Hopp til innhold

– En dramatisk situasjon

Det er helt uforutsigbart hva som kommer til å skje med Hellas etter den dramatiske utviklingen det siste døgnet, mener Europaminister Vidar Helgesen.

Europaminister Vidar Helgesen (H)

Europaminister Vidar Helgesen (H) mener at det neste trekket nå må komme fra Hellas etter at kreditorene har avvist ønsket om å utvide fristen for en avtale.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag ble det klart at tirsdag er siste frist for Hellas til å bli enig med kreditorene om veien videre.

Da må landet betale svimlende 1.6 milliard euro til Det internasjonale pengefondet (IMF), eller gå konkurs.

– Vi har jo ingen presedenser her så det er ikke så lett å forutse hva som kan skje, men i en dramatisk situasjon så er det mulighet for alle parter, ikke minst grekerne, til å tenke seg om, sier Helgesen til NRK.

Slutt på tålmodigheten

Hellas står på kanten av et økonomisk stup men har så langt avfeid vilkårene som er blitt satt for å forlenge landets kriseprogram med fem måneder.

Samtidig er det slutt på tålmodigheten til kreditorene. Statsminister Alexis Tsipras sitt overraskende utspill om å vente til landet har holdt en folkeavstemning over vilkårene 4 juli, er nå blankt avvist.

– Det har vært tilløp til nøktern optimisme i løpet av de siste to ukene, men med den vendingen det nå har tatt, først med initiativ til folkeavstemning, kombinert med ønske om forlengelse av låneavtalen, gjør at man nå er i en dramatisk situasjon, sier Helgesen.

– Uforutsigbare

Hva den greske statsministeren egentlig tenker, kan ikke Helgesen uttale seg om.

Landets finansminister hevder i dag at det fremdeles er en mulighet for at Hellas kan bli enig med långiverne, trass sammenbrudd i forhandlingene.

– De har generelt vært ganske uforutsigbare. Det har vært situasjoner der de har sagt en ting i Brussel og en ting på hjemmebane, så på den bakgrunnen er det vanskelig å vite hva finansministeren nå sikter til, sier Helgesen.

Han frykter konsekvensene dersom fristen på tirsdag ikke innfris og Tsipras står steilt på kravene.

– Da vil statskonkursen, som folk snakker om, rykke nærmere. En folkeavstemning med et nei vil etter manges mening også bety at de trekker seg ut av euroen. Da får man jo en veldig uforutsigbar situasjon som ikke er noe bedre for Hellas enn en tøff avtale vil være, sier Helgesen.

Mellommann

Frankrikes finansminister, Michel Sapin, tilbyr seg å være en mellommann mellom Hellas og de internasjonale kreditorene for å få i havn en avtale, melder AFP.

– Det er Hellas sin skjebne å være innenfor eurosonen, og ikke noe annet land ønsker at Hellas skal gå ut av eurosonen, sier Sapin.

Tsipras har uttalt at vilkårene «helt klart bryter med europeiske sosiale regler og fundamentale rettigheter», vil kvele Hellas sin skrøpelige økonomi, og er ment å «ydmyke hele det greske folk.»

– Det er et omfattende internasjonalt låneprogram som grekerne får, for å rette opp i en situasjon som greske myndigheter i hovedsak har satt seg i, så det er ikke hjelpsomt med den type uttalelser, sier Helgesen.

Tsipras sier folkeavstemningen skal gjennomføres, trass i kreditorenes nei til å forlenge fristen for en avtale.

Kreditorene er eurosonelandene, Den europeiske sentralbanken ECB, og IMF, som sammen ofte kalles «troikaen».

SISTE NYTT

Siste nytt