Hopp til innhold

– De kommer til å dø i hopetall

Irakiske myndigheter frykter at flyktningene som er fanget i Sinjar-fjellene kommer til å dø innen få dager. Nå sier president Obama at USA vil fortsette luftangrepene i Irak for å «avverge en mulig massakre».

Yazidier på flukt

PÅ FLUKT: Dette bildet fra 5. august viser irakiske yazidi-familier på flukt fra Sinjar. Her får de mat på en skole i Dohuk i de selvstyrte kurdiske områdene.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

– Vi har en til to dager igjen på oss til å hjelpe dette folket. Etter det vil de dø i hopetall, sier Vian Dakhil til AFP. Hun er den eneste representanten for Yazidi-minoritetsgruppen i Iraks parlament.

Anslagsvis 50 000 yazidier, tilhørere av en urgammel religion som regnes som en før-islamsk sekt med opphav i kristendommen, jødedommen og zoroastrismen, er omringet i fjellene i Sinjar (se kart nederst i saken) etter at ISIL-krigere stormet byen i forrige uke.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Gaza by

PÅ VEI TIL IRAK: NRKs midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen ankommer etter planen Nord-Irak i morgen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

USA har sluppet to forsyninger med mat og vann, men Dakhil sier at nødhjelpen ikke når alle de internt fordrevne som omringet i det øde og tørre fjellområdet.

– Det er vanskelig å få ut presis informasjon om hvor mange flyktningene i Sinjar-fjellene er, men det vi vet sikkert er at det er snakk om tusenvis av mennesker i en sårbar og fortvilet situasjon. De har vært der i seks dager på fjellet uten ressurser, sier NRKs midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Yazidier

DREVET PÅ FLUKT: Dette bildet er ifølge nyhetsbyrået AP tatt av en yazidier som nå er på flukt fra Sinjar med sin familie, og viser hans familiemedlemmer som har stanset langs veien.

Foto: Ap

Etter forespørsel fra irakiske myndigheter har USA sluppet to forsyninger med mat og vann til flyktningene som er fanget i fjellområdene. Så langt har yazidiene der overlevd ved å gjemme seg i kjølige huler, oppsøkt naturlige vannkilder og jaktet på små dyr. Gradestokken passerer ofte 40 grader.

– Det er uklart om forsyningene har nådd fram og om det fortsatt er like ille der før det lille flyet slapp forsyninger ned, sier Mikkelsen.

5000 reddet ned fra fjellet

Kurdiske styrker har lørdag formiddag åpnet en vei til Sinjar-fjellet, slik at rundt 5000 yazidiere har klart å berge seg selv ned, melder Al Jazeera.

– Vi har lyktes i å ta oss opp fjellene og åpnet en vei for flyktningene, sier Halgord Hikmet, talspersonen for de kurdiske sikkerhetsstyrkene.

Dette har vi kunnet gjøre takket være de amerikanske luftangrepene mot ISIL, legger Hikmet til.

Men fortsatt oppholder titusener seg i fjellet, uten mat og drikke i stekende varme.

– Etterlot barnet til å dø

Vian Dakhil forteller AFP om en fembarnsmor hun var i snakk med som måtte etterlate ett av sine barn til å dø i Sinjar-fjellene. Moren hadde allerede mistet ett av barna sine, mens et av de andre var døende, da hun tok det vanskelige valget og tok med de tre andre for å finne et helikopter som kunne redde dem.

– Hun kunne blitt værende og sett alle barna sine dø, eller forsøke å redde tre av dem, fortalte Dakhil.

Bistandsorganisasjonen The International Rescue Committee (IRC) har tatt imot flere tusen flyktninger fra fjellområdet som tok seg over til nord i Syria. Sinjar-fjellene ligger rundt 60 kilometer fra den syriske grensen. Ifølge organisasjonen har noen av pakkene med vann fra USA «eksplodert» når de har truffet bakken, og flyktningene de tar imot er sterkt dehydrerte.

Artikkelen fortsetter under bildet

Amerikanske forsyninger

FORSYNINGER: Dette bildet fra USAs flyvåpen viser amerikanske soldater som pakker halal-mat som angivelig ble sluppet i Sinjar-fjellene der tusener av fordrevne er omringet av ISIL-militante.

Foto: Staff Sgt. Vernon Young Jr. / Afp

Ifølge FN har minst 180 000 sivile flyktet inn i Dohuk-distriktet i de kurdiske selvstyrte områdene de siste dagene. Ifølge lokale tjenestemenn er mer enn 500 yazidier brutalt drept av ISIL, blant dem 40 barn.

– Men det er ikke bare Sinjar dette dreier seg om. Mange flyktninger, mange av dem kristne, er uten forsyninger i den kurdiske hovedstaden Erbil. De reiste hals over hodet fra byer i grenseområdene.

USA fortsetter angrepene

Lørdag er minst 20 ISIL-opprørere drept og 55 opprørere er skadd, opplyser kurdiske myndigheter.

Jagerflyene slapp bomber mot ISILs leirer i Khazar-området mellom den opprørsstyrte byen Mosul og kurdiske Arbil.

Fredag kveld bombet USA to mål i Nord-Irak etter at Obama ga klarsignal for luftangrep for å «beskytte amerikanere i området» og for å« hindre en mulig massakre av yazidiene». Ifølge AFP traff amerikanske styrker ISIL-baser og en konvoi med kjøretøy med militante vest for Erbil.

– Når det er en situasjon lik den som på dette fjellet- der utallige uskyldige sivile risikerer å bli utsatt for en massakre, og når vi har ressursene til å avverge det- kan ikke USA se en annen vei. Det er ikke slik vi er. Vi er amerikanere. Vi handler. Vi leder. Og det skal vi gjøre på dette fjellet, sa Obama lørdag ifølge Reuters, og sier at han er villig til å fortsette angrepene «så lenge det er nødvendig».

Obama utelukker imidlertid at amerikanske bakkestyrker skal tilbake til Irak, tre år etter at de siste styrkene ble trukket ut.

– Jeg vil ikke tillate at USA dras inn i enda en krig i Irak. Amerikanske bakkestyrker skal ikke tilbake til Irak, fordi det er ingen amerikansk militær løsning på den større krisen der, sa han.

Felles fiende

Iraks utenriksminister, kurderen Hoshyar Zebari, som har boikottet kabinettmøter i månedsvis, mener at ressursmangelen i det kurdiske militæret, peshmerga, har kostet dyrt. Men nå har USAs luftangrep ført til at irakiske og kurdiske kjemper med et felles mål.

– Nå kriger det irakiske militæret og peshmerga side om side i de samme skyttergravene, sa han til AFP.

Iraks utenriksminister

FELLES FIENDE: Iraks kurdiske utenriksminister Hoshyar Zebari sier at Iraks militære og de kurdiske styrkene kjemper nå side om side med et felles mål.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Kurderne har slitt med lite ammunisjon, våpen og utstyr i sin kamp mot ISIL og andre militante grupper.

– ISIL har ikke møtt skikkelig militær motstand i Irak før nå. De kurdiske styrkene har mye bedre moral nå etter at amerikanerne gikk inn med luftstyrkene, mener NRKs midtøsten-korrespondent Mikkelsen.

Ifølge Reuters har myndighetene i Bagdad flydd opp et herkules-fly med våpen og ammunisjon som kan hjelpe med den akutte situasjonen.

– Det er nå et samarbeid mellom myndighetene i Irak og kurderne, som har vært i tottene på hverandre lenge. Nå har de en felles fiende, nemlig ISIL, sier Mikkelsen.

– Det er klart at kurderne ikke er i stand til å stå imot ISIL alene, det har vi sett tydelig de siste dagene.

Langvarig konflikt

Alt tyder imidlertid på at konflikten i Irak vil bli langvarig og komplisert, mener Mikkelsen.

– Vi er midt oppe i en oppløsning av to stater, nemlig Syria og Irak. ISIL har utnyttet dette maktvakuumet og rykker fram raskt.

Men amerikanske angrep vil ikke kunne slå ut ISIL, som tok over byen Mosul i Irak 10. juni i år.

– Det som er skjedd nå er altfor lite til å slå ISIL, som er en kompleks og sammensatt gruppe som opererer helt fra Libanon til Bagdad og som ved siden av Mosul i Irak kanskje fortsatt har sin hovedtyngde i borgerkrigsherjede Syria, sier han.

Han påpeker at ISIL ikke er alene. Det er en sammensatt gruppe av sunnimuslimske grupper i Irak som var med på å ta Mosul, sier han.

– Det må mye mer til for at de er militært slått. På alle mulige måter er dette blitt en vanskelig og tøff motstander for alle de andre aktørene i Midtøsten.

Dersom ISIL tok over flere områder i Nord-Irak vil det føre til en ny humanitær katastrofe, mener Mikkelsen, som peker på de bestialske måtene ISIL behandler sine ofre på.

– Kurderne, som er de eneste i Irak som har stått imot dem, kan ikke vente seg noen nåde og det tror jeg kurderne vet. Jeg tror ikke det kommer til å skje, men på den andre siden har ting utviklet seg raskt den siste tiden og vi kan ikke utelukke noe som helst.

ISIL i Nord-Irak

SISTE NYTT

Siste nytt