Hopp til innhold

Kina: – Chen kan søke om å studere i utlandet

Kinesiske myndigheter sier den blinde dissidenten Chen Guangcheng kan søke om å studere i utlandet via vanlige kanaler. USA sier han allerede har fått tilbud om stipendiat ved et universitet.

CHINA-USA/ A handout photo from U.S. Embassy Beijing Press office shows U.S. Ambassador to China Gary Locke holding blind activist Chen Guangcheng's hands as they talk in Beijing

Amerikanske myndigheter sier Chen Guangcheng har fått tilbud om stipendiat ved et amerikansk universitet. Her med USAs ambassadør i Kina, Gary Locke (t.h.)

Foto: HANDOUT / Reuters

– Chen har fått tilbud om et stipendiat fra et amerikansk universitet. Der kan han få følge av hans kone og to barn, sier Victoria Nuland, talskvinne for USAs utenriksdepartement.

Aksepterer utreisesøknaden

Saken om den kinesiske dissidenten har satt forholdet de to landene mellom på prøve.

– Kinesiske myndigheter har antydet at de vil akseptere Chens søknad om utreise. USAs regjering forventer at dette vil skje raskt, og at myndighetene vil tilrettelegge for Chens medisinske tilstand. Vi vil da gi Chen og hans families søknad om visa umiddelbar prioritet, sa Nuland.

Og i dag sendte utenriksdepartementet i Beijing ut en melding om at Chen kan søke om å studere i utlandet via vanlige kanaler.

– Hvis han vil studere i utlandet, kan han søke gjennom de vanlige kanalene i henhold til loven, akkurat som andre kinesiske statsborgere, sier talsperson Liu Weimin for Kinas utenriksdepartement.

Dermed ser det ut til at Kina og USA har kommet fram til en felles løsning på striden om den blinde dissidenten, som i forrige uke oppsøkte den amerikanske ambassaden for å få politisk asyl til USA.

Clinton og Hu

Den kinesiske uttalelsen om at Chen kunne søke om studieopphold i utlandet, kom etter et møte mellom Hillary Clinton og Kinas president Hu Jintao.
Kinas øverste utenrikspolitiske diplomat og nasjonale sikkerhetsrådgiver, Dai Bingguo, uttalte at ingen land er perfekte når det gjelder menneskerettigheter.

– Slike saker bør ikke forstyrre forholdet mellom stater, og de bør ikke brukes om unnskyldning for å blande seg inn i andre lands affærer, sier han.

Clinton sier på sin side at USA vil fortsette å rette søkelyset på menneskerettigheter, men at hun er glad for uttalelsen om at Chen kan få studere i utlandet.

USAs utenriksminister sier hun vil holde kontakten med Chen underveis i prosessen hans med å reise til USA.

– Dette handler ikke bare om en kjent aktivist, det handler om menneskerettigheter og mulighetene til flere enn en milliard mennesker her i Kina og milliarder i hele verdem og det handler om fremtiden til dette landet og alle nasjoner, sier Clinton.

Hillary Clinton er i Beijing for samtaler som skulle bedre forholdet mellom de to landene. Den store oppmerksomheten om Chen ble en strek i regningen.

Rømte fra husarrest

Den blinde menneskerettsaktivisten rømte i forrige uke fra husarrest og søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden i Beijing. Onsdag forlot han mot sin vilje ambassaden og ble eskortert av ambassadøren til et sykehus der han nå voktes av kinesisk politi.

Amerikanske diplomater sier at Chen forlot ambassaden etter at ambassadøren hadde fått garantier for Chens sikkerhet.

Chen sier han frykter for sin familie etter at kinesiske myndigheter har trappet opp bevoktningen av flere av hans familiemedlemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt