journalisten Tawakkul Karman.

Prisen ble gitt for kvinnenes ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og rettigheter til full deltakelse i arbeidet for verdensfred.

Leymah Gbowee, Tawakul Karman og Ellen Johnson-Sirleaf

Årets fredsprisvinnerre: Leymah Gbowee, Tawakul Karman og Ellen Johnson-Sirleaf.

Foto: STAFF / Reuters

Feiringen i presidentresidensen foregikk til langt på natt, og familie, venner og partifeller hyllet sin prisvinner.

Tror prisen vil inspirere

– Jeg var veldig opprømt, det var nesten så jeg ikke kunne tro det var sant.
Men når det gikk opp for meg, ble jeg ydmyk og beæret. Jeg vet hva prisen betyr med tanke på å være en rollemodell for afrikanske kvinner og i verden generelt, sier hun til NRK.

Hun er Afrikas første kvinnelige president. Uredd, standhaftig og med en ukuelig vilje har hun kjempet for kvinners rettigheter og fred i et land traumatisert av blodig borgerkrig. I går ble kampen kronet med fredsprisen. Og hun tror at prisen vil hjelpe henne i hennes arbeid for kvinner.

Voldtekt i Liberia

Menns holdninger til kvinner er ikke av de beste i Liberia, og denne holdningsskapende plakaten skal forsøke å få folk til å skjønne at voldtekt er galt.

Foto: GLENNA GORDON / AFP

– Helt klart. Allerede vil kvinner se at om man sikrer seg viktige verv, står opp for sine rettigheter, og viser mot og overbevisning, da kan du vinne en slik viktig anerkjennelse. Dette vil inspirere og motivere mange kvinner i Liberia, i Afrika og i hele verden, sier hun.

– Menns holdninger til kvinner må endres

Liberia topper samtlige av verdens verste statistikker. Etter 14 år med borgerkrig er all nærmest all infrastruktur borte. Veier er ødelagte, og mange steder må folk klare seg uten elektrisitet eller rennende vann.

Selv om Liberia huser Afrikas første kvinnelige president, har også landet en av verdens verste statistikker på kvinnevold.

– Vi forsøker å jobbe med dette problemet, men det er noe av arven etter to tiår med krig. Kvinner ble ofre og sexslaver. Det hele ble en del av landets verdisett. Men jeg kan se endringene nå på yngre jenter som tar sin plass i samfunnet. Vi har opprettet en egen domstol for seksuelle overgrep, vi har bygger krisemottak flere steder i landet, hvor misbrukte kvinner kan søke tilflukt. Men det vi må endre på er menns holdninger og hvordan de ser på kvinner.

Tirsdag er det valg i Liberia, og Johnson-Sirleaf stiller til gjenvalg. Noen mener at hun ikke har gjort nok for å få landet sitt på rett kjøl, noe hun selv er uenig i.

Massegrav i Liberia

To tiår med borgerkrig har gjort Liberia til et av verdens verste land å bo i.

Foto: Jonathan Paye-Layleh / AP

– Det vil være feil å si at jeg ikke har gjort nok, gitt omstendighetene. Forbedringene vi har fått i stand er godt dokumentert. Våre suksesser er synlige for alle. Men jeg skulle ønske vi kunne ha gjort mer. Får vi gjennomført et godt og rettferdig valg, er jeg sikker på at Liberia vil klare å gå raskt fremover for å nå sine mål, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt