Hopp til innhold

– Møtet var viktig for ham og viktig for oss

Ambassadør Jens-Petter Kjemprud har i dag endelig fått truffet den norske minerydderen John Sörbö, som sitter fengslet i Sudans hovedstad Khartoum. Sörbö opplyser at han blir godt behandlet i fengselet.

John Sörbö

John Sörbö i det han kommer ut av flyet som fraktet ham og tre andre fra det omstridte området Heglig til Khartoum 28. april.

Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / NTB scanpix

Jens-Petter Kjemprud

Ambassadør Jens-Petter Kjemprud.

Foto: UD/Sigbjørn Sandsmark

Ifølge den norske ambassadøren virket Sörbö ved godt mot og god helse.

– Sörbö var ved god helse, og for oss og for ham tror jeg det var viktig at vi fikk anledning til å snakke sammen og få avklart ting som han hadde spørsmål om i den situasjonen han har vært i de siste dagene, sier Kjemprud til NRK i ettermiddag.

John Sörbö, som arbeider i Norsk Folkehjelp, ble arrestert i det omstridte Heglig-området sist lørdag sammen med kolleger fra Storbritannia, Sør-Afrika og Sør-Sudan.

Representanter fra den norske ambassaden har ikke fått treffe nordmannen før i dag, selv om slike rettigheter er nedfelt i Folkeretten.

Ambassadør Jens-Petter Kjemprud har fortalt at de har uttrykt misnøye med at prosessen har gått så sakte, selv om dialogen med myndighetene har vært god.

Møtet mellom Kjemprud og Sörbö fant sted i det sudanske forsvarsdepartementet, og ikke i fengselet hvor de fire utenlandske borgerne holdes.

– Vi var ikke på stedet der han holdes, men han ble brakt til oss. Han ga likevel uttrykk for at forholdene var gode og at han ikke lider noen nød, sier Kjemprud.

Kjemprud ønsket å høre Sörbös versjon om hva som hendte da han og kollegene ble arrestert i Heglig-området som Sør-Sudan og Sudan krangler om.

De arbeider på et mineryddingsprosjekt i regi av FN i Sør-Sudan.

Sudanske representanter har hevdet at de fire utlendingene ulovlig krysset grensen over til Sudan.

Kjemprud ved den norske ambassaden sier de nå vil jobbe for å få Sörbö over i FNs forvaring.

– Vi kommer til å støtte opp under anmodningen fra FN om at de fengslede løslates og kommer i FNs forvaring. Da kommer de inn i en helt annen situasjon, sier Kjemprud.

SISTE NYTT

Siste nytt