Hopp til innhold

– En svært vanskelig situasjon for Israel

Bare lørdag var det to nye knivangrep i Jerusalem. Til sammen har det vært 14 knivangrep mot israelere de siste åtte dagene. Midtøsten-ekspert er bekymret for at uroen vil eskalere.

Sikkerhetspoliti

Israelske sikkerhetsstyrker på åstedet der en palestinsk mann gikk til angrep på to israelske politibetjenter i dag.

Foto: GALI TIBBON / Afp

I morgentimene i dag ble to ultraortodokse jøder angrepet av en palestinsk tenåring med kniv i Øst-Jerusalem. Bare timer senere gikk en palestinsk mann til angrep på to israelske politibetjenter i Jerusalems gamleby.

I begge hendelsene ble gjerningspersonene skutt og drept av politiet melder nyhetsbyrået Ap. Ifølge avisen The Guardian var de henholdsvis 16 og 19 år gamle.

De to ultraortodokse jødene og to politifolkene er lettere såret, opplyser helsepersonell.

En tredje politimann ble alvorlig såret da han ble truffet av skudd som en annen politimann avfyrte mot den siste gjerningsmannen, opplyser politiets talsmann Micky Rosenfeld.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har det løpet av de siste åtte dagene vært 14 knivangrep mot israelere i Jerusalem og på Vestbredden.

Israelsk politi hevder at samtlige angrep er utført av palestinske eller arabisk-israelske personer. I den sør-israelske byen Diouma stakk en 17 år gammel jøde ned to palestinere i det som omtales som et hevnangrep.

– Nærmest umulig å forhindre

– Dette er en svært vanskelig og farlig situasjon for Israel. De har et stort sikkerhetsproblem i Jerusalem fordi den palestinske og jødiske befolkningen lever svært tett. Det er nærmest umulig for politi- og sikkerhetsstyrker å hindre slike angrep, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

Hilde Henriksen Waage byline

Professor i historie og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage

Den siste bølgen av angrep startet med konflikten rundt al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. For to uker siden kom Waage tilbake fra et lengre opphold i byen. Hun forteller om et Jerusalem som ble stadig mer spent og hvor oppbudet av sikkerhetsstyrker ble stadig større. Siden hun kom hjem har situasjonen eskalert.

– Enten er disse knivangrepene en ny form for organisert terror, eller så er det et uttrykk for et spontant sinne med svært stor smitteeffekt, sier Waage.

På det mest sårbare

Til tross for at Hamas-leder Ismail Haniyeh i går oppfordret palestinerne til å gjøre opprør, er det ifølge Waage ingen holdepunkter for at knivangrepene er en organisert strategi fra en palestinsk gruppe. Dette gjør det desto vanskeligere for israelske sikkerhetsstyrker å forhindre angrepene, mener hun.

– I Jerusalem er israeleres sikkerhet på det mest sårbare. Man kan ikke skille befolkningsgruppene med murer slik de har gjort på Gaza-stripen eller plassere israelere i bosettinger som på Vestbredden. Samtidig opplever den palestinske befolkningen i Jerusalem å bli diskriminert på en rekke områder. Det fører til stor frustrasjon, sier Waage.

Palestinsk mann

En palestinsk mann trilles bort etter å ha blitt skutt og drept av israelsk politi. Mannen gikk ifølge israelsk politi til angrep på to politibetjenter med kniv.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Tviler på ny intifada

Hun tviler imidlertid på at uroen skal eskalere i en ny intifada slik mange nå frykter.

– Israel har fremdeles et visst samarbeid med den palestinske regjeringen på Vestbredden og har relativt god kontroll på sikkerheten der. Jeg tror heller ikke Hamas er sterke nok etter fjorårets krig på Gazastripen til å risikere noen ny konfrontasjon med Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahu blir kritisert både av egne regjeringsmedlemmer og av opposisjonen for å ikke slå tilstrekkelig hardt ned på angrepene.

– Det som nå skjer er et resultat av en israelsk politikk som har vist seg å ikke fungere. Likevel forsetter israelerne å be om mer politi, flere sikkerhetsstyrker og mer beskyttelse. Det er ingen forslag til noen politisk løsning hverken på høyre- eller venstresiden. Det er bekymringsfullt, sier Waage.

SISTE NYTT

Siste nytt