Hopp til innhold

Tilliten til militærjuntaen er under press

BANGKOK (NRK): En regimekritiker NRK har møtt mener at det er helt avgjørende for trygghetsfølelsen og tilliten til militærjuntaen i Thailand at den eller de som står bak terrorangrepet blir tatt.

En regimekritiker NRK har møtt mener at det er helt avgjørende for trygghetsfølelsen og tilliten til militærjuntaen at den eller de som står bak terrorangrepet blir tatt.

VIDEO: Se reportasjen fra Søndagsrevyen.

Thailand har vært preget av mye politisk uro de siste årene, men det som skjedde denne uka mangler sidestykke.

Minst 20 mennesker ble drept og flere enn 50 ligger fortsatt på sykehus etter eksplosjonen i hjertet av hovedstaden Bangkok. Fortsatt er ingen er pågrepet.

Regimekritiker og journalist Pravit Rojanaphruk, som jobber for storavisa The Nation, mener det er vanskelig å gå videre før en oppklaring.

– Folk er forvirret og sinte. Det store spørsmålet er om tilliten til thaifolket, de utenlandske turistene og det internasjonale samfunnet noen gang vil bli gjenopprettet. Mye kommer an på regjeringens evne til å straffeforfølge gjerningsmannen, sier han.

Smilets land er hjemsøkt av politiske konflikter. Militæret har varslet et valg neste høst, men det var før det smalt.

– Militæret har utvidet grepet om makten. Nå får vi se hvem som pekes ut som den skyldige, sier Rojanaphruk. Han holdt et innlegg om militærjuntaen på konferansen til «Oslo Freedom Forum» tidligere i år.

Turist filmet bombeeksplosjonen i Thailand

VIDEO: Se bombeeksplosjonen i Bangkok.

Turistmangel

Turistguiden Umaporn Choochart trenger ikke heve stemmen i dag. Dette er en av Thailands største turistattraksjoner, men flere av kollegene hennes har ikke noe å gjøre.

– Vi er redde for at turister nå kommer til å avlyse. Folk må tjene penger for å leve, og finne ut hvordan de skal leve i Bangkok etter bombeangrepet. Bangkok kommer tilbake. Det er jeg sikker på, sier hun.

Færre legger turen til buddhatemplene og Thailand etter en tid med politisk uro og militærkupp. Frykten er at eksplosjonen, rettet mot et turistmål denne uka, gjør at den eneste inntektskilden som virkelig skinner her i landet, ikke reiser seg med det første.

Spesielt asiatiske turister kommer til helligdommen fordi de tror bønn og donasjoner her vil bringe dem lykke. I kveldsrushet mandag kom det motsatte.

Gruppa med tyske turister er på en halv dags omvisning på sin første feriedag i Bangkok. De tenkte seg om to ganger før de reiste hjemmefra.

– Når du drar på ferie, vil du ikke oppsøke en situasjon der folk har blitt drept av en bombe. Så vi var redde, sier tyske Christoph Jähne.

Etter å ha søkt råd hos reisebyrået og utenriksdepartementets hjemmesider, valgte familien likevel å dra til Thailand to dager etter smellet.

Nesten en uke etter er det få synlige spor etter den dødelige eksplosjonen. Tempelområdet er satt i stand. Både dansere og salgsboder ved området er tilbake.

Men det uvanlig kraftig angrepet, uten kjent motiv, uroer fortsatt mange. Thailands statsminister ber folk leve som normalt igjen, og poserer med en slange i avisen for å vise at ingenting er farlig.

Anders Tvegård på åstedet i Thailand

VIDEO: Anders Tvegård på åstedet i Thailand.

SISTE NYTT

Siste nytt