Hopp til innhold

– De kongelige er nyttige maskoter

Ved St. Mary's hospital i London er det innført nye parkeringsregler fordi Dronning Elizabeths femte oldebarn er ventet når som helst. Kongelige er nyttige maskoter, der politikere kommer til kort, mener historikeren, Robert Lacey.

Rojale storbritannia

En populær familie som snart blir enda større, men er det et paradoks med monarkier i vår tid, spør Urix.

Foto: © Phil Noble / Reuters / REUTERS

– Det er et paradoks, men en realitet. Monarkier kan være irrasjonelle, men når vi ser på Europa har de utviklet seg og blitt et svar på vår tid, sier Robert Lacey.

Den britiske historikeren og biografen Robert Lacey har skrevet en rekke bøker om kongelige og monarkier verden rundt.

Robert Lacey deltar i Urix på NRK2 kl. 22.30, der monarkiene i Europa og Midtøsten er tema.

Europas kongehus opplever både mot- og medvind, mens monarkene i Midtøsten balanserer på en knivsegg mellom sultne prinser, mektige religiøse ledere og en stadig fattigere og frustrert middelklasse. I kveldens Urix spør vi: Kan demokrati og monarki gå hånd i hånd i det 21. århundret - eller er det et paradoks det er på tide å ta et oppgjør med? Programleder er Gry Blekastad Almås.

Møt den britiske historikeren Robert Lacey i Urix 23. april 2015.

En politisk prins

– Politikere tar seg av tingene vi er uenige om, mens det rojale handler om hva vi er enige om. Når makten tas fra de kongelige og de får en representativ, symbolsk rolle kan de være av stor verdi, men blander de seg inn i politikken kan det være fatalt, mener Robert Lacey.

Da ekstremvær herjet Storbritannia i fjor, besøkte prins Charles flomrammede i Somerset. Prinsen dristet seg da til å påpeke at ekstremværet skyldtes at vi ikke bryr oss nok om klimaforandringer.

Robert Lacey

Den britiske historikeren og biografen Robert Lacey har skrevet en rekke bøker om kongelige og monarkier verden rundt.

Foto: Mark Maryanovich

– Det ville normalt være svært uheldig å involvere seg i politikk, men alt tyder på at prinsen tjente på dette, sier Lacey.

Da Saudi-Arabia's 91 år gamle kong Abdullah bin Abdulaziz døde i januar, var det en annen mann i landet som også skapte overskrifter internasjonalt. Dommen på 10 års fengsel og 1000 piskeslag mot bloggeren Raif Badawi opprørte en hel verden, og prins Charles bestemte seg for å ta opp saken med tronfølgeren kong Salman bin Abdulaziz al-Saud.

– Jeg tror det er en av årsakene til at piskingen ikke har fortsatt, og det har folk merket seg. Prins Charles har også tjent på dette, og det kan tenkes at vi vil se ham tolke rollen som konge på en ny måte den dagen han tar over tronen, sier Lacey.

Prins Charles

Miljøforkjemperen Prins Charles tok i fjor bladet fra munnen da han besøkte flomrammede i Somerset.

Foto: JACK HILL / Afp

Nyttige maskoter

Kongelige er nyttige maskoter der politikere kommer til kort, mener Lacey.

– Når ting går galt kan vi skylde på politikerne, mens når ting går godt kan vi takke monarkiet.

Lacey mener det skyldes at det ikke er rom for politikere til å være de samme forbildene som kongelige kan være.

Kjetil Alstadheim, kommentator i Dagens Næringsliv

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv og republikaner Kjetil B. Alstadheim.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Bygger på prinsipper vi har forlatt

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv og republikaner Kjetil B. Alstadheim er en av dem som er uenig med Lacey og mener at monarkiet er utdatert.

– Monarkiet bygger på prinsipper vi har forlatt, ved at samfunnet har blitt mer demokratisk. Vi lar ikke makt gå i arv, eller tror at folk er godt egnet til å styre, bare fordi de er født inn en bestemt familie, sier Alstadheim.

SISTE NYTT

Siste nytt