Hopp til innhold

Dalai Lamas talsmann: – Norge sender et skremmende signal til Tibet

LONDON (NRK): Den norske regjeringens beslutning om ikke å møte Dalai Lama under besøket i Norge, kan gi en smitteeffekt til andre land som vil bedre forholdet sitt til Kina. Det frykter en av Dalai Lamas nærmeste medarbeidere.

Protester mot Kinas behandling av Tibet i New Dehli
Foto: Tsering Topgyal / Ap

Dalai Lamas representant i Europa, Thubten Samdub

Thubten Samdub mener det er viktig at Norge står for noe og advarer nå at kineserne si til tibetanerne «se, han har vært i Norge, det norske lederskapet møtte ham ikke, han mister alle vennene sine.»

Foto: Espen Aas / NRK

– Jeg hater å gjøre dette, begynner Dalai Lamas representant i Europa, Thubten Samdub når NRK møter ham i Tibet House i London, det nærmeste vi kommer en ambassade for Tibet. Så fortsetter han.

– Men når dere bringer opp spørsmålet med alle de tibetanerne som har brent seg til døde, 135 til nå, siden 2009. Det er svært høyt tall, og disse menneskene gjorde ikke dette for moro skyld. De ble drevet til det i desperasjon, de visste ikke hva annet de skulle gjøre. Så når folk i Tibet får vite om dette så sender det en gal beskjed.

NRK er på besøk for å få reaksjonene på den nå flere uker lange debatten om hvorvidt regjeringen og stortingspresidenten skulle møte Dalai Lama under hans kommende Norgesbesøk. Og reaksjoner – det er det.

Skuffet

Samdub var senest i forrige uke sammen med Dalai Lama i India, da debatten var på sitt heteste, og det ble klart at verken regjering eller stortingspresident kommer til å møte Dalai Lama under hans besøk i Norge. Han sier de ble satt ut av meldingene, men var både overrasket og ikke overrasket på samme tid.

– Vi ble ikke overrasket over kinesiske myndigheters handlinger i denne saken. Dette er svært uheldig, og helt unødvendig. Dalai Lama ga fra seg all politisk makt i 2011 og er nå kun en åndelig leder. Dette er hans første besøk i Norge på ni år, etter å ha blitt invitert av Nobelkomiteen, Tibetkomiteen, det tibetanske miljøet og flere andre, så det er ikke noe politisk besøk. Det var ingen grunn til å gjøre så mye ut av dette.

Talsmannen og Tibet House i London kan vise til mange venner av det tibetanske folk, ikke minst er huset de har kontor i, blitt gitt dem i gave fra en støttespiller. Tibet House ligger i et av den britiske hovedstadens beste strøk, rett ved Regent’s Park nord i London sentrum, og har både den amerikanske ambassadøren og en rekke skuespillere og kjendiser som nære naboer.

«Venner» var også ord som ble brukt om nåværende stortingspresident Olemic Thommessen og utenriksminister Børge Brende tidligere.

– Jeg har møtt begge tidligere, og de var begge støttespillere for Tibet. Så vi er på en måte litt overrasket. De er genuint medfølende, og i Stortinget er det mange som både føler med og støtter tibetanerne. Så vi føler Norge er en alliert og en støttespiller for det tibetanske folket.

De fikk med seg demonstrasjonen utenfor Stortinget i Oslo tirsdag kveld, og sier de satte stor pris på den varmende støtten fra det norske folk. Han mener den støtten er ekte, og slår fast at Dalai Lama fortsatt ser på Norge som sin venn.

Nobel-landet sender ut en skremmende beskjed

I løpet av den noe spente situasjonen og debatten om besøket, har det ikke vært noen kontakt mellom den norske regjeringen og Dalai Lamas folk. Talsmann Thubten Samdub sier de heller ikke har blitt bedt om å droppe turen til Norge.

– Nei, det tror jeg ikke vil skje. Jeg er sikker på at den kinesiske regjeringen vil elske noe slikt, men vi er ikke blitt spurt om å la vær å komme.

Den nåværende Dalai Lama fikk Nobels fredspris i 1989, og 25 års jubileet for tildelingen er en av grunnene til at han er invitert til Norge. Og nettopp det poenget gjør at Samdub velger å sende en beskjed direkte til regjeringen.

– Det er viktig å tenke på at Norge faktisk står for noe. Dette er landet hvor Nobels fredspris tildeles, og Dalai Lama er faktisk en tidligere mottaker av prisen. Det jeg tror den norske regjeringen bør tenke på, er at ved ikke å møte Dalai Lama, sender de et skremmende signal til tibetanerne i Tibet, og det er akkurat hva kineserne ønsker. De prøver veldig hardt å isolere Dalai Lama. Nå kan kineserne si til tibetanerne «se, han har vært i Norge, det norske lederskapet møtte ham ikke, han mister alle vennene sine.»

Norge er ikke alene om å kjenne kinesiske øyne stikke i nakken ved å ta imot Dalai Lama, og mange andre land, deriblant Storbritannia hvor Tibet House ligger, har fått kritikk for å la landets topp-politikere ta imot Tibets åndelige leder.

Frykten er nå stor for at avgjørelsen til den norske regjeringen sender et signal til andre land om at det er greit å vende ham ryggen.

– Det gir en gal presedens for andre land, og de kan komme til å følge etter. De vil tenke at norske ledere lot være å møte Dalai Lama, så vi kan også komme unna med det. Vi vil jo heller ikke fornærme kineserne. Det vil få slike effekter, og det må regjeringen tenke over, avslutter Dalai Lamas europeiske talsmann Thubten Samdub.

SISTE NYTT

Siste nytt