Hopp til innhold

– Forurensing i Asia kan gi sterkere stormer i Stillehavet

Luftforurensingen i Kina og flere andre asiatiske land fører til sterkere stormer i andre deler av verden, mener en gruppe forskere.

Shanghai

Shanghai er en av verdens mest forurensede byer.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Storbyer i Asia har noen av de høyeste nivåene av luftforurensing i verden, og i byer som Beijing og New Delhi når forurensingen nivåer som rett og slett er helseskadelige.

Nå er utslippene i ferd med å bli et globalt problem.

En gruppe amerikanske og kinesiske forskere har nå undersøkt hvilken effekt forurensingen har på ulike værsystemer, og mener å kunne påvise at utslippene fører til sterkere stormer andre steder i verden.

Ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), blir aerosolpartiklene blåst mot den nordlige delen av Stillehavet, der de reagerer med vanndråper i lufta.

Det fører til tykkere og tettere skyer, som igjen gir kraftigere uvær i områdene der stormene danner seg, sier hovedforfatter Yuan Wang fra NASAs Jet Propulsion Laboratory.

– Effekten er ganske dramatisk. Forurensingen fører til tykkere og høyere skyer, samt kraftigere nedbør, sier Wang ifølge The Guardian.

Les: – Her har klimatrusselen allerede blitt alvor

Orkanen Raymond

Orkanen «Raymond» i Stillehavet utenfor Mexico. Bildet er tatt fra Den internasjonale romstasjonen i oktober i fjor.

Foto: KAREN L. NYBERG / Afp

– Effekten er global

Effekten skal være størst i vinterhalvåret på den nordlige halvkule, og kan også forårsake uvanlig kalde vintre.

– Ettersom værsystemet i Stillehavet er en viktig del av den globale sirkulasjonen, ser den asiatiske forurensingen ut til å påvirke værmønstrene i andre deler av verden på vinteren, spesielt i områder som Nord-Amerika, sier han.

Selv om studien bare tar for seg effekten over Stillehavet, mener forskerne at effekten trolig er global, og at forurensingen også bidrar til å sende mer varm luft mot Nordpolen.

– Vi undersøker systemet som transporterer varme og fuktighet fra lave til høye breddegrader. Dersom dette systemet blir endret på grunn av forurensing fra Asia, vil det globale varmesystemet også endre seg, sier Wang til CNN.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Kina i ferd med å innføre nye regler som gir myndighetene makt til å stenge forurensende fabrikker og stanse miljøskadelig virksomhet.

Les: Rekordhøy forurensning i Beijing: Ber folk holde seg inne
Les: Kineserne flykter fra forurensningen

Harbin

Mange kinesere har blitt syke av luftforurensingen.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Ny orkansesong på vei

Orkansesongen i Stillehavet begynner i løpet av neste måned, og FNs klimapanel har flere ganger advart mot hyppigere og kraftigere uvær som følge av global oppvarming.

Panelets siste rapport viser at de globale utslippene av klimagasser har steget til historisk høye nivåer, og FN etterlyser et internasjonalt samarbeid for å kutte utslipp og energibruk.

Konsekvensene blir verre for hver grad temperaturen øker, og FN mener klimaendringene vil føre til konflikt, sult, oversvømmelser, tørke og massive folkeforflytninger.

I den tredje delen av klimarapporten skriver panelet at vi bare har 15 år på oss til å snu utviklingen, men at det fortsatt vil kreve umiddelbare og dramatiske kutt i utslipp og energibruken.

Les: Klimaekspertene gir oss 15 år
Les: – Nok tompreik om mikroskopiske klimatiltak