Hopp til innhold

– Baksaas kan risikere straffeforfølging

Telenors tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og andre norske Vimpelcom-styremedlemmer kan bli holdt strafferettslig ansvarlig dersom Vimpelcom kjennes skyldig i korrupsjon, ifølge jusseksperter.

Jon Fredrik Baksaas står foran en blå vegg

SATT I VIMPELCOM-STYRET: Den tidligere konsernsjefen i Telenor Jon Fredrik Baksaas satt i styret i delvis Telenor-eide Vimpelcom fra 2010 til desember i fjor. Vimpelcom etterforskes nå for korrupsjon.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Styret i et selskap har det øverste ansvaret for at det drives på lovlig måte. Ut fra det vil både Baksaas og de andre styremedlemmene i Vimpelcom kunne risikere et strafferettslig ansvar, sier professor Beate Sjåfjell ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Vimpelcom etterforskes av amerikanske og nederlandske myndigheter for å ha betalt bestikkelser for å få tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan.

– Særskilt ansvar

Beate Sjåfjell

KRITISK: Jussprofessor Beate Sjåfjell mener alle som visste at Vimpelcom skulle etablere seg i Usbekistan, må ha skjønt at de hadde et ansvar for å se til at det skjedde på en korrekt måte.

Foto: Alem Zebic / NRK Brennpunkt

Økokrim bistår i etterforskningen, som ikke er avsluttet.

Flere Telenor-topper sitter eller har sittet i Vimpelcom-styret. Tidligere Telenor-konsernsjef Jon Fredrik Baksaas trakk seg fra Vimpelcoms styre i desember 2014 etter å ha vært styremedlem siden 2010.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, som de nå prøver å selge, og kontrollerer 43 prosent av stemmene på generalforsamlingen.

– Usbekistan er så høyt oppe på listen over verdens mest korrupte land at alle som i det hele tatt kjente til at Vimpelcom ville etablere seg der, må ha skjønt at man hadde et særskilt ansvar for å sjekke om investeringen skjedde på en riktig måte, mener Sjåfjell.

Streng lovgivning

Ettersom Vimpelcom er notert på den amerikanske børsen, omfattes selskapet av amerikansk antikorrupsjonslovgivning, den strengeste på området.

– I amerikansk rett er det særlig finpenslede uttrykte forventninger til hva selskapet må gjøre for å etterleve amerikansk korrupsjonslovgivning, sier korrupsjonsforsker Birthe Eriksen ved Norges Handelshøyskole.

Også hun sier det er en juridisk mulighet for at Vimpelcom-styremedlemmer kan holdes ansvarlig i en eventuell korrupsjonssak.

– Vi vet det er et økende fokus i USA på å holde ledere personlig ansvarlige, noe vi også har sett i norsk rett med den ennå ikke rettskraftige Yara-dommen, sier Eriksen.

– Vektlegger personlig ansvar mer

Ifølge Tina Søreide, korrupsjonsforsker og førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, stiller USAs korrupsjonslovgivning klare krav til styremedlemmers kontroll.

– Man kan bli dømt uten at personlig skyld er dokumentert. Styremedlemmer kan holdes ansvarlig for at systemer sviktet, uten at det kan bekreftes at de selv har bedt om eller sørget for at bedriften har vært involvert i korrupsjon, sier Søreide.

Også hun påpeker at USAs justisdepartement legger mer vekt på personlig ansvar for styremedlemmer i korrupsjonssaker nå.

– Det er påvist at styremedlemmer spiller en viktig rolle i å hindre at korrupsjon skjer, og varslere oppfordres til å henvende seg til styremedlemmer hvis de har informasjon om korrupsjon. Gjennom personlig ansvar for styremedlemmer vil straffesystemet redusere styremedlemmers mulige tilbøyelighet til å forholde seg passive til informasjon om korrupsjon eller korrupsjonsrisiko.

Baksaas vil ikke la seg intervjue av NRK tirsdag. Han har tidligere opplyst dette:

  • «Telenor har fått forsikringer fra Vimpelcoms administrasjon om at investeringen i Usbekistan har skjedd i tråd med amerikansk korrupsjonslovgivning.»

SISTE NYTT

Siste nytt