Hopp til innhold

– De gjør den samme feilen med Sverigedemokraterna om igjen

Skribent Jan Arild Snoen har advart mot at en isolering av Sverigedemokraterna kan gi partiet enda flere velgere. – Fortsetter behandlingen som nå, kan det tenkes at Sverigedemokraterne kan få 20 prosent av stemmene neste år, mener han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven holder pressekonferanse

Det var en svært kontant Stefan Löfven som holdt pressekonferanse onsdag, hvor han varslet nyvalg. Samtidig kom han med krass av opposisjonen, og Sverigedemokraterna spesielt, og gjentok beskjeden om at han nekter å samarbeide med dem.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

Da Sveriges statsminister Stefan Löfven i går, etter bare 62 dager i statsministerstolen, kunngjorde at det blir et nytt valg i Sverige 22. mars neste år, gikk han langt i å legge skylden for regjeringskrisen på opposisjonen – og særlig Sverigedemokraterna.

Han mente Sverigedemokraterna har oppført seg ansvarsløst, og at de har behandlet Riksdagen som sin egen private lekestue etter at de besluttet å stemme ned regjeringens budsjettforslag og heller støtte Alliansens.

Samtidig understreket Löfven, som han også gjorde etter valgseieren i september, at det er ett parti det er helt uaktuelt for regjeringen å samarbeide med, og det er nettopp Sverigedemokraterna.

– Etter valget i september sa jeg at dersom man helst vil redusere Sverigedemokraternas størrelse, er det en bedre strategi å behandle dem som et normalt parti enn som en spedalsk. Det rådet ser det ikke ut til at de øvrige partiene har tatt til seg, og de begår den samme feilen nå, sier Jan Arild Snoen, skribent i det konservative tidsskriftet Minerva.

– Folk som har stemt på Sverigedemokraterna, eller som kan tenke seg å stemme på dem, synes dette rett og slett er dårlig oppførsel. Velgerpotensialet til Sverigedemokraterna bare øker på grunn av dette, mener han.

Har økt oppslutningen

Ved riksdagsvalget i september fikk Sverigedemokraterna 12,9 prosent av velgernes støtte. Det var mer enn en dobling av oppslutningen sammenlignet med forrige valg for fire år siden, og det innvandringskritiske partiet var det partiet som hadde klart størst fremgang.

I flere målinger i etterkant av valget, har Sverigedemokraternas oppslutning økt ytterligere, og partiet har fått over 16 prosents oppslutning.

Jan Arild Snoen

– Nå har Sverigedemokraterna gjort det de truet med, men som det virker som at regjeringen ikke har tatt på alvor, sier Jan Arild Snoen.

Foto: NRK

– Vi vet at partiet tidligere har gjort det betydelig bedre i valg enn på målinger. Så hvis Sverigedemokraterna klarer å bruke dette riktig for sin del, og de andre partiene fortsetter å behandle dem like klønete og isolere dem, kan det tenkes at partiet får rundt 20 prosent av stemmene ved det varslede valget i mars neste år, sier Snoen.

– Fortsetter de å vokse, blir det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde den politiske isoleringen. Når partiet vokser frem på den måten vi har sett, må det få en effekt på hvordan andre partiet forholder seg til dem. Noe formelt politisk samarbeid er ikke aktuelt, men jeg tror at samtaler om enkeltsaker vil tvinge seg frem etter hvert.

– Et lite partis fordel at det blir «oss mot dem»

I en meningsmåling utført for den svenske avisen Expressen etter at Löfven varslet nyvalg i går, mener 48 prosent av de spurte at det er Löfven selv som har hovedansvaret for budsjettkrisen.

Nesten like mange, 47 prosent, mener Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson har det største ansvaret.

Selv har Sverigedemokraterna nektet for å ha skapt kaos og har vist til statsministerens manglende samarbeidsvilje overfor partiet.

Sverigedemokraternas fungerende partileder Mattias Karlsson sa at partiet er positive til en ny valgomgang, og at de vil gjøre valget til en folkeavstemning for eller mot mer innvandring til Sverige.

– Det vil være i et lite partis fordel å få laget to alternativer, at det er enten oss eller de andre. Dersom Sverigedemokraterna klarer å etablere valget som en avstemning om innvandringen og si at «vi står for endringer og en åpen samtale om utfordringene om innvandring, mens de andre fremdeles ikke vil snakke om det», kan de tjene på det og få økt oppslutningen ytterligere, sier Jan-Paul Brekke, forskningssjef på Ipsos MMI og seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning.

– Da Sverigedemokraterna fikk nesten 13 prosents oppslutning ved valget i høst, var det et godt valg for dem, og det har ikke skjedd noe i innvandringspolitikken som skulle tilsi at det er en lavere oppslutning om partiet nå, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sverigedemokraternas fungerende leder Mattias Karlsson

Da Sverigedemokraternas fungerende leder Mattias Karlsson holdt pressekonferanse tirsdag, la han vekt på utviklingen i innvandringen til Sverige. Samme dag hadde partiets riksdagsgruppe gitt beskjed om at de kom til å stemme ned regjeringens budsjettforslag og for opposisjonens i stedet. Dermed var regjeringskrisen et faktum.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

Venter flere asylsøkere – etterlyser debatt

Ifølge Brekke viser prognosene for neste år en økning i antall asylsøkere som kommer til Sverige.

– Man antar at mellom 85.000 og 100.000 personer kommer til å søke asyl i Sverige. En slik økning taler jo heller ikke mot Sverigedemokraterna, sier han.

Han viser til en ny studie som har vist at det fortsatt er en høyere andel innvandrerskeptiske personer blant Sverigedemokraternas velgere sammenlignet med andre partiers velgere.

– Det som har preget det offentlige ordskiftet om innvandringspolitikken i Sverige, er at man har stått veldig hardt på den humanitære siden – om innvandreres rettigheter og Sveriges plikt til å hjelpe folk i nød – og ikke villet snakke om den andre siden, som dreier seg om nasjonal egeninteresse. Men sistnevnte er jo et kjempetema i det svenske samfunnet, og i partiene snakker man garantert om dette på bakrommet, sier Brekke.

– Jeg tror de øvrige partiene tenker at det kan bli en gavepakke til Sverigedemokraterna dersom de gir hele innvandringsfeltet til dem. Det taler for at partiene nå åpner for en bredere debatt om innvandringspolitikken. Samtidig har de etablerte partiene gått hardt ut mot Sverigedemokraterna, så det blir i så fall ikke noen enkelt politisk snuoperasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt