Hopp til innhold

– Den sikre sonen er ment for å stanse kurderne, ikke IS

Tyrkias plan om å opprette en sikker sone i Syria faller i dårlig jord hos kurderne. Lederen av det prokurdiske partiet HDP mener aksjonen mot IS er et skalkeskjul for å hindre kurderne i å opprette sin egen stat.

TURKEY-POLITICS-KURDS-PARLIAMENT

Lederen i det tyrkiske prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas hevder at tyrkiske myndigheter egentlig ikke har som mål å ramme IS med sin militæroperasjon i Syria.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Lederen i det prokurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas sier til BBC at Tyrkias militæroperasjon mot ekstremistgruppen Den islamske stat (IS), bare er et påskudd fordi tyrkerne frykter at kurderne er i ferd med å få for mye kontroll i området.

Tyrkia startet i forrige uke en tofronts militæraksjon mot IS i Syria og den kurdiske militante gruppen PKKs baser i Nord-Irak.

Den tyrkiske regjeringen hevder at målet med bombingen av IS-posisjoner i Syria, er å opprette en sikker sone, renset for IS-krigere og gjøre det trygt for syriske flyktningene å vende tilbake til hjemlandet. USA har signalisert at de ønsker å bidra til dette.

Vil stanse kurderne, ikke IS

Demirtas tror ikke et øyeblikk på denne forklaringen og hevder at den tyrkiske regjeringens egentlige intensjon er å hindre at de syriske kurderne skal ta kontroll over et stort sammenhengende territorium.

– Regjeringen forsøker å kvitte seg med oppfatningen om at de har forbindelser til IS, men Tyrkia har ingen planer om å ramme IS i de syriske områdene. Den tyrkiske regjeringen er redde for at de syriske kurderne skal opprette en selvstendig stat i Syria, sier Demirtas til BBC.

– President Erdogan har uttalt at han aldri vil la det skje og at han vil gjøre alt for å hindre det. Den sikre sonen er ment for å stanse kurderne, ikke IS. Tyrkia burde jobbe sammen med kurderne for å opprette slike områder. De bør samarbeide, fortsetter Demirtas.

Burde fortsatt fredsprosessen

Demirtas kritiserer også Tyrkias aksjon mot PKK-mål i Nord-Irak.

Både Tyrkia, USA og EU betegner PKK som en terrororganisasjon. Konflikten mellom PKK og tyrkiske styrker har eskalert det siste året. Det toppet seg da PKK gjennomførte et hevnangrep mot tyrkisk politi etter selvmordsangrepet i grensebyen Suruc. I går uttalte president Recep Tayyip Erdogan at Tyrkia vil avbryte fredsprosessen som har pågått siden 2012.

Demitras sier til BBC at han tar avstand fra all vold, men at fredsprosessen bør fortsette.

– Regjeringen burde ha fortsatt dialogen med PKK i stedet for å gå til angrep. Fredsprosessen har fått et hardt slag. Men vi kan ikke gi den opp. Vi må fortsette å jobbe for fred.

Det moderate HDP kom som første prokurdiske parti inn i den tyrkiske nasjonalforsamlingen etter valget i juni og skapte håp om at de kunne være en brobygger for en mer effektiv fredsprosess mellom tyrkiske myndigheter og PKK.

President Erdogan har imidlertid kritisert partiet for å ha for nære bånd til den militante gruppen, til tross for at partileder Demirtas har tatt til orde for å avvæpne gruppen og oppfordret PKK til å stanse angrepene i Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt