Hopp til innhold

– Barna må til pappaen sin!

En ung syrisk kvinne fortviler når hun ikke slipper inn på jernbanestasjonen i Budapest. Billetten og papirene hennes hjelper ikke, Ungarn hindret i dag migranter i å sette seg på togene til andre EU-land.

En ung syrisk mor blir stoppet av politiet på jernbanestasjonen i Budapest. Ungarn slipper ikke lenger migranter videre til andre europeiske land.

Videoen fra Danmarks Radio beskriver hvordan fortvilelsen griper migrantene som i dag ble hindret i å ta seg videre fra Ungarn. Foto: EVN/Danmarks Radio

Flyktningene ventet i dag på jernbanestasjonen Budapest-Keleti Pályaudvar i håp om å komme seg på et tog videre inn i Europa, men politiet hindret dem i å komme ut på plattformene.

Myndighetene i Ungarn fikk i går skarp kritikk for å slippe av gårde nær 4000 migranter via tog til andre EU-land. I dag bestemte det ungarske politiet seg for å håndheve EUs lover, som krever at de som ønsker å reise i Europa, har et gyldig pass og et Schengen-visum.

Guri Norstrøm rapporterer fra jernbanestasjonen i Budapest

Guri Norstrøm rapporterer fra jernbanestasjonen i Budapest tirsdag kveld. Foto Olav Døvik

Stengjer togstasjonen for flyktningar

Protester

Rundt 2.000 migranter ble rammet av stengingen, ifølge DPA. Mange sto utenfor stasjonen og veivet med togbillettene sine, klappet, buet, pep og ropte «Tyskland, Tyskland», før de senere satte seg ned og ble tilskuere til politiets blokade av inngangen.

En mann holdt opp et skilt med tekst der det på tysk sto: «Vær så snill å la oss dra!».

Politiet foran jernbanestasjonen i Budapest

Politiet blokkerte i dag adgangen til jernbanestasjonen i Budapest.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Streng kontroll ved grensen til Østerrike

Trafikken inn til Østerrike fra Ungarn gikk i dag i sneglefart. Grensekontrollen var skjerpet og alle større kjøretøy ble vinket til siden.

Østerriksk politi sier til NRK at de har hatt en storoffensiv siden søndag, og har arrestert til sammen 12 personer mistenkt for menneskesmugling. De har også reddet ut 305 migranter fra ulike kjøretøy. De blir nå tatt hånd om av østerrikske myndigheter og Røde Kors.

Reportasje fra grensen mellom Østerrike og Ungarn

Østerriksk politi overvåker grensen til Ungarn og prøver å hindre flyktningstrømmen inn i landet. Foto/Redigering: Olav Døvik

Vil registrere

Ungarn vil nå registrere alle migranter som kommer og sende økonomiske migranter tilbake til det landet de var i før de kom til Ungarn, opplyser landets utenriksminister.

På en pressekonferanse tirsdag kveld sa utenriksminister Peter Szijjarto at Ungarn ikke støtter forslaget om et kvotesystem for fordeling av flyktninger og migranter i Europa. Et slikt kvotesystem vil bare oppmuntre migranter og menneskesmuglere, mener Szijjarto.

Migranter foran jernbanestasjonen i Budapest

Fortvilte migranter må konstatere at ungarske myndigheter ikke vil slippe dem videre inn i Europa.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Vi vil begynne å registrere alle migranter som kommer, uavhengig av det faktum at vi ikke er det første medlemslandet de kommer til, sa Szijjarto med henvisning til Schengen-samarbeidet.

– Vi vil registrere alle som leverer en asylsøknad og gjennomføre behandlingsprosedyrene. Dersom vurderingen er positiv, så kan flyktningen bli. Men hvis den ikke er positiv, så kan vi ikke gi beskyttelse til økonomiske migranter. Vi kan ikke bære den byrder, så de vil bli returnert til det landet de kom fra, la han til.

Klarer det ikke alene

En stor del av migrantene og flyktningene vil til Tyskland og Sverige, og den tyske delstaten Bayern ber nå om hjelp til å håndtere situasjonen.

Selv om Tyskland regner med å ta imot 800.000 asylsøkere i år, har tilstrømmingen den siste tiden vært overveldende. Bare i München kommer det om lag 1.500 hver eneste dag, ifølge lokale myndigheter.

– Bayern kan ikke klare dette helt på egen hånd. Antallet asylsøkere eksploderer, sier delstatens sosialminister Emilia Müller.

Ber om klargjøring

At Tyskland ikke lenger automatisk vil sende syriske flyktninger tilbake til det første europeiske landet de kom til, har skapt usikkerhet rundt Dublin-avtalen.

I henhold til avtalen skal alle asylsøknader behandles av det første landet migrantene ankommer.

Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner har bedt Tyskland klargjøre landets holdning til Europas asylregler, slik at flyktninger i Ungarn ikke gis falske forhåpninger. Tyskland svarer at de ikke fortsatt mener Dublin-avtalen gjelder.

– Den er fremdeles gyldig, og vi forventer at medlemslandene i EU forholder seg til den, sier en talsmann for det tyske innenriksdepartementet

SISTE NYTT

Siste nytt