Hopp til innhold

Fikk fire millioner på 24 timer

Det siste døgnet har Røde Kors fått inn fire millioner kroner til tyfonofrene på Filippinene. Også de andre store organisasjonene melder om overveldende giverglede.

TOPSHOTS-PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON

De overlevde tyfonen, men kjemper nå om å få livet tilbake. De har stilt seg opp ved flyplassen på Leyte, i håp om å komme seg ut av området. I Norge har givergleden vært stor, og flere hjelpeorganisasjoner jobber nå med å få mat inn i katastrofeområdet.

Foto: TED ALJIBE / Afp

– Vi er veldig takknemlige og ydmyke over at folk gir så mye til Filippinene, sier Astrid Arnslett, mediesjef i Røde Kors.

Bare det siste døgnet har Røde Kors fått inn nesten fire millioner kroner.

– Det er utrolig flott å se at når noe skjer et annet sted i verden og folk har det så fælt som de har det på Filippinene nå, at folk åpner lommebøkene sine og gir, sier Arnslett.

– De umiddelbare behovene er enormt store, og vi gjør alt vi kan for at hjelpen skal komme fram til de som faktisk trenger det.

Halvannen million på tolv timer

Redd Barna melder også om stor giverglede. I går kveld kl. 19.30 sendte de ut en sms til sine frivillige og faste givere. Et halvt døgn senere er informasjonssjef Philip Crabtree mektig imponert.

– På litt over tolv timer har vi fått inn halvannen millioner kroner fra disse sms-ene, sier Crabtree.

– Det er mange barn og familier på Filippinene som er hardt rammet, og vår erfaring er at nordmenn er svært villige til å gi økonomisk støtte, sier han.

Medisiner og lekeplasser

TOPSHOTS-PHILIPINES-WEATHER-TYPHOON

Mange barn er rammet av tyfonen, forteller Redd Barna.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Redd Barna samler inn til sin internasjonale organisasjon, som har som mål å få inn 180 millioner kroner som skal hjelpe en halv million filippinere.

Disse pengene går til alt fra vann og medisiner, til å skape trygge plasser for barn å leke.

– Vi kan love at hjelpen kommer frem i løpet av de neste timene og dagene. Det vil ta noe tid å nå noen av de stedene som er vanskeligst å komme til. Men både Redd Barna, andre organisasjoner, FN-systemet og filippinske myndigheter gjør det de kan for å få hjelpen frem, sier Crabtree.

– Det er tydelig at tv-bildene og den utrolig vanskelige situasjonen folk er i på Filippinene er i nå har berørt oss her i Norge, sier innsamlingsleder i Kirkens Nødhjelp Nils Harald Strøm.

– På høyde med Haiti

Plan Norge melder at de har fått inn to millioner kroner det siste døgnet. Dette går til akutt nødhjelp som vannrensetabletter og telt for de tyfonrammede, særlig barn.

– Responsen fra faddere og andre givere har vært fantastisk, og vi oppfordrer alle til å støtte den innsatsen som nå må gjøres, sier Jørn Johansen, fungerende generalsekretær i Plan.

Det siste døgnet har Kirkens Nødhjelp samlet inn 800.000 kroner.

– Det gir oss en god start, men behovene er ekstremt store, sier Strøm.

– Responsen er på høyde med det vi hadde under krisene på Haiti og Afrikas horn, sier han.

Også Leger uten grenser melder om stort engasjement og stor giverglede. De har fått særlig respons gjennom sin Facebook-side, som følges av over 180.000 mennesker.

– På mange måter er det helt overveldende, sier markeds- og innsamlingssjef Grete-Lise Christiansen.

Flest gir på sms

Det er først og fremst via sms nordmenn gir penger til de frivillige organisasjonene. Dette skjer som regel ved at man mottar en sms fra organisasjonene, og gir et bestemt beløp ved å svare på denne meldingen.

Vil man gi mer enn dette beløpet, kan man besøke organisasjonenes hjemmesider.

Norsk folkehjelp kan melde om svært god respons på sine sms-er.

– Denne aksjonen har fire ganger så stor respons som andre sms-aksjoner vi vanligvis har, sier Torunn Aaslund, fungerende kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp.

TV-bilder vekker reaksjoner

– Nordmenn er flinke til å gi hver gang det skjer noe stort ute i verden, det så vi under Haiti, jordskjelvet i Japan og ikke minst under tsunamien i Asia i 2004, sier Astrid Arnslett i Røde Kors.

– Vi er gode medmennesker og ønsker å bidra når vi ser folk har det vanskelig. Når du ser tv-bilder av folk som ikke har tak over hodet, som ikke har mat og vann, og vi sitter her hjemme og har alt dette, så er nok det en årsak til at folk gir, sier hun.

Røde Kors er nå på vei ut med konvoier med vann, medisiner, tepper og presenninger så folk har tak over hodet.

– Men pengene vi samler inn går også til arbeidet som ikke bare skal gjøres i dag og i morgen, men også i månedene fremover, sier Arnslett.

– For når du ser hele øyer som er vasket vekk og der det ikke er noen bebyggelse igjen, så er ikke dette behov som går over i morgen, men behov som vil være der i lang tid fremover, sier hun.

FN ber om 1,8 milliarder

I tillegg til de private bidragene har verdenssamfunnet bidratt med over 300 millioner kroner i nødhjelp til Filippinene gjennom FN-systemet.

Tirsdag formiddag iverksatte FN en offensiv nødhjelpsplan som de regner med vil koste ytterligere 1,8 milliarder kroner.

– Vi har akkurat satt i gang en handlingsplan på områdene mat, helse, sanitærforhold, beskyttelse og opprydning, og jeg håper at våre givere vil være gavmilde, sa FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos under en pressekonferanse i Manila.

Blant hjelpen som er på vei til Filippinene, er 44 tonn høyenergikjeks som FNs matvareprogram flyr inn sammen med nødutstyr og kommunikasjonsutstyr, ifølge NTB.

PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON

Byen Guiuan helt øst på Filippinene var der tyfonen Haiyan traff aller først. Fremdeles har lite nødhjelp nådd fram til byen.

Foto: TED ALJIBE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt