Hopp til innhold

– Den sosialdemokratiske motoffensiven falt helt sammen

LONDON/OSLO (NRK): Ed Miliband kunne fort blitt britenes nye statsminister, men til slutt fikk han samme skjebne som Neil Kinnock i 1992.

Britain Election

DÅRLIG VALG: Ed Miliband måtte vinke farvel til til både posten som statsministerkandidat og partileder for Labour.

Foto: Tim Ireland / Ap

Øyvind Bratberg

FULGTE VALGET: Øivind Bratberg er statsviter og har blant annet skrevet bok om britiske statsministere.

Foto: Gry Blekastad Almås

– Det er avslutningen på et håp for venstresiden her i Storbritannia, men også for mange sosialdemokrater i Europa, som hadde håpet at dette skulle bli et startsted for en sosialdemokratisk motoffensiv i vanskelige økonomiske tider. Det viste seg å falle helt sammen sier Universitetslektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo (UiO) Øivind Bratberg.

Bratberg ser klare paralleller til valget i 1992 da De konservatives John Major ble gjenvalgt som statsminister.

– Han ble til dels overraskende gjenvalgt, da det dukket opp et flertall helt på tampen. Da var det en opposisjonsleder fra Labour som slet veldig med image og troverdighet utad. Så mellom Neil Kinnock i 1992 og Ed Miliband i 2015 er det klare likhetstrekk.

Begge to valgte å trekke seg.

– Ikke riktige metoder

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad

- VISSTE HVA DE HADDE: Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad mener det britiske folket gikk for det sikre i valget.

Foto: Trine Andersen / NTB scanpix

Jan Erik Mustad, Førstelektor ved Universitet i Agder, er ikke overrasket over at Labour gjorde det dårlig, men overrasket over at det til slutt ble så brutalt. Meningsmålingene før valget i Storbritannia viste et jevnt løp mellom De konservative og Labour, men valgresultatet viste til slutt et rent flertall for David Cameron og hans parti.

– Hadde ikke folk bestemt seg eller var det rett og slett feil i meningsmålingene?

– Det er nok begge deler. Prosenten av de som ikke hadde bestemt seg var nok større enn man trodde. Den andre faktoren er at meningsmålingene ikke klarte å snappe opp understrømningene som lå der. De hadde ikke de rette metodene til å fange opp det nye politiske landskapet som lå der, sier Mustad.

Nå melder også det britiske meningsmålingsrådet at de vil undersøke årsaken til de store forskjellene mellom de britiske meningsmålingene før valget, og resultatet etter valget. – Alle målingene underestimerte De konservative, skriver de i en uttalelse, melder BBC.

Flere grunner

– Hva kan være grunnen til at de som ikke hadde bestemt seg endte opp med å stemme konservativt?

– Det er nok mange grunner til det, men jeg kan nevne to. Den ene er at folk falt ned på det sikre. De visste hva de fikk med Cameron og det var en mindre sjanse å ta en å satse på Labour, sier Mustad.

– Økonomien har vært litt på vei opp og det har kommet flere nye arbeidsplasser. I tillegg kan det legges endel skyld på Ed Miliband, som har vært til dels feig og en dårlig kommunikator.

SISTE NYTT

Siste nytt