Hopp til innhold

– Et langt skritt videre mot Paris-avtale

NEW YORK (NRK): – Vi er kommet et langt skritt videre mot en klimaavtale i Paris. Det sier en optimistisk klima- og miljøminister Tine Sundtoft etter en serie FN-møter denne uken. 130 land har nå levert inn sine nasjonale mål for utslippskutt.

Klimamøter i New York

Klima og miljøminister Tine Sundtoft er mer optimistisk med tanke på å få en klimaavtale i Paris etter møtene i New York. Her ses hun sammen med fra v., utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg på vei ned 2nd avenue til FNs hovedkvarter tidligere i uka.

Foto: Johannes Worsøe Berg, Berg, Johannes Worsøe / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Da den såkalte høynivådelen av FNs hovedforsamling i New York startet denne uken, hadde rundt 80 land levert inn sine mål til FNs klimasekretariat. I løpet av uken har en rekke flere land kommet på banen.

– Rundt 130 land har nå levert inn sine mål for kutt i utslippene av klimagasser, forteller klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NRK i New York. Disse landene står til sammen for mer enn 75 prosent av verdens klimagassutslipp.

Se hva de ulike landene har meldt inn til FN av kutt i klimagassutslipp

Mer optimistisk

– Etter disse dagene i New York er jeg mer optimistisk enn tidligere med tanke på at vi skal få en god klimaavtale i Paris. Men jeg er også realist, og avtalen blir nok ikke så ambisiøs som Norge har ønsket, sier Sundtoft.

– Det at vi nå får større oppslutning om felles klimamål, er oppløftende. Men mye gjenstår, og det er jo selvsagt vanskelig når alle verdens land skal forsøke å bli enig, sier hun.

Sundtoft er også glad for signalene som har kommet fra USA og Kina denne uken.

– Det som også har skjedd, er at USA og Kina på ny har konkretisert hva de vil gjøre. Det er viktig, seier Sundtoft.

USAs president Barack Obama og Kinas president Xi Jinping annonserte at de vil samarbeide om en «felles visjon» for en klimaavtale. Både USA, Kina og flere land har dessuten kommet med lovnader om finansiering av klimatiltak i fattige land.

FNs klimasjef, Christiania Figueres

FNs klimasjef, Christiania Figueres er optimistisk etter møter i New York denne uken.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Også FNs klimasjef, Christiania Figueres, er optimistisk etter de mange møtene i FN-hovedkvarteret denne uken.

– Landene konkurrerer

– Det har vært en strålende uke, sier Figueres til NRK. Hun sikter blant annet til utspillene fra USA og Kina og til at det ene landet etter det andre melder inn sine planer for å kutte i utslippene.

– Jeg har alltid vært optimistisk, og nå har jeg fått enda bedre grunnlag for optimismen, sier hun.

– Men avtalen under klimatoppmøtet i Paris i desember blir ikke omfattende nok til at vi når togradersmålet nå, det vet vi allerede, legger hun til.

FNs klimakonferanse i Warszawa, for snart to år siden, ble det bestemt at alle land skulle sende inn sine egne utslippsmål til FN.

– Noe av det som fungerer bra nå, er at alle følger med på hva landene leverer. Brasil leverte veldig offensivt på søndag, og nå venter vi på India. Vi får nå det presset vi har håpet på, at landene konkurrerer om å levere gode utslippsmål, sier Sundtoft.

SISTE NYTT

Siste nytt