Hopp til innhold

– Denne barnesoldaten fra IS fikk behandling på norskstøttet sykehus

En 16-årig barnesoldat som ble truffet av et internasjonalt angrep i en IS-leir skal være blant de skadde islamistene som har fått behandling på et norskstøttet sykehus i nærheten.

Montasje: IS-barnesoldat og IS-flagg på bakketopp ved Kobani

SENDT TIL NORSKSTØTTET SYKEHUS: Denne 16 år gamle gutten kjempet for IS og ble såret. Da ble han sendt til sykehuset i Tell Abiad som finansieres av norske midler.

Foto: Privat, ARIS MESSINIS/AFP

Kampene om byen Kobani har rast denne sommeren og høsten.

Byen ligger litt nordvest for byen Raqqa, som regnes som hovedsetet for Den islamske stat (IS), og er plassert helt på grensen til Tyrkia. Fra åskammer inne i Tyrkia har både internasjonale journalister, hjelpearbeidere og tyrkiske militære kunnet se hvordan kampene raser.

16-årig soldat skadd

Det har også vært mulig å se hvordan IS har heist sitt sorte jihadist-flagg i områder der de hadde tatt kontroll.

Fra kampene i områdene nord i Syria har et større antall sårede IS-krigere blitt sendt østover til byen Tell Abiad. Byen der Norge er med på å finansiere et sykehus.

En av disse sårede IS-krigerne var en 16 år gammel gutt, vervet som barnesoldat for terrorgruppen, ifølge en slektning av gutten.

– Han var i militærleiren da et fly fra koalisjonen angrep leiren. Han ble truffet i bena, og så fikk han behandling på sykehuset i Tell Abiad, forteller slektningen til NRK på telefon fra Tyrkia.

Les også: IS på offensiven – harde kamper inne i Kobani

Bombenedslag i den syriske byen Kobani

BOMBENEDSLAG: Svært kraftige bombeeksplosjoner kan sees inne i Kobani for de som står på grensen i Tyrkia.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Koalisjonen mannen snakker om er den vestlige militære koalisjonen for å slå ned på IS. En koalisjon som er startet av USA, og som driver omfattende luftangrep mot terrorgruppen både i Irak og Syria.

Så sent som fredag kunngjorde den amerikanske enheten som koordinerer angrepene at de hadde gjennomført seks nye flyangrep ved Kobani.

Den 16 år gamle gutten ble såret i et slikt angrep for noen måneder siden, og på lik linje med voksne jihadister ble han sendt landeveien mot sykehus.

Sykehuset i Tell Abiad ligger også i IS-kontrollert område, og er rundt én times kjøring fra kampene i Kobani.

IS-kontroll og omfattende overgrep

Kildene NRK har snakket med fra byen hevder at IS kontrollerer sykehuset der og hvem som får behandling – noe den norske organisasjonen Norwac, som samarbeider og sender penger dit, bestrider.

Les: Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere

– IS har hundre prosent kontroll over sykehuset. Det er de som bestemmer hvem som kommer inn og hvem som kommer ut av sykehuset, sier mannen, som hadde en slektning innlagt der.

Andre med bakgrunn som helsepersonell ved sykehuset eller tilknytning til det lokale styret i byen Tell Abiad støtter denne påstanden.

NRK kjenner også til at FN har god informasjon om flytting av sårede IS-krigere fra Kobani for behandling i Tell Abiad. Norwac forteller også til NRK at antallet sårede IS-krigere som kommer til sykehuset har vært ekstra stort de siste ukene.

Samtidig som IS kontrollerer både byen Tell Abiad, og kanskje også sykehuset, skal de ha begått omfattende overgrep og krigsforbrytelser, ifølge blant annet FN.

I en fersk rapport om IS sin fremferd i Syria beskriver FN hvordan jihadistenes offensiv mot Kobani har ført til at over 200.000 sivile har flyktet.

– De fleste vi snakket med fortalte at de fryktet henrettelser, voldtekter og bortføringer fra IS, skriver FN etter å ha intervjuet et større antall flyktninger fra området.

Biler forlatt på grensen ved Kobani sett fra satellitt

MASSEFLUKT: Dette satellittfotoet sluppet av FN-organet UNOSAT viser et veldig stort antall kjøretøyer forlatt på den syriske siden av grensen til Tyrkia etter at sivile hadde flyktet fra Kobani. Bildet er tatt den 15. oktober i år.

Foto: 2014 DigitalGlobe, UNITAR/UNOSAT

FN-rapporten viser også hvordan det skal ha blitt begått etniske overgrep også ved Tell Abiad:

  • IS ba alle kurdere forlate byer og landsbyer i provinsen Ar-Raqqa - hvis ikke ville de bli drept
  • Sivile som var for gamle eller skrøpelige, eller ble igjen for å beskytte sine eiendommer, ble henrettet ved Kobani. Andre ble bortført til Tell Abiad hvor de ble mishandlet og torturert.
  • I september 2014 henrettet IS en kvinnelig kurdisk soldat foran et stort antall sivile i Tell Abiad. Beskjeden var at slik gikk det med dem som ikke adlød eller var vantro, og dette ba de alle fortelle videre til familie og venner.

Alt dette skjer like i nærheten av der norske penger finansierer sykehusdrift.

Les også: FN advarer mot massakre i Kobani
Les også: FN-satellitt viser nye og unike bilder av kampene i Kobani

Sykehus i Tell Abiad

Norwac: Behandler både sivile og militante

Sykehuset er støttet fra flere ulike hold. En av støttespillerne er den norske humanitære organisasjonen Norwac som har fått godkjent finansiering fra det norske utenriksdepartementet.

Norwac bestrider ikke at IS-krigere blir behandlet ved sykehuset, men fastholder at helsetjenestene drives etter medisinske prinsipper og at IS ikke bestemmer hvem som skal få hjelp.

– Dette er et offentlig sykehus som behandler alle som er syke og skadde i distriktet, sier organisasjonens leder Erik Fosse til NRK.

Mads Gilbert og Erik Fosse

BEHANDLER ALLE: Erik Fosse i Norwac sier sykehuset behandler alle etter medisinske kriterier, og at det ikke er styrt av IS.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Han forteller at støtten til å pusse opp sykehuset, gi det bedre medisinsk utstyr og lønne helsearbeidere har ført til at mange flere sivile har fått hjelp. Norwac har også vist NRK lister over antall behandlede og enkle regnskaper over hvordan pengene er brukt.

– Ingen av organisasjonene vi samarbeider med kjenner til disse opplysningene om IS-kontroll over hvem som får behandling. Vi har også hatt telefonkontakt med ledelsen ved sykehuset de siste dagene, og de sier det ikke har vært noen endring i hvem som bestemmer der, sier Fosse.

UD: – Grove påstander

Samtidig bekrefter de at også mange IS-krigere får behandling – spesielt mange de siste ukene.

– At IS-soldater behandles på sykehuset er i seg selv ikke et problem. Det er i tråd med de etiske retningslinjene for helsepersonell over hele verden. Det som er viktig er om sykehuset leverer etter avtalen vi har med dem med hensyn til sivilbefolkningen, sier Fosse.

Utenriksdepartementet, som har bevilget over seks millioner kroner til sykehuset i Nord-Syria, sier de tar påstandene om at IS påvirker hvem som får hjelp alvorlig. De vil derfor ha mer informasjon for å kunne vurdere om videre støtte er riktig.

– Påstandene er såpass grove at vi følger dem opp selv om vi selv ikke har fått det bekreftet. Vi har derfor vært i kontakt med NORWAC for å be om en grundig redegjørelse, sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt