Hopp til innhold

– IS står svakt i Afghanistan

– Afghanistan mangler en viktig konfliktlinje som er nødvendig for at IS skal vokse seg stor. Vi har ikke konflikten mellom sunnier og sjiaer, sier direktør Davood Moradian fra Afghanistans institutt for strategiske studier.

Meeting of the North Atlantic Council in Foreign Ministers session on Afghanistan - 26 January 2007

Seniorrådgiver Davood Moradian (i midten) sammen med Afghanistans utenriksminister, Rangeen Dadfar Spanta (t.v.) og EUs representant for utenrikspolitikk. Fra et NATO-møte om Afghanistan i 2007

Foto: NATO

Moradian har en fortid som seniorrådgiver for Afghanistans utenriksminister og en doktorgrad i internasjonal folkerett fra Storbritannia.

– Det er tre ting som taler mot og tre ting som taler for IS i Afghanistan, sier han til NRK.

Sunniene dominerer

Mellom 80 og 90 prosent av afghanerne er sunnier, og sunniene har tradisjonelt sittet med den politiske makten i sentrum. Resten tilhører sjiaretningen innen islam, men sjiaene er splittet i ulike etniske grupper, hazaraer og tadsjiker.

US-HOUSE-LEADERSHIP-MEETS-WITH-AFGHAN-PRESIDENT-GHANI-ON-CAPITOL

Lederen for den afghanske regjeringen, Abdullah Abdullah (t.h.) er halvt pashtuner og halvt tadsjik. Han tapte presidentvalget i fjor, og gikk etter lange forhandlinger med på å være president Ashraf Ghanis (t.v.) nummer to

Foto: MARK WILSON / Afp

Men den viktigste konfliktlinjen går innad blant de sunnimuslimske pashtunerne. De aller fleste i Taliban er pashtunere, og president Ashraf Ghani, som fører krig mot Taliban, er også pashtuner. Med det som hovedkonflikt på slagmarken har IS lite å hente, mener altså direktøren for strategiske studier.

Folket trøtt av ekstremister

– Det afghanske folket har erfart hvordan det er å bli styrt av ekstreme islamister, av Taliban. De ønsker seg ikke tilbake dit. Vi har heller ikke den samme polariseringen mellom en sekulær regjering og religiøs opposisjon som i Irak. Regjeringen her er ikke sekulær, så det er mindre å spille på, sier Moradian.

Talibansoldater går forbi en bygning de har satt i brann

Taliban utnytter at Nato-soldater ikke lenger skal delta i bakkekamper i Afghanistan. Her har de brent ned en bygning i Kunduz-provinsen

Foto: Rahmat Gul / Ap

Pakistan ønsker ikke konkurrenter

– Den tredje grunnen til at IS har dårlige forutsetninger for å lykkes i Afghanistan er at Pakistan ikke ønsker det, sier mannen som for noen år siden ledsaget landets utenriksminister på de fleste besøk til nabolandet.

Den pakistanske etterretningen har spilt en vesentlig rolle i oppbyggingen av Taliban, men de ønsker ikke å gi IS lignende støtte. Uten den støtten er det langt vanskeligere å flytte soldater mellom Pakistan og Afghanistan.

Tre grunner til at IS likevel klorer seg fast

IS har tatt over områder som tidligere ble kontrollert av Taliban i Nangarhar-provinsen, og opererer i flere av landets 34 provinser.

– Det er tre grunner til det, sier Moradian.

Misfornøyde Taliban-soldater har sjelden lyst til å gå tilbake til sivilt liv. For dem er IS et alternativ, som dessuten betaler sine soldater bedre.

For det andre ønsker mektige sunnistater som Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia å bruke IS for å redusere Irans innflytelse i regionen, også i Afghanistan. Indirekte sier Moradian altså at IS får støtte fra disse landene.

Les om hvor IS får støtte fra på BBC.

Endelig mener Moradian at Afghanistans nåværende ledelse fortsatt mangler autoritet, og at landet sliter med et maktvakuum som både IS og Taliban forsøker å utnytte.

AFGHANISTAN-OFFENSIVE/ Policemen fire from an armoured vehicle during a battle with Taliban insurgents in Kunduz

Afghansk politi i kamp med Taliban i den nordøstlige Kunduz-provinsen i mai i år. IS har også fått et fotfeste i Kunduz, som grenser til Tadsjikistan og ligger nær Usbekistan

Foto: STRINGER/AFGHANISTAN / Reuters

Den sliter i alle fall med å sikre landets borgere etter at storparten av NATO-soldatene har forlatt landet. Det var flere drepte sivile som følge av krigen i 2014 enn i noe år tidligere, og bakkekamper mellom Taliban og regjeringsstyrker var for første gang viktigste dødsårsak.

Tidligere var det veibomber.

Les også:

Civilian deaths in Afghanistan war reach new high in 2014: U.N. | Reuters

Islamic State Rears Its Head In Afghan Region Bordering Central Asia

SISTE NYTT

Siste nytt