Hopp til innhold

– Det politiske systemet i Mexico er en kloakk av korrupsjon

Mexico er inne i sin verste politiske krise på mange år, nå lover presidenten å ordne opp, men eksperter mener hele systemet er gjennomkorrupt.

Mexikanske demonstranter angriper presidentens seremonielle palass

Mange meksikanere er lei av president Enrique Peña Nieto og angrep tidligere ei november hans seremonielle palass i hovedstaden.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Edgardo Buscaglia,seniorforsker ved Columbia University i USA.

Edgardo Buscaglia mener korrupsjon er både mor og far til volden i Mexico.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det politiske systemet i Mexico er en kloakk av korrupsjon. Du har organisert kriminalitet og du har politikere, og det er vanskelig å skille dem fra hverandre, sier en av verdens fremste forskere på situasjonen i Mexico, Edgardo Buscaglia som er seniorforsker ved det anerkjente Columbia University i USA.

Han deltok denne uka på et seminar i Oslo om situasjonen i Mexico etter at 43 studenter forsvant sporløst i slutten av september.

Studentdrap

Studentene var fra en radikal lærerskole og kom til byen Iguala rundt 20 mil sør for hovedstaden Mexico City for å demonstrere mot læreres dårlige kår. Politiet åpnet ild mot bussene de satt i. Seks ble drept, 43 ble ført bort av politiet, og siden har ingen sett dem.

Etterforskninga har avslørt tette bånd mellom politiet, de brutale narkokartellene og myndighetene i landet.

Over 30 politimenn er arrestert, hele den lokale politistyrken er avvæpnet og statlig politi har overtatt kontrollen i byen Iguala, der studentene forsvant.

Myndighetene sier at politiet overleverte studentene til den lokale narkobanden, Guerreros Unidos, som så drepte dem, og ordføreren i byen, Jose Luis Abarca, er hjernen bak bortføringene, ifølge myndighetene.

Han ble arrestert sammen med kona etter flere uker på rømmen. Ordføreren skal ha bedt politiet arrestere studentene, fordi han var redd for at de skulle forstyrre en tale som kona skulle holde.

Siden studentene forsvant, er det avdekket flere massegraver i området rundt byen, og minst 60 lik er funnet. Men ifølge DNA-prøver, er ingen av likene de savnede studentene. Og ingen vet hvem som har blitt dumpet i massegravene. For nærmere 30.000 mennesker har forsvunnet i Mexico de siste årene, og flesteparten av dem er trolig drept.

Bekymret

Roberto Rosales er meksikaner, men har bodd i Norge i flere år. Han møtte sin norske kone, Carina, i Mexico for 20 år siden og bor nå i Oslo med to sønner. Roberto er svært bekymret for situasjonen i hjemlandet.

– Det er blitt såpass alvorlig at vi er blitt ganske bekymra. Det har vært ille i mange år, men nå virker det som det er ute av kontroll. Det er ikke demokrati lenger i Mexico, sier Roberto, som er både sint og trist på grunn av bortføringene av de 43 lærerstudentene.

Deler av det mexikanske samfunnet preges av lovløse tilstander. For noen måneder siden forsvant en gruppe på 43 studenter.

Video: Ekteparet Roberto og Carina Rosales er bekymret for situasjonen i hjemlandet.

– De tok en av studentene med tilbake dagen etter uten ansikt, uten øyne. Han ble bare dumpet foran sine venner. Hva er det hvis ikke terror? De var mellom 18 og 22 år og var smarte og skulle være lærere i barneskolen. Og de dreper dem. Det er trist, det er uforståelig, det gjør vondt, sier han med tårer i øynene.

Roberto mener det er viktig å protestere mot den voldelige utviklingen i hjemlandet og han var en av flere meksikanere som deltok i demonstrasjonen utenfor Stortinget på torsdag. Han bar en plakat med fotografier av noen de savnede:

– Volden må stoppes og den må stoppes av Regjeringa. Folk er lei, og dette er det eneste vi kan gjøre for å prøve å stoppe volden, sier Roberto.

I Mexico har det vært voldsomme demonstrasjoner helt siden studentene forsvant. Titusener har gått ut i gatene med krav om at studentene må komme tilbake i live og i protest mot myndighetene som de mener er korrupte og udugelige og ikke gjør nok for å finne studentene.

På torsdag ble det satt fyr på en figur av president Enrique Peña Nieto og mange krevde at han måtte gå av. Flere steder i landet har demonstrasjonene ført til kraftige sammenstøt mellom politi og demonstranter, biler har blitt påtent og offentlige bygninger rasert.

Presidenten mener demonstrantene er ute etter å destabilisere landet.

– Det later til at volden er et forsøk på å skape uro og ødelegge vårt felles nasjonale prosjekt, sier Peña Nieto, som nå lover å rydde opp.

– Vi vil gjeninnføre lov og orden, sier hans talsmann Eduardo Sanchez til BBC.

Staten involvert

Men det er ikke enkelt for myndighetene i Mexico å stoppe den brutale volden, sier korrupsjonseksperten Edgardo Buscaglia.

– Korrupsjon er både mor og far til volden på den måten at det er enkelt for kriminelle organisasjoner i Mexico å kjøpe deler av staten. De kan kjøpe seg inn hos politiet, slik at de beskytter narkotrafikken og menneskesmuglingen de driver med. På den måten jobber forskjellige deler av staten, for ulike kriminelle nettverk, sier Buscaglia.

Det er grunnen til at blant annet rettssystemet ikke lenger fungerer og at bare 2–3 prosent av alle drap i Mexico blir oppklart, og få eller ingen blir dømt. Det er en deprimerende statistikk i et land hvor rundt 100.000 mennesker har blitt drept de siste årene.

Den ekstreme volden har blitt omtalt som en narkokrig, det vil si en krig mot de mektige narkokartellene og mellom kartellene.

– Den organiserte kriminalitet i Mexico er statlig styrt organisert kriminalitet. Kriminaliteten skjer ikke på siden av staten. Deler av staten jobber sammen med de kriminelle organisasjonene for egen økonomisk vinning, sier Buscaglia, som mener press fra det internasjonale samfunnet, er eneste løsningen for å få en slutt på volden i landet.

– Uten internasjonalt press, vil alle forsøkene fra meksikanerne på å få slutt på volden, være bortkastet. Erfaring fra andre land viser at bare internasjonalt press, kan få Mexico ut av dette marerittet, avslutter Buscaglia.

SISTE NYTT

Siste nytt