Hopp til innhold

– Gaddafi må gå - uten militærmakt

USA, Frankrike og Storbritannia sier NATO må fortsette å bombe helt til Gaddafi går av. Men UD nekter for at militærmakt skal tas i bruk mot diktatoren.

Gaddafi jubler og vinker i Tripoli

Libyas leder, Muammar al-Gaddafi vinket og smilte han kjørte gjennom Tripoli 10. april i år.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters

Libyske regjeringsstyrker angrep søndag opprørssoldater i nærheten av den opprørskontrollerte byen Ajdabiyah øst i Libya.

Også rakettangrepene mot Misrata fortsetter og minst seks personer mistet livet. 47 skal være såret.

LES: – 100 raketter skutt mot Misrata

USA, Storbritannia og Frankrike sier at det er umulig å tenke seg Libyas framtid med Muammar al-Gaddafi, og at NATO må fortsette de militære operasjonene i Libya til han presses til å gå av. Men flyforbudsonen var for å beskytte sivile, ikke å fjerne Gaddafi fra makten.

LES: Fortsetter å bombe til Gaddafi går

(Saken fortsetter under bildet.)

Misrata

Leger forsøke å redde en mann etter harde kamper i Misrata.

Foto: PHIL MOORE / Afp

Bør gå av ved å bruke politisk prosess

Espen Barth Eide

Statssekretær Espen Barth Eide.

Foto: NRK
Forsvarssjef Sverre Diesen

Sverre Diesen er tidligere forsvarssjef.

Foto: Jens Kyed / NRK
Cecilie Hellestveit ekspert folkerett og Midtøsten

Forsker Cecilie Hellestveit.

Foto: Privat

– I FN-resolusjonen står det at formålet med de militære operasjonene ikke er å kaste Gaddafi, men at landene som støtter resolusjonen ønsker at Gaddafi går av. Det har vi fra norsk side sagt lenge.

– Det at Gaddafi bør gå av må være en del av en politisk prosess, og ikke den militære, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide.

Eide mener det er viktig å huske at det er to resolusjoner.

– Resolusjonen fra 1973 er den som autoriserer militærmakt i Libya. Den er robust når det gjelder militæroperasjonen og presis når det gjelder hva målet er. Vi ønsker ikke at den militære operasjonen skal fjerne Gaddafi, men vi ønsker å få til en politisk prosess med alle parter i Libya til stede.

– Uproblematisk

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier det er uproblematisk at det militære mandatet ikke er å fjerne Gaddafi.

– Spørsmålet er om det er realistisk å beskytte sivilbefolkningen kun ved bruk av luftmakt. Det er vanskelig med de begrensningene mandatet gir. Man skyter bare på Gaddafis styrker når man ser de er i ferd med å skyte på sivile.

Diesen mener det er en restriktiv holdning sammenlignet med den USA, Frankrike og Storbritannia hadde innledningsvis.

– Før NATO tok over ble Gaddafis styrker betraktet som et legitimt mål. I det lange løp bør å fjerne Gaddafi fra makten være en del av å beskytte sivile, sier han.

Hvem er de sivile?

Cecilie Hellestveit er folkerettsjurist og forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI). Hun mener FN-mandatet har få begrensninger.

– Den eneste begrensningen i resolusjonen er at man ikke skal ta i bruk okkupasjonsstyrker på bakken. Spørsmålet i denne konflikten er hva det betyr å beskytte sivile. Dette er en borgerkrig hvor man ikke har den tradisjonelle internasjonale konflikten hvor sivile er utenfor hæren.

– I denne krigen er ikke sivile uskyldige kvinner og barn. Det er først og fremst de som er opposisjonelle til Gaddafis regime som trenger beskyttelse, sier hun.

Video Norske fly bomber luftvernkommandosentral i Libya

SE VIDEO: Norske fly bomber luftvernkommandosentral i Libya.

SISTE NYTT

Siste nytt