Hopp til innhold

– Exxon visste om klimaendringer i 1981

Oljegiganten Exxon var klar over sammenhengen mellom CO₂-utslipp og klimaendringer allerede i 1981, men fortsatte å benekte den i 27 år. Det viser interne dokumenter som nå er blitt kjent.

ExxonMobils raffineri i Baytown
Foto: Pat Sullivan / Ap

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Det er mannen som i mange år var Exxons egen klimaekspert, Lenny Bernstein, som nå avslører at Exxon var klar over faren for klimaendringer, skriver The Guardian.

Bernstein viser til vurderinger som ble gjort i forbindelse med at selskapet i 1981 vurderte om de skulle bygge ut et enormt naturgassfelt utenfor kysten av Indonesia.

Gassen inneholdt 70 prosent CO₂, noe som er en uvanlig høy andel av den skadelige klimagassen.

Faren for fremtidige reguleringer av utslipp av klimagasser var en av grunnene til at Exxon valgte å la være å bygge ut feltet, skriver Bernstein i en e-post til Institute for Applied and Professional Ethics ved Ohio University,

Lenny Bernstein har arbeidet 30 år som klimaekspert for oljeselskapene Exxon og Mobil og har også vært den ledende forfatteren av to av klimarapportene fra FNs klimapanel (IPCC).

ExxonMobil er det selskapet i verden som har stått for nest mest klimagassutslipp gjennom tidene, viste en undersøkelse i 2013.

ExxonMobil-skilt

Hovedkvarteret til ExxonMobil i Irving i Texas, der man skal ha kjent til faren for klimaendringer samtidig som man offentlig benektet at det var noen fare.

Foto: LM Otero / Ap

– Verre enn tobakksindustrien

I 1981 var klimaendring et lite kjent fenomen i offentligheten. Først da atmosfæreforskeren James E. Hansen la frem sine funn om menneskeskapte klimaendringer for den amerikanske kongressen i 1988 startet det som regnes som den moderne klimadebatten.

James E. Hansen

Klimaforskeren James E. Hansen er regnet for å ha startet den moderne klimadebatten i 1988. Her fra da han mottok Sofieprisen i 2010.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Dette viser at Exxon flere år før James Hansens vitnemål at klimaendringer var en realitet og at de aksepterte den realiteten, i stedet for å benekte det slik de gjorde offentlig, og de at de aksepterte det i så stor grad at de tok det med i vurderingene når de tok forretningsavgjørelser, sier lederen for instituttet i Ohio, Alyssa Bernstein.

Guardian skriver at enkelte klimaaktivister sammenligner avsløringen av e-posten med da det kom frem at tobakksindustrien kjente til faren ved sigarettrøyking til tross for at de benektet offentlig at det var noen risiko.

– Det slår meg at dette er et større moralsk krenkelse enn det tobakksfirmaene sto for ved å skjule sammenhengen mellom røyking og lungekreft for å tjene penger. Her er det hele planetens, menneskehetens og sivilisasjonens fremtid som står på spill, sier Alyssa Bernstein.

Benekter ikke lenger klimaendringer

Exxon slo seg i 1999 sammen med konkurrenten Mobil og dannet verdens største oljeselskap, ExxonMobil.

– Forskningen var i 1981 i en veldig, veldig tidlig fase og det var svært forskjellige meninger. Det var ingen man kunne gå til i 1981 eller 1984 og få et svar på om dette var sant eller ikke, sier Exxon-talsmann Richard Keil.

Selskapet sier nå at det innser faren for klimaendringer og ikke lenger gir penger til klimaskeptikere.

SISTE NYTT

Siste nytt