Hopp til innhold

–Alle i Liberia kan dø av Ebola

NAIROBI (NRK.no): – Ebola har ført Liberia på kanten av avgrunnen, mener en ledende redaktør i landet. Han slår alarm om landets håndtering av den farlige sykdommen, og ber verden om hjelp.

Folk i Dolo by i Liberia er bekymret for framtiden

Innbyggerne i Dolo i Liberia er bekymret for framtiden. De har ikke fått inn matforsyninger siden området ble isolert.

Foto: Front Page Africa

– Nå må det internasjonale samfunnet gripe inn, hvis ikke vil vi alle dø.

Redaktøren bak alarmmeldingen, Rodney Sieh, leder landets ledende avis,Front Page Africa. Han har mottatt flere internasjonale priser for undersøkende journalistikk.

Til NRK.no sier han at ebola-situasjonen i Liberia er helt ute av kontroll, og ber innstendig det internasjonale samfunnet gripe inn.

– Det må skje med en gang, ellers vil Liberia gå under.

Rodney Sieh, redaktør for Front Page Africa i Liberia

Rodney Sieh er redaktør for den anerkjente avisen Front Page Africa.

Foto: Mark Darrough / Ap

Onsdag denne uken innførte myndighetene portforbud om natten og satte de to slumområdene West Point og Dolo by under karantene. Sieh mener tiltakene kommer for sent.

– Karantenen burde vært innført for flere måneder siden. Men myndighetene er ikke bare for sent ute. De klarer heller ikke å ta seg av befolkningen de har sperret inne, sier Rodney Sieh på telefon fra Monrovia.

Innbyggerne i Dolo by har ikke fått matforsyninger etter at området ble isolert. Sieh forteller at folk kan komme til å dø av sult.

– Du kan ikke sette folk i bur uten å gi dem mat. Dette viser at myndighetene i Liberia ikke håndterer situasjonen. Vi må ha hjelp utenfra.

Den uavhengige redaktøren er ikke redd for å kritisere myndighetene, selv om han vet at prisen kan bli høy. I fjor måtte han sone tre måneder i fengsel, dømt for ærekrenkelser, etter en kritisk artikkel om en ministers pengebruk.

Vasker hendene i klor

Reporterne i Front Page Africa vasker hendene i klor før de entrer redaksjonslokalet. Avisen mangler verneutstyr.

Redaktøren ber dem holde avstand til smittede når de er ute på oppdrag. Samtidig ønsker han at reporterne skal være der det skjer.

De var der da situasjonen i Monrovia, Liberias hovedstad, tilspisset seg forrige helg. Da angrep en gjeng med sinte ungdommer et skolebygg som huset ebola-pasienter, i Liberias største slumområde West Point. 17 ebola-pasienter forlot senteret.

Ifølge myndighetene kom alle til rette igjen tre dager senere, men dette er ikke bekreftet av andre.

I mediene framstod stedet som ble angrepet som en etablert ebola-klinikk, men Sieh forteller at det hele var en improvisert løsning på en forlatt skole. Der var det én enkelt sykepleier som jobbet frivillig for å hindre spredning av epidemien fordi det ikke var noen andre tilbud i slumområdet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Soldater scanner folk for tegn på Ebola i West Point

Soldater scanner folk for tegn på ebola i slumområde West Point.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

I en leder i avisen gir Sieh myndighetene ansvaret for å ha sviktet folk i West Point.

– Når innbyggerne i en av Liberias mest befolkede og sykdomsinfiserte områder går amok mot et initiativ fra en selvoppofrende sykepleier, da er det på tide for internasjonale aktører å gripe inn, sier Rodney Sieh.

Da myndighetene onsdag stengte av West Point, med rundt 75.000 innbyggere, ble det opptøyer. De som prøvde å komme forbi sperringene, ble møtt med tåregass og kuler. En 16-åring ble skadet, og døde på et sykehus, uten å ha fått behandling.

Sieh forteller at hans reportere ble fanget i kuleregnet.

– Heldigvis ble ingen av dem skadet. Men når politiet prioriterer å bruke tåregass og kuler mot egen befolkning, i stedet for å assistere helsearbeiderne i deres krevende jobb, da er noe alvorlig galt.

Lik blir liggende

FNs koordinator for ebola-epidemien kom til Monrovia fredag.

Redaktør Rodney Sieh sier han er glad for at den britiske legen David Nabarro kommer, men at det er viktig at han møter vanlige folk og ikke bare statsministeren og andre ministre.

FNs koordinator for Ebola-krisen, David Nabarro, besøkte Leger uten Grenser i Monrovia lørdag

FNs koordinator for Ebola-krisen, David Nabarro på besøk hos Leger Uten Grenser.

Foto: STRINGER / Reuters

– Virkeligheten på bakken er mye verre enn det som formidles. Jeg håper han vil snakke med folk i slummen og dem som gjør en innsats for å hindre spredning, for eksempel de som henter døde pasienter.

Sieh forteller at det er opprettet en alarmsentral som folk skal ringe til hvis de trenger hjelp til å fjerne døde mennesker, men at folk som ringer ofte ikke får svar. Dermed blir lik liggende i flere dager før de blir hentet.

Han mener det må opprettes en internasjonal innsatsgruppe som tar over denne krevende oppgaven.

David Nabarro valgte lørdag å besøke Leger Uten Grenser i Monrovia. Organisasjonen har vært kritisk til den internasjonale responsen og bedt om økt innsats.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fortvilelse i Dolo by etter at karantenen ble innført

I Dolo venter man på at smittefaren skal være over og karantenen oppheves.

Foto: Front Page Africa

Livredde helsearbeidere

FNs mann har sagt at hans fremste oppgave er å få helsetilbudet opp og stå. Det blir ikke lett i Liberia, et land som før ebola-utbruddet bare hadde 50 leger fordelt på over fire millioner mennesker.

Sieh forteller at den største utfordringen blir å få de helsearbeiderne som finnes i landet, til å våge å gå på jobb.

– Sykehus har blitt stengt. Det er mangel på elementært verneutstyr som hansker og munnbind. Myndighetene må gi helsearbeiderne forsikringer om at familiene deres vil bli ivaretatt hvis de selv skulle bli smittet og dø.

– I dag blir døde helsearbeidere lagt i en grop og familiene etterlatt til seg selv. Det er ikke rart at sykepleiere ikke vil gå på jobb, sier avisredaktøren.

På en pressekonferanse i Monrovia lørdag sa Nabarro at dette ekstraordinære utbruddet vil kreve en helt spesiell innsats fra FN. Verdens helseorganisasjon, WHO, har tidligere sagt at det vil ta flere måneder med hardt arbeid å få kontroll over ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

WHO har fått kritikk for å ha vært for sent ute med tiltak. Fredag kom nyheten om at helseorganisasjonen har laget en slagplan for hvordan sykdommen skal bekjempes. Hva planen innebærer blir først offentliggjort neste uke. Redaktør Rodney Sieh venter i spenning.

– Husk at Liberia har vært i full oppløsning etter tiår med borgerkrig. Over 200.000 mennesker ble drept. Endelig var det optimisme og oppbygging i landet, så rammet ebola-epidemien oss. Nå må vi ha hjelp. Jeg håper at det ikke allerede er for sent.

SISTE NYTT

Siste nytt