Hopp til innhold

– Obama åpner for å bombe IS i Syria

I natt lanserer Obama sin strategi videre i krigen mot Den islamske stat. Bombing av IS-mål i Syria og samarbeid med opposisjonelle grupper skal være en del av planen.

John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry ser ut over Bagdad i et helikopter i dag. Han er på rundtur i Midtøsten for å samle støtte til president Obamas nye strategi mot Den islamske stat (IS) som herjer i Irak og Syria. Allerede har USA startet militæraksjon mot IS, men det forventes at Obama også åpner for å bombe mål i Syria når han lanserer den nye strategien natt til torsdag.

Foto: Brendan Smialowski / Ap

Klokka 03 norsk tid natt til torsdag skal USAs president Barack Obama kunngjøre en ny strategi i krigen mot Den islamske stat (IS).

Det hvite hus bekrefter at Obama vil si at USA både vil åpne for å bombe mål i Syria, og gi støtte til opposisjonelle grupper i både Syria og Irak, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Presidenten har allerede spurt kongressen om myndighet til å bevæpne og trene moderate opprørere i Syria, sier kilder i kongressen til CNN.

Mens John Kerry er på rundtur og promoterer strategien og samler støtte til den, kommer det meldinger om at Obama åpner for å bombe mål i Syria. Det skriver The New York Times og Washington Post.

Midtøstenforser Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved universitetet i Oslo, mener at dersom USA bomber mål i det borgerkrigsherjede landet, Iraks naboland som også herjes av IS og andre opprørsgrupper, er sannsynligheten stor for at USA igjen blir dratt inn i en langvarig krig som det blir vanskelig å komme seg ut av.

– Dette er ingen løsning, snarere tvert imot vil rekrutteringsgrunnlaget til IS øke, sier Nils Butenschøn til NRK, og mener at dette er helt feil strategi.

Lanserer ny strategi

– Dere vil høre fra presidenten om hvordan USA skal gå fram for å svekke og til slutt ødelegge IS, sa en amerikansk tjenestemann til AFP.

Tjenestemannen, som ville være anonym, kunne ikke bekrefte meldingene om at USA forventes å åpne for angrep i Syria, men nektet heller ikke for det, skriver nyhetsbyrået.

I talen kommer ikke Obama til å kunne gi en tidsfrist for militæroperasjonen mot IS.

– Jeg tror det amerikanske folk må forvente at dette krever varig forpliktelse, sa talsmann for Det hvite hus, og sa at det må antas at tilstedeværelsen vil kunne strekke seg til etter Obamas regjeringstid som varer til 2017.

Ekspert på amerikansk politikk ved Bjørknes Høyskole, Hilde Eliassen Restad, ser ingen ende på denne konflikten.

Vil USA oppnå målet om å «ødelegge» IS ved å bombe?

– Det er et kjempevanskelig spørsmål. Ordene å «ødelegge» og «eliminere» er misvisende, for det kommer aldri til å skje. Det vokser bare nye krefter frem. Ved hjelp av droner har man klart å eliminere store deler av Al Qaida i Pakistan og Afghanistan, men til gjengjeld vokste IS fram.

Hun sier at Obama har fortvilt forsøkt å holde seg unna militær aktivitet i regionen fordi det fører til mer antiamerikanisme og terror.

– Sånn sett innebærer den nye strategien mot IS en dreining fra Obamas midtøsten-strategi, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Protest

Nye meningsmålinger viser bred støtte til Obamas krigføring i Irak, men her protesterer noen mot militæraksjonen utenfor Det hvite hus i juni.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Restad viser til at det er bred støtte i den amerikanske befolkningen til militæroperasjonen mot IS, også for å åpne for å bombe mål i Syria. Grunnen til dette er fordi oppfatningen av situasjonen i Syria har endret seg, mener hun.

– Det blir ikke sett på som en borgerkrig i Syria lenger, men som terror, forklarer Restad.

Ifølge en meningsmåling Washington Post har utført, har Obama bred støtte i den amerikanske befolkningen om bombing av IS i Irak og Syria. Innbyggerne anser IS som en reell trussel mot «amerikanske vitale interesser», skriver avisen.

– Åpner for å bombe Syria

USA har lenge motsatt seg å angripe mål i Syria, og verdenssamfunnet har ikke klart å komme til enighet når det gjelder borgerkrigen i Syria. Nesten 200 000 mennesker har mistet livet i krigen som er langt inne i sitt fjerde år.

Artikkelen fortsetter under bildet

Syria

En syrisk mann er skadd etter det vitner sier var et angrep av Syrias president Assads styrker. Dersom USA også åpner for å bombe mål i Syria vil situasjonen gå fra vondt til verre, mener midtøsten-forsker Nils Butenschøn.

Foto: STRINGER / Reuters

– At USA mulig åpner for å bombe mål i Syria henger sammen med at alle aktørene har blitt tatt på senga av framgangen til IS. Dette har skapt store problemer for Obamas ønske om å trekke seg ut av Midtøsten. Amerikanerne har investert så enormt i kriger i regionen, sier Butenschøn.

Samtidig har de ikke noe nytt å komme med enn militære midler. De vil ha det til at lokale krefter fører kampen videre, men kun amerikanerne har den militære kapasiteten, forklarer han.

– Obama går baklengs inn i dette, sier Butenschøn.

Dersom Obama åpner for å bombe mål i Syria må han i så fall finne ut hvordan å trene og utstyre pålitelige bakkestyrker til å bekjempe IS inne i Syria. Det forventes at Obama under talen igjen utelukker å sende amerikanske bakkestyrker til regionen, noe han før har sagt ville være å «gjenta historiske feil».

I tillegg må han finne ut av hvordan krigføringen ikke skal bli en måte USA bistår president Bashar al-Assad på. Nå har nemlig USA og Assad en felles fiende: IS. I tillegg må han få med partnere som Saudi-Arabia og Tyrkia med på laget.

Psykologisk effekt

En fersk meningsmåling viser at amerikanerne i stor grad støtter Obamas krigføring i Irak, og stiller seg positive til å også bombe Syria.

Det hvite hus reagerte med avsky da to amerikanske journalister ble halshugget av IS, og videoene ble spredt på internett.

– Det er klart at disse halshuggingene har hatt psykologisk og politisk effekt på Kongressen og bidratt til oppslutningen om den militære aksjonen, sier Butenschøn.

Men Obama trenger ikke nødvendigvis støtte i Kongressen for å beordre bombing i Syria.

– Kongressens grunnlovsjobb er å erklære krig, men siden 2. verdenskrig har presidenten manøvreringsevne i sikkerhetspolitikken og kan erklære krig uten deres støtte, forklarer Restad.

Det er så langt presidenten selv ikke spør Kongressen om lov.

– Er han lur, så spør han ikke Kongressen. I fjor var han ikke så lur og kunne ikke gå til angrep mot Syria, sier hun. Restad legger til at Kongressen heller ikke alltid ønsker å uttale seg om sikkerhetspolitikk, fordi de da kan kritiseres.

Rekrutteringstur i Midtøsten

Samtidig er USAs utenriksminister John Kerry på rundtur i Midtøsten for å samle støtte for kampanjen mot IS.

– Obama er veldig klar på at det er nødvendig å samle en koalisjon. Det handler om blant annet legitimiteten, sier Prio-forsker Erlend Paasche til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kerry og Irak

USAs utenriksminister John Kerry (til venstre) og Iraks nye statsminister Haider al-Abadi tar hverandre i hånden etter et møtet i Bagdad i dag. Samtidig skal sju personer ha blitt drept i en bilbombe i hovedstaden.

Foto: Brendan Smialowski / Ap

I dag fløy Kerry uannonsert inn i Irak for å snakke med landets nye ledere om deres rolle i den nye strategien mot IS som Obama legger fram i natt. Strategien vil kun fungere dersom det er bred støtte fra partnere rundt omkring i verden, sa han ifølge AFP.

I morgen skal Kerry til Saudi-Arabia for å snakke med 11 utenriksministre i regionen.

Å vinne deres gunst er en utfordring ettersom flere sunnimuslimske stater og da spesielt Saudi-Arabia er skeptiske til det sjiamuslimske styret i Irak. Men på mandag etablerte Irak imidlertid en ny inkluderende regjering, med et «potensial til å samle alle Iraks ulike samfunn», som John Kerry selv formulerer det.

– Disse statene har snudd. Saudi-Arabia er for eksempel redde for at Iskrigere skal komme tilbake og slåss på saudisk jord, sier Paasche.

Men det er USA som spesielt har presset Irak til å forme denne nye regjeringen, som ennå ikke har utnevnt forsvars- og innenriksminister.

I dag møtte John Kerry blant annet den sjiamuslimske statsministeren Haidar al-Abadi, som ble utnevnt 11. august, landets kurdiske president Fuad Masum, og den sunnimuslimske parlamentariske talsmann Salim al-Juburi.

Debatten dreier seg imidlertid om hvorvidt en ekspansjon av bombeangrepene mot IS vil svekke IS, eller om gruppens rekrutteringsgrunnlag vil styrkes.'

SISTE NYTT

Siste nytt