Hopp til innhold

– Eritrea dekker over kuppforsøk

Regimet i Eritrea sier «alt er tilbake til normalt» etter at 200 opprørssoldater okkuperte et departementsbygg i Asmara. Eritrea-kjenner Kjetil Tronvoll mener regimet forsøker å bagatellisere hendelsen for å dekke over de interne konfliktene i militæret.

Kjetil Tronvoll

Regimet forsøker å dysse ned okkupasjonen for å opprettholde fasaden som en trygg og stabil regjering, mener Kjetil Tronvoll, professor ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Foto: NRK

Mandag kveld stormet 200 opprørssoldater informasjonsdepartementet i hovedstaden Asmara i Eritrea og krevde politiske reformer i landet.

Soldatene ville at alle politiske fanger må settes fri og skal ha tvunget direktøren for landets statskanal til å kunngjøre på statlig TV at grunnloven fra 1997 skal iverksettes.

– Alle TV- og radiosignalene ble kuttet mens de leste opp kravene og var borte i rundt fire timer, forteller Selam Kidane, en aktivist fra menneskerettighetsorganisasjonen Release Eritrea, til Al Jazeera.

Eritreiske regjeringsstyrker omringet raskt bygningen med pansrede kjøretøy. Hendelsesforløpet utover kvelden er fortsatt uklart.

Da nyhetssendingene kom tilbake på lufta tirsdag morgen, var toppsaken snøværet i Paris. Gårsdagens hendelser skal ikke ha blitt nevnt, ifølge ikke navngitte kilder.

– En liten episode

Tirsdag morgen insisterer flere prominente politikere i regjeringen at gårsdagens hendelse kun var «en liten episode».

– Situasjonen i Asmara og andre steder er ikke noe annerledes enn hvilken som helst annen dag, sa Eritreas ambassadør i Sør-Afrika, Salih Omar Abdu til Reuters.

«Alt er rolig i dag, slik som det sannelig var i går», skrev Yemane Gebremeskel som er stabssjefen til president Issaias Afeworki på Twitter.

– Dysser ned hendelsen

Eritrea-kjenner og professor ved International Law and Policy Institute (ILPI), Kjetil Tronvoll, mener regimet forsøker å dysse ned betydningen av gårsdagens hendelser.

– Hovedproblemet til alle oss som står utenfor, er mangelen på troverdige kilder fra innsiden av informasjonsdepartementet, sier Tronvoll til NRK.no.

– Det er en økende grad av misnøye internt i regimet. Det har vært konflikter innad, men dette er muligens det første klare tegnet på at regimet begynner å rakne, mener Tronvoll.

Han mener regimet bagatelliserer gårsdagens okkupasjon for å skjule at «Eritrea er et rått og brutalt diktatur».

– Regimet vil ikke ha fokus på at det er indre konflikter. Det vil forsterke den eventuelle kollapsen. De vil fremstå utad som en trygg og stabil myndighet. Det er nok derfor de forsøker å dysse ned det som skjedde på mandag, sier Tronvoll til NRK.no

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Eritreas president Issaias Afeworki

President Issaias Afeworki har styrt landet med jernhånd siden det ble uavhengig fra Etiopia i 1993. Det skjedde etter en 30 år lang frigjøringskrig.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

– Hevder kjent kommandant står bak

Tronvoll forteller at han har vært i kontakt med flere av sine kilder som befinner seg i Eritrea.

– De aller fleste i Asmara har fått med seg hva som skjedde på mandag. Folk sitter i stuene sine og hvisker. Ingen tør å snakke høyt, sier Tronvoll.

– Det er helt klart at noe har skjedd, men mange av opplysningene er vanskelige å få bekreftet.Det er for eksempel en kilde som hevder at opprørssoldatene var under ledelse av den kjente kommandanten Saleh Osman, sier Tronvoll.

Saleh Osman var kommandanten på Assab-fronten under Eritrea-Etiopia krigen av 1998-2000. Flere utenlandske medier har også spekulert i ryktene om Osman er den som står bak det antatte kuppforsøket.

– Soldatene har overgitt seg

Lederen for opprørssoldatene skal ha gått med på å overgi seg, etter at regjeringen godtok kravene, skriver opposisjonsvennligenettsiden Awate.com.

Samtidig sier noen kilder at opposisjonen mot President Isaias fra det militære lederskapet videreføres, og at situasjonen ikke er avklart ennå, ifølge Tronvoll.

Det har ikke vært mulig å bekrefte om soldatene fysisk har overgitt seg på fredelig vis. Ifølge Reuters har ikke vært noen rapporter som tilsier at det har blitt løsnet skudd i forbindelse med det antatte militærkuppet.

FN anslo i fjor at Eritrea da hadde mellom 5000 og 10.000 politiske flyktninger. Menneskerettighetsorganisasjoner beskylder regimet for å bruke tortur og foreta vilkårlige henrettelser.

Eritrea er svært lukket land, og det er svært vanskelig for utenlandske journalister å få adgang.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt